Αρχική » Ιατρικές Συμβουλές » ΟΧΙ αντιφλεγμονώδη φάρμακα χωρίς ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

ΟΧΙ αντιφλεγμονώδη φάρμακα χωρίς ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

Τα  αντιφλεγμονώδη, είναι φάρμακα που στην καθημερινή κλινική πράξη χρησιμοποιούνται συχνότατα και μάλιστα από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και όχι μόνο ρευματολόγους ή ορθοπεδικούς.

Είναι γνωστό ότι, τα φάρμακα  αυτά που ανήκουν  μεν σε διάφορες υποκατηγορίες  αλλά εμφανίζουν κοινή  δράση, μπορούν πάρα πολύ συχνά να βλάψουν  το στομάχι και  το έντερο.

Μερικές φορές οι βλάβες, εκτός από επώδυνα  συμπτώματα, μπορεί να είναι τέτοιες ώστε να προκαλέσουν αιμορραγία ή και διάτρηση ακόμα, να απαιτήσουν εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενίοτε χειρουργική επέμβαση και φυσικά (ευτυχώς σπάνια σήμερα) να οδηγήσουν και στο θάνατο.

Στην  κατηγορία των  αντιφλεγμονωδών, δεν  ανήκουν μόνο όσα φάρμακα δίδονται για αρθριτικά και ρευματικά νοσήματα ή φλεγμονές, αλλά περιλαμβάνονται και εκείνα (όπως είναι η ασπιρίνη) που χρησιμοποιούνται από καρδιολόγους ή παθολόγους. Σε περιπτώσεις μάλιστα όπου η ασπιρίνη θα χορηγηθεί μαζί με κλοπιδογρέλη (Plavix, Iscover) για να προστατευτούν καρδιοπαθείς ή αγγειοπαθείς ασθενείς με την αντιθρομβωτική δράση που εμφανίζουν αυτά , ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται.  Το ίδιο θα συμβεί σε όσους λαμβάνουν αντιφλεγμονώδη για να μειωθούν οι ρευματικοί ή οι οστεοαρθριτικοί τους πόνοι και οι ζημίες στα οστά και τις αρθρώσεις και ακόμα περισσότερο στην περίπτωση που παίρνουν και κορτιζόνη.

Η ηλικία του ασθενούς παίζει σημαντικό  ρόλο για την εκδήλωση επιπλοκών αλλά και  άλλοι παράγοντες συμβάλλουν όπως για  παράδειγμα το ενδεχόμενο λοίμωξης από το μικρόβιο helicobacter pylori που μπορεί να υπάρχει στο στομάχι. Εντούτοις, και με δεδομένο πως καρδιοπάθειες και ρευματικά ή αρθριτικά νοσήματα, συνυπάρχουν, στην τρίτη κυρίως ηλικία, μπορεί να χορηγηθούν τα αναγκαία αυτά φάρμακα αφού ο γιατρός ζυγίσει πρώτα κέρδη και ενδεχόμενες ζημιές και ταυτόχρονα με την χορήγηση τους, φροντίσει να προφυλάξει το στομάχι από τις πιθανές βλάβες.

Τα  πλέον κατάλληλα  φάρμακα για την  προφύλαξη αυτή είναι  εκείνα που ονομάζονται  αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) και είναι πιο γνωστά σαν Πραζόλες. Όμως εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι όσοι λαμβάνουν κλοπιδιγρέλη (Plavix, Iscover), πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους διότι αν λάβουν ταυτόχρονα και Πραζόλες, μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης