Αρχική » Ιατρικά Θέματα » Διάρροια των ταξιδιωτών ή … η κατάρα του Τουταγχαμών

Διάρροια των ταξιδιωτών ή … η κατάρα του Τουταγχαμών

Η αν προτιμάτε ‘’ η εκδίκηση του Μοντεζούμα’’, ”ο χορός της κοιλιάς”  και διάφορα ακόμα χαριτωμένα σχόλια που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν κάτι πολύ κοινό, την διάρροια των ταξιδιωτών.

Το πρόβλημα αφορά πάρα πολλά άτομα κάθε χρόνο που ταξιδεύουν για τουριστικούς κυρίως ή και επαγγελματικούς λόγους  σε αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλότερα standards υγιεινής. Πρόκειται για μόλυνση από μικροοργανισμούς  (συνήθως E. coli αλλά και σαλμονέλα ή σιγκέλλα χωρίς να αποκλείονται και παράσιτα όπως η  Giardia Lamblia)  για τους οποίους ο ταξιδιώτης, σε αντίθεση με τον ντόπιο πληθυσμό, δεν διαθέτει αντισώματα και για αυτό νοσεί.

Η διάρροια θα εμφανισθεί κατά τη διάρκεια της παραμονής στην ξένη χώρα ή αμέσως μετά την επιστροφή. Τα συμπτώματα που στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκούν 4-5 ημέρες , μπορεί να είναι λίγα και ελαφρά έως και αρκετά σοβαρά.

Εκτός από τον σημαντικό αριθμό των διαρροϊκών κενώσεων μπορεί να συνυπάρχουν πόνοι στην κοιλιά, εμετός,  έντονη κακουχία από τις ηλεκτρολυτικές απώλειες και αφυδάτωση. Ο πυρετός δεν αποκλείεται. Σπάνια στις κενώσεις υπάρχει αίμα.

Εμβόλιο δεν υπάρχει. Έτσι, τα μέτρα προφύλαξης  απαιτούν να αποφεύγουμε νερό της βρύσης και παγάκια, κρέατα ή ψάρια που δεν είναι καλά ψημένα, αμφίβολης ποιότητας σαλάτες, φρούτα που δεν αφαιρέθηκε η φλούδα.

Δεν τρώμε φαγητά του δρόμου και μετά από χειραψίες με τους ντόπιους καλό είναι να πλένουμε τα χέρια.  Φάρμακα -και ας μη χρειασθούν-  σωστό είναι να έχουμε μαζί μας. Αν το άτομο που προσβλήθηκε, υποφέρει από κάποια σοβαρή νόσο (διαβήτης, ανοσοκαταστολή, φλεγμονώδεις παθήσεις εντέρου) μπορεί προληπτικά να λάβει αντιβιοτικά.

Δείτε και: Διακοπές, Ταξίδια, Εμβόλια

Οδηγίες και προφυλάξεις για τροφικές δηλητηριάσεις

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης