Αρχική » Εγκέφαλος » Επιθανάτια εμπειρία και επιστήμη χωρίς προκατάληψη

Επιθανάτια εμπειρία και επιστήμη χωρίς προκατάληψη

Τι συμβαίνει μετά θάνατον;

Κάποτε, η απλή αναφορά σχετικών με το θάνατο θεμάτων έθετε σε σοβαρό κίνδυνο επιστημονικές καριέρες. Όσοι τολμούσαν να ασχοληθούν με θέματα ‘’Taboo’’ κινδύνευαν σοβαρά να γίνουν περίγελος της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας και να χάσουν ακόμα και την εργασία τους.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα νεώτερα δεδομένα στις επιστήμες, όπως μας προκύπτουν από την ραγδαία τεχνολογική πρόοδο, όχι μόνο επιτρέπουν την ενασχόληση αλλά και την απαιτούν, προκειμένου να υπάρξουν απαντήσεις.

Στην πρωτοπορία των επιστημών μας διαπιστώνουμε απίστευτα πράγματα. Chips πυριτίου προσομοιώνουν τον εγκέφαλο. Η ανόργανη ύλη έχει την ικανότητα της αυτοοργάνωσης και ‘’μαντεύει’’ το μέλλον. Το DNA είναι αποθήκη τρομακτικής ποσότητας πληροφορίας και είναι πιθανό πως μπορούμε να συνομιλήσουμε, γιατί έχει κανόνες και δομή ανθρώπινης γλώσσας.  Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις επιθανάτιες εμπειρίες. Στα υπόλοιπα θέματα θα επανέλθουμε.

Η επιθανάτια εμπειρία, είναι μια κατάσταση ελάχιστα κατανοητή, την οποία βιώνουν αρκετά συχνά, άνθρωποι που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή ή πλησιάζουν πολύ κοντά στον θάνατο. Κατά μια εκδοχή, περιγράφεται σαν βαθιά ψυχολογική εμπειρία, με αίσθημα υπέρβασης των ορίων του φυσικού κόσμου.

Συχνά όσοι την ένοιωσαν, περιγράφουν απόκοσμες συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα ή υπερβατικά όντα. Στη διάρκεια αυτού του βιώματος όχι μόνο δεν υποφέρουν, αλλά συνήθως έχουν έντονο αίσθημα ευτυχίας και γαλήνης, καθώς και την αίσθηση πως κινούνται μέσα σε ένα τούνελ λαμπρού φωτός.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο άνθρωπος που βιώνει την επιθανάτια εμπειρία, βγαίνει από το σώμα του και περιγράφει πως μπορούσε κατά την διάρκεια της, να παρακολουθεί από ψηλά, όσα συνέβαιναν.

Παρά τις διάφορες θεωρίες, η επιστήμη αδυνατεί να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές και αρκείται να δηλώνει πως πρόκειται για ψευδαισθήσεις.

Πρόσφατα, στο ιατρικό κέντρο  Cornell στη Νέα Υόρκη, ο Dr. Sam Parnia, ειδικός στην επιστημονική έρευνα του θανάτου και τα όσα αφορούν την ανθρώπινη συνείδηση, ανήγγειλε την έναρξη μιας μελέτης τριετούς διάρκειας, γύρω από βιολογικούς παράγοντες που σχετίζονται με τις εξωσωματικές εμπειρίες (OBOE, Out of Body Experiences).

Στην μελέτη συμμετέχουν 25 μεγάλα ιατρικά κέντρα από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σε όσα θα εξεταστούν, θα είναι και η περιγραφή που ενδεχόμενα θα κάνουν όσοι βιώνουν την εμπειρία, για όσα συμβαίνουν στη διάρκεια της. Κυρίως όμως αν θα μπορούν να περιγράψουν εικόνες που θα βρίσκονται στο δάπεδο και θα μπορούσαν να τις δουν, μόνο από ψηλά. Αυτό, διότι οι περισσότεροι, δηλώνουν πως βρίσκονταν στο ταβάνι της αίθουσας, βλέποντας κάτω.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης