Αρχική » Ιατρικά Θέματα » Τα κλιματιστικά και η… μύτη μας

Τα κλιματιστικά και η… μύτη μας

Οι αλλεργικές ρινίτιδες απασχολούν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού (περίπου 1 στα τέσσερα άτομα) και επηρεάζονται σημαντικά από τον σύγχρονο τρόπο ζωής (μόλυνση του περιβάλλοντος, κλιματικές αλλαγές και ιδιαίτερα τα κλιματιστικά μηχανήματα).

Ο κακός κλιματισμός, ιδίως χωρίς συντήρηση και καθαρισμό φίλτρων, προκαλεί βλάβη στο ρινικό επιθήλιο και δυσχεραίνει την αναπνοή. Αυτό είναι πιο εύκολο να συμβεί σε άτομα που ήδη έχουν κάποιο πρόβλημα στη μύτη και την γύρω περιοχή (παραρίνια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση έρευνα που έδειξε ότι το 1/3 των Ελλήνων έχουν προβλήματα στο ρινικό διάφραγμα, η επίδραση αυτή των κλιματιστικών, μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση.

Για την σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και την δυσχέρεια που προκαλεί στην αναπνοή, μια νέα τεχνική με Laser, υπόσχεται να δώσει λύση γιατί, με τοπική αναισθησία,  χωρίς νάρκωση και αναίμακτα, μπορεί και ευθειάζει το στραβό διάφραγμα.

Εκτός αυτού, για άτομα με χρόνια ή υποτροπιάζουσα ρινοκολπίτιδα, υπάρχει πλέον μια νέα τεχνική καθετηριασμού και διαστολής των στομίων των παραρρινίων κόλπων με χρήση μπαλονιού (sinuplasty). Η τεχνική εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και έχει έγκριση του FDA (ΗΠΑ). Γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία.

Τέλος νέα φάρμακα φυτικής προέλευσης που είναι αβλαβή και δεν έχουν παρενέργειες, κυκλοφορούν πλέον και στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, των ρινικών πολυπόδων και των ρινοκολπίτιδων.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης