Εάν αποφασίσατε να γίνετε (ή είσαστε από καιρό) χορτοφάγος καλό είναι να γνωρίζεται τι ακριβώς κάνετε, ποια είναι τα οφέλη και ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνετε.

Ως αμιγώς χορτοφαγικές χαρακτηρίζουμε τις δίαιτες που χρησιμοποιούν μόνο φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως είναι τα δημητριακά, τα χόρτα και τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί. Τα άτομα που τις ακολουθούν δεν τρώνε κανένα τρόφιμο ζωικής προέλευσης.

Μερικοί άνθρωποι που ακολουθούν την χορτοφαγία, κάνουν και κάποιες εξαιρέσεις προσθέτοντας τροφές όπως το γάλα, τα αυγά ή και ενίοτε τα ψάρια.  

Πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας οι χορτοφάγοι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν διάφορα νοσήματα όπως Παχυσαρκία, Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, αυξημένη αρτηριακή πίεση και επεισόδια από τα αγγεία τους (στηθάγχη, έμφραγμα, εγκεφαλικά, περιφερικές αγγειακές βλάβες)

Γιατί όμως πλεονεκτεί σε αυτά τα νοσήματα μια χορτοφαγική δίαιτα;

Φαίνεται πως το κέρδος προέρχεται από την αυξημένη περιεκτικότητά των φυτικών ειδών διατροφής σε αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνη C και Ε), καθώς και στις πολλές  φυτικές ίνες και τη μικρότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπών και χοληστερίνης.

Μειονεκτήματα

Ένα σημαντικό πρόβλημα των χορτοφάγων είναι ότι στερούνται τις  πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που περιέχονται στα ζωικά τρόφιμα. Οι πρωτεΐνες αυτές, σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, περιέχουν σε επαρκή ποσότητα όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή εκείνα που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του και πρέπει οπωσδήποτε να τα προσλάβει έξωθεν.

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί αν η χορτοφαγική δίαιτα της κάθε ημέρας θα αποτελείται από  μία ποικιλία λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών και ξηρών καρπών, που θερμιδικά θα καλύπτουν τις ανάγκες που έχει ο κάθε οργανισμός. Με άλλα λόγια μια χορτοφαγική δίαιτα πρέπει να είναι πλούσια και όχι υποθερμιδική και ασφαλώς δεν θα είναι μονότονη και επαναλαμβανόμενη αλλά θα έχει ποικιλία.

Ασβέστιο, σίδηρος και βιταμίνες

Οι αμιγώς χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά , χρειάζεται να προσέξουν για να αποφύγουν τον κίνδυνο έλλειψης ασβεστίου. Βεβαίως το ασβέστιο δεν βρίσκεται μόνο στο γάλα και τα προϊόντα του αλλά και σε άλλα τρόφιμα με φυτική προέλευση. Έτσι η κατανάλωση πράσινων λαχανικών με φύλλα, τα ξερά φασόλια, τα αμύγδαλα, προσφέρουν στον χορτοφάγο τις ποσότητες ασβεστίου που απαιτούνται. Μια ακόμα πηγή πλούσια σε ασβέστιο είναι και το ταχίνι.

Όσον αφορά την στέρηση του σιδήρου, εξαιτίας του αποκλεισμού από το διαιτολόγιο των ζωικών τροφών, η υποκατάσταση θα γίνει με φυτικά προϊόντα που τον περιέχουν σε ικανοποιητικά επίπεδα (φακές, σπανάκι, σόγια, σύκα, δαμάσκηνα φρέσκα και ξερά, δημητριακά κλπ).

Η ταυτόχρονη κατανάλωση και φυτικών τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C(όπως τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους), αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Απεναντίας, η ταυτόχρονη λήψη (στο ίδιο δηλαδή γεύμα) σοκολάτας, καφέ και τσαγιού, μειώνει την απορρόφηση.

Στην περίπτωση που ο χορτοφάγος τρώει και γαλακτοκομικά, δεν θα έχει πρόβλημα σε βιταμίνη D. Σε αντίθετη περίπτωση οι φυτικές μαργαρίνες και τα συμπληρώματα είναι αναγκαία. Επίσης η έκθεση στον ήλιο για ½ ώρα την ημέρα κρίνεται απαραίτητη, ώστε να σχηματισθεί η βιταμίνη από τον ίδιο τον οργανισμό.

 

Το ίδιο ισχύει και για την βιταμίνη B12. Εάν τα γαλακτοκομικά δεν βρίσκονται στο διαιτολόγιο του χορτοφάγου, θα χρειασθεί να την πάρει σε χαπάκια.  Εν τούτοις διάφορα είδη δημητριακών που λαμβάνονται για πρωινό, είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο, B12 και άλλα ιχνοστοιχεία και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τα αναζητήσει.       

Οδηγίες για χορτοφάγους

·        Μην αυτοσχεδιάζεται. Συμβουλευτείτε ειδικό.

·        Ιδιαίτερες ανάγκες έχετε αν είσαστε έγκυος.

·        Το ίδιο  και η παιδική και εφηβική ηλικία λόγω της ανάπτυξης.

·        οι απαιτήσεις αυξάνουν σε σίδηρο αν είχατε πρόσφατη απώλεια αίματος (ρινορραγία, γαστρορραγία, εντερορραγία).

·        Το ίδιο συμβαίνει και στις ημέρες του κύκλου.

·        Σε περίπτωση αθλούμενων οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading