Ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα νερά, εξαρτάται από τα δραστικά συστατικά κάθε ιαματικής πηγής που, όπως είπαμε (*), διαφέρει από μια άλλη ανάλογα με την σύσταση, την περιεκτικότητα και την αναλογία.
(*) δείτε σχετικές αναρτήσεις στο τέλος της σελίδας
Έτσι έχουμε διάφορες επιλογές:
Με τις εισπνοές αξιοποιούμε την είσοδο του ραδονίου στον οργανισμό.
Πίνοντας τα (τα υπότονα και ισότονα εξ αυτών) εκμεταλλευόμαστε την διουρητική και χολαγωγική δράση και την επίδραση στο μεταβολισμό μας. Η ποσηθεραπεία είναι χρήσιμη σε πολλές παθήσεις, όπως για παράδειγμα η ουρική αρθρίτιδα και ενδεχομένως η εκφυλιστική αρθροπάθεια.
Με λουτρό. (καθολικό, ημίλουτρο, τοπικό στην πάσχουσα περιοχή) σε θερμοκρασίες 34-36οc που γίνεται σε ατομικό λουτήρα ή σε πισίνα . Μπορεί να συνδυάζεται με καταιονήσεις ή ύδρο-μαλάξεις, για τόνωση των μυών.
Με ατμόλουτρο που μπορεί να είναι τοπικό ή καθολικό
Με λασπόλουτρο καθολικό ή συνηθέστερα τοπικό (καταπλάσματα), στην περιοχή που πάσχει (όπως είναι οι αρθρώσεις).
Η δράση της λάσπης (κυρίως σε όργανα στο βάθος όπως πχ. το ισχίο), αποδίδεται στις υψηλές θερμοκρασίες (40-46οc ή και περισσότερο), διότι ως στερεό σώμα κρατά την θερμοκρασία παρατεταμένα σταθερή. Η ιαματική λάσπη δεν είναι απλό μείγμα στερεού υποστρώματος και ιαματικού νερού αλλά είναι χώμα που επιλέγεται από εδάφη ηφαιστιογενή, από προσχώσεις και από έλη. ‘’Καλλιεργείται’’ με το ιαματικό νερό για πολλούς μήνες ή και χρόνια και υφίσταται ζυμωτικές επεξεργασίες. Έτσι, με την ύπαρξη μικροοργανισμών μέσα της, αποκτά ιδιότητες που διευκολύνουν την απορρόφηση του θείου και του ραδονίου, την μείωση των φλεγμονωδών στοιχείων του οργανισμού και (το ζητούμενο), την ελάττωση του πόνου.
Υδροκινησιοθεραπεία
Είναι ένας πολύ καλός τρόπος εφαρμογής του ιαματικού νερού και γίνεται σε πισίνες. Η μέθοδος είναι χρήσιμη και ευρύτατα διαδεδομένη διότι εκμεταλλεύεται τις θερμικές, τις χημικές και τις μηχανικές ιδιότητες του νερού και για το λόγο αυτό βοηθά την πρόληψη μονίμων βλαβών (ατροφίες, παραμορφώσεις, αγκυλώσεις, παρέσεις), αλλά και την αποκατάσταση τους σε ικανό ενίοτε βαθμό.
Οι κανόνες της λουτροθεραπείας
Αν πρόκειται να πάτε για ιαματικά λουτρά, πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρηθούν ώστε η απόφαση σας να αποδώσει το καλλίτερο αποτέλεσμα και να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος. Ως εκ τούτου:
Πριν την έναρξη θεραπείας, πρέπει να παρθεί ιστορικό και να εκτιμηθεί η τυχόν συνύπαρξη άλλων παθήσεων που ενδεχομένως αποκλείουν ή περιορίζουν την εφαρμογή ιαματικής εφαρμογής (ώστε να προσαρμοστεί η διάρκεια έκθεσης, η επιθυμητή θερμοκρασία, ο τρόπος εφαρμογής, αριθμός συνεδριών).
Θα πρέπει να μελετηθεί η υφιστάμενη Ρευματική Νόσος και ανάλογα θα καθοριστούν η διάρκεια, η θερμοκρασία και το είδος της θεραπείας από το οποίο θα προκύψει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. (δηλαδή αν θα γίνει λουτρό, καταιονισμοί, υδρομαλάξεις, ατμόλουτρα ή συνδυασμός τους). Θα προσδιοριστεί επίσης η περιοχή εφαρμογής, ανάλογα με τις αρθρώσεις που έχουν πρόβλημα (αυχένας, ώμος, οσφυϊκή περιοχή, χέρια, ισχίο, γόνατο κτλ.).
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί εργαστηριακός έλεγχος που θα προηγηθεί. Αυτό αφορά άτομα που έχουν προβλήματα αλλά δεν τα γνωρίζουν. Είναι φρόνιμο ο ασθενής που θα αποφασίσει να πάει στα λουτρά, να συμβουλευτεί προηγουμένως τον οικογενειακό γιατρό του ώστε να είναι σίγουρος.
Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη αν κάποιος που είναι άρρωστος ακολουθεί κάποια θεραπεία. Συνήθως αυτή δεν πρέπει να διακόπτεται και ενδεχομένως (πχ. αντιυπερτασικά, διουρητικά) μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή. Ο ασθενής θα χρειαστεί επανεξέταση στα μισά της θεραπείας για να εκτιμηθεί η πορεία και η αντίδραση του. Οι θεραπείες γίνονται συνήθως το πρωί ή και αργά το απόγευμα και διαρκούν λίγα λεπτά μέχρι και μία ώρα ανάλογα με το είδος της πάθησης και τις ειδικές συνθήκες κάθε ασθενούς. Η συνολική διάρκεια της θεραπείας είναι 21 ημέρες.
Πότε θα δούμε αποτελέσματα;
Το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα της ιαματικής λουτροθεραπείας προκύπτει συνήθως λίγες εβδομάδες μετά από αυτή. Δεν είναι σπάνιο πάντως ο ασθενής να αισθανθεί βελτίωση και κατά την διάρκεια της. Ενίοτε η συμπληρωματική φυσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει περισσότερο το αποτέλεσμα.
Τι είναι η λουτρική αντίδραση;
Ενδέχεται ο λουόμενος να παρουσιάσει αντίδραση στις πρώτες 5-10 μέρες της ιαματικής θεραπείας που προκαλεί επιδείνωση της γενικής κατάστασης του αρρώστου και ενίοτε πυρετό, πονοκεφάλους, ανορεξία, και αϋπνία. Η αντίδραση κρατάει για λίγες ημέρες και υποχωρεί. Εκτός από γενικευμένη, η αντίδραση μπορεί να είναι και τοπική και να αφορά συγκεκριμένη πάσχουσα περιοχή όπου τα υπάρχοντα ενοχλήματα μπορεί να επιδεινωθούν. Στις περιπτώσεις λουτρικής αντίδρασης, δεν σπεύδουμε σε βιαστικά συμπεράσματα και συνεχίζουμε τη θεραπεία. Συνήθως δεν χρειάζεται να διακόψουμε.
Ο ασθενής πρέπει να είναι ενήμερος για αυτό το ενδεχόμενο και κυρίως να ξέρει πως μπορεί (ειδικά αν πάσχει από ουρική αρθρίτιδα), να κάνει κρίση. Σε κάθε περίπτωση, στην διάρκεια της λουτροθεραπείας οι αρμόδιοι γιατροί που υπάρχουν, κρατούνται ενήμεροι.
δείτε και:
Θεραπευτικές ενδείξεις λουτροθεραπείας. Πότε και που ωφελούν.
Κάνει να πάω στα μπάνια; Ενδείξεις και Αντενδείξεις Λουτροθεραπείας.
Τι ακριβώς είναι η υδροθεραπεία;
Πως χρησιμοποιούμε τα ιαματικά νερά
Λουτροθεραπεία – Η Ελληνική πραγματικότητα
”Αρθριτικά”; Δεν είναι όλα ίδια.
‘’Υποφέρω αλλά δεν με πιστεύουν’’ . Η Μυθολογία των ρευματικών παθήσεων