Αρχική » Εγκέφαλος » Θηλυκά και Αντρικά μυαλά. Ποιά είναι ανώτερα;

Θηλυκά και Αντρικά μυαλά. Ποιά είναι ανώτερα;


Μέχρι σήμερα, η διάκριση γινόταν μεταξύ μας μόνο και αποτελούσε προσφιλές θέμα στις συζητήσεις. Άλλοτε σοβαρά και με διαφωνίες και άλλοτε με ευτράπελες ιστορίες για ξανθιές, πόντιες και πόντιους. Να όμως που στο παιχνίδι ήρθε να μπει τώρα και η επιστήμη.

Με δεδομένο ότι οι σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης και η νευροφυσιολογία παρέχουν την δυνατότητα, όλο και περισσότερες μελέτες έρχονται για να δείξουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο. Ποιόν όμως από τους δυο; Τον γυναικείο ή τον ανδρικό; Είναι το ίδιο πράγμα ή έχουν διαφορές; Προς το καλλίτερο ή το χειρότερο; Ποιός εγκέφαλος έχει ‘’το πάνω χέρι’’;

Σχετικά πρόσφατα ο πρόεδρος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ L. H. Summers, προκάλεσε αναστάτωση όταν υποστήριξε ότι εγκεφαλικές διαφορές στα δυο φύλα μπορεί να εξηγήσουν γιατί οι γυναίκες που επιτυγχάνουν σε επιστήμες όπως η φυσική και τα μαθηματικά είναι λιγότερες από τους άνδρες. Ο σάλος που προέκυψε τον ανάγκασε να απολογηθεί στην συνέχεια αλλά το ερώτημα που έβαλε έμεινε να αιωρείται. Υπάρχει μήπως κάποια δόση αλήθειας στην άποψη ότι το μυαλό των γυναικών είναι διαφορετικό από αυτό των ανδρών;

Ναι, λένε πρόσφατες έρευνες, φαίνεται πως υπάρχει.

Μελέτες που έχουν γίνει στον εγκέφαλο ζώων, έδειξαν ότι υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ των δυο φύλων. Από τον τρόπο που καταγράφουμε πληροφορίες μέχρι τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε και χρησιμοποιούμε τη γλώσσα. Η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να ελέγχει και σήμερα διάφορες παραμέτρους και μάλιστα με εντατικό τρόπο, τόσο στον εγκέφαλο ανδρών όσο και γυναικών. Αυτό όχι μόνο διότι όπως προείπαμε, διαθέτουμε νέες και ‘’έξυπνες’’ τεχνολογικές δυνατότητες αλλά και διότι ο κοινωνικός περίγυρος δεν αντιδρά σήμερα όπως στο παρελθόν, όταν δεν ήθελε να ακούσει ούτε κουβέντα για τέτοιες θεωρίες που χαρακτηρίζονταν το λιγότερο φαλλοκρατικές ή ακόμα και φασιστικές.

Ο Jill Goldstein, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι “όταν ήμουν νεώτερος, δεν επιτρεπόταν έστω να συζητήσει κανείς την άποψη ότι υπάρχουν διαφορές στον εγκέφαλο των δύο φύλων. Σήμερα, ζούμε σε μια εποχή που μπορούμε πιο ελεύθερα να εξετάσουμε κάποιες από τις διαφορές αυτές χωρίς να τις θεωρήσουμε καθοριστικές,”.

Είναι φανερό πως, ακόμα και η επιστήμη που εξ ορισμού αναζητά το φώς της προόδου στην ανθρώπινη γνώση, αντιμετώπισε στο παρελθόν πολλά εμπόδια που η ίδια η ενδιαφερόμενη ανθρωπότητα δημιουργούσε στον εαυτό της.

Σήμερα τα μυαλά μας μοιάζουν να είναι περισσότερο ανοιχτά αν και, κοιτάζοντας κανείς τον χάρτη του κόσμου διαπιστώνει ότι ο δρόμος που απομένει για να σκεφτούμε αληθινά χωρίς προκατάληψη, είναι μακρύς. Όμως όπως πολλοί πιστεύουν, θα αποδειχτεί πως σε άλλα πράγματα πλεονεκτεί ο ανδρικός εγκέφαλος και σε άλλα ο γυναικείος χωρίς αυτό να σημαίνει μειονεκτικότητα για έναν από τους δύο. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι απλά αν σκεφτούμε πως συμπληρώνοντας οι μεν τις δε, φτάσαμε επιτυχώς στο σήμερα.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης