Στις περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούνται σαν παυσίπονα διάφορα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία και έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν την παραγωγή προσταγλανδινών από το ενδομήτριο. Όμως τα φάρμακα αυτά έχουν και παρενέργειες που δεν πρέπει να τις ξεχνάμε.

Η δυσμηνόρροια αφορά σημαντικό ποσοστό γυναικών (πάνω από 50-60%) και στην διάρκεια των ‘’δύσκολων ημερών’’ τις βασανίζει και καταστρέφει την καθημερινότητα τους. Ο πόνος εντοπίζεται συνήθως στο υπογάστριο (κάτω μέρος της κοιλιάς) και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία ή και εμετό καθώς και διάρροια.   

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που υποφέρουν από δυσμηνόρροια δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα και ο πόνος είναι φυσιολογικό επακόλουθο της δράσης των προσταγλανδινών που εκκρίνει το ενδομήτριο. Όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο ενδομητρίωσης ή ινομυωμάτων. Είναι πιθανό να χρειασθούν κάποιες εξετάσεις ώστε να αποκλεισθεί μια τέτοια εκδοχή.

Στις περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούνται σαν παυσίπονα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία και έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν την παραγωγή προσταγλανδινών από το ενδομήτριο. Όμως τα φάρμακα αυτά έχουν και παρενέργειες που δεν πρέπει να τις ξεχνάμε. Μπορεί να πειράξουν το στομάχι ή το έντερο, ειδικότερα αν συνυπάρχουν αφορμές από το πεπτικό μας σύστημα. Λογικό είναι οι γυναίκες που υποφέρουν να δοκιμάσουν απλά παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη, ίσως και σε συνδυασμό με σπασμολυτικά, πριν αποφασίσουν τι τις βοηθάει πιο πολύ.

Εάν τελικά χρειαστούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα καλό είναι στη διάρκεια που τα χρησιμοποιούν να προστατεύουν το στομάχι τους με κάποιο φάρμακο που καταστέλλει τα οξέα.

Τα αντιφλεγμονώδη πρέπει να χορηγούνται στη γυναίκα 1 ημέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων γιατί έτσι αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και πιθανόν περιορίζεται η ανάγκη επαναλαμβανόμενων λήψεων.

Σε πολλές περιπτώσεις τα αντισυλληπτικά είναι αναγκαία. Η χρήση τους μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική, ανακουφίζοντας από τους πόνους. Φυσικά δεν είναι παυσίπονα φάρμακα αλλά η μακροχρόνια χρήση τους μειώνει την παραγωγή προσταγλανδινών και έμμεσα βοηθά την γυναίκα. Εν τούτοις καμιά γυναίκα και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τα πάρει χωρίς τη συμβουλή του γιατρού της.

Μετά από την πρώτη εγκυμοσύνη και τη γέννα, οι πόνοι της περιόδου, όπως έδειξαν συγκριτικές μελέτες, μειώνονται, μειώνοντας επομένως και την ανάγκη της λήψεως φαρμάκων.

Δείτε και: ΟΧΙ αντιφλεγμονώδη φάρμακα χωρίς ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

Δυσμηνόρροια. Κάθε μήνα ζόρικα

###

Εκτός των θεμάτων ιατρικού ενδιαφέροντος που θα αναρτώνται ανελλιπώς, στο ιστολόγιο αυτό θα βρείτε και άλλα που ίσως σας ενδιαφέρουν. Σε κάθε ενότητα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι πληροφορίες να μην είναι αποσπασματικές, αλλά σιγά και μεθοδικά, να χτίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα. Επισκεφτείτε σελίδες με πληροφορίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες για παράδειγμα. Που ίσως δεν γνωρίζετε και είναι συναρπαστικές. Αν πάλι αντέχετε και στα δύσκολα, τα περιεχόμενα στην ‘’Φιλοσοφία’’ ίσως σας συγκινήσουν.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading