Όπως ήδη είπαμε, τα νερά των φυσικών ή ιαματικών πηγών πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βγαίνουν από τα έγκατα της γης.
Λέγονται μεταλλικά νερά διότι περιέχουν διαλυμένα μεταλλικά συστατικά. Το είδος των μεταλλικών στοιχείων (αναλόγως πηγής και περιοχής), μπορεί να είναι νάτριο, κάλιο, ασβέστιο , μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρος, ιώδιο , φωσφόρος και θείο.
Μπορούν επίσης να περιέχουν και αέρια όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το υδρόθειο, το άζωτο, το οξυγόνο και το υδρογόνο .
Ανάλογα με τη σύσταση τους και όσα συστατικά υπάρχουν σε αυτά, προκύπτει διαφορετικός εκάστοτε βαθμός οξύτητας και έτσι διακρίνονται σε όξινα, αλκαλικά ή ουδέτερα. Σε μια δεδομένη πηγή, ένα συστατικό μπορεί να εμπεριέχεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από μια άλλη. Για το λόγο αυτό, μια ιαματική πηγή μπορεί να ονομαστεί ‘’θειούχος αλκαλική’’, ‘’χλωρονατριούχος’’, ‘’οξυπηγή’’ ή ‘’ραδιούχος πηγή’’.
Επίσης η θερμοκρασία των φυσικών πηγών διαφέρει από την μια στην άλλη. Μπορεί πάντως να φτάνει μέχρι και τους 60 βαθμούς κελσίου ή και παραπάνω.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στην Ελλάδα η φύση υπήρξε ιδιαίτερα απλόχερη και στον τομέα των ιαματικών πηγών. Είμαστε έτσι μια από τις πλουσιότερες χώρες, έχοντας ποικιλία επιλογών. Τα νερά που αναβλύζουν στη χώρα μας προέρχονται από 752 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία.
Οι περισσότερες πηγές βρίσκονται:
- στα νησιά (229)
- στη Στερεά Ελλάδα (156)
- στη Μακεδονία (115)
- στην Πελοπόννησο (114)
- στη Θεσσαλία (57)
- στην Ήπειρο (56)
- στη Θράκη (25).
Αξιοποίηση
Από τις πηγές αυτές, λειτουργούν σαν λουτροπόλεις 80 αλλά ο επίσημα καταχωρημένος αριθμός είναι 65. Τουριστική σημασία εξ αυτών, έχουν 18 και άλλες 47, έχουν τοπική σημασία. Αυτό δεν έχει να κάνει με την ποιότητα των φυσικών αυτών νερών, αλλά σχετίζεται με το ότι δεν διαθέτουν όλες τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και τον ανάλογο τεχνικό εξοπλισμό ή τους ειδικούς που θα επέτρεπαν την εξυπηρέτηση των ασθενών που θα τις προτιμούσαν.
Στη συνέχεια: Τι ακριβώς είναι η υδροθεραπεία;
Δείτε και: Πως χρησιμοποιούμε τα ιαματικά νερά
Θεραπευτικές ενδείξεις λουτροθεραπείας. Πότε και που ωφελούν.
Κάνει να πάω στα μπάνια; Ενδείξεις και Αντενδείξεις Λουτροθεραπείας.