Αρχική » Ιατρικά Θέματα » Κυτταρίτιδα: Δεν είναι εξαίρεση, είναι κανόνας

Κυτταρίτιδα: Δεν είναι εξαίρεση, είναι κανόνας

Λέγοντας “κυτταρίτιδα” εννοούμε την εναπόθεση νερού και λίπους στον υποδόριο ιστό. Την εναπόθεση αυτή την χαρακτηρίζει μείωση της ελαστικότητας του δέρματος και εμφάνιση “ρυτίδων” σε αυτό. Οι ρυτίδες αυτές είναι χαρακτηριστικές και αντιαισθητικές.

Η κυτταρίτιδα  στον άνθρωπο δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Υπολογίζουμε πως  την εμφανίζει το 80% των γυναικών όλων των ηλικιών. Η αντίληψη πως αφορά μόνο αυτούς που είναι παχύσαρκοι είναι λαθεμένη. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να εμφανιστεί και σε ισχνά άτομα (αλλά συνήθως σε εντοπισμένη μορφή) σε αντίθεση με τους υπέρβαρους που την παρουσιάζουν σε γενικευμένη μορφή.

‘’Ποικιλίες’’ και ‘’όψεις’’ της κυτταρίτιδας:

  • ‘’Σκληρή’’ κυτταρίτιδα : υπερτερεί η κατακράτηση λίπους
  • ‘’Μαλακή’’ κυτταρίτιδα: υπερτερεί η κατακράτηση νερού
  • ‘’Συσχετισμένη’’ κυτταρίτιδα – Κατακράτηση και λίπους και νερού

Ποια  είναι τα σημεία ‘’εναπόθεσης’’;

Η κυτταρίτιδα  μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα σημεία του σώματος, αλλά τα πιο συνηθισμένα  είναι: οι μηροί, οι γλουτοί, το εσωτερικό  μέρος των μπράτσων, το στομάχι, η  κοιλιά και οι γάμπες.

Η γενικευμένη κυτταρίτιδα (συνήθης στην παχυσαρκία), μπορεί να εμφανίζει και πόνο που αφορά τον αυχένα και τη μέση. Η κατακράτηση νερού αυξάνει περισσότερο τις ημέρες που προηγούνται της εμμήνου ρήσεως.

Στην  εντοπισμένη κυτταρίτιδα διαπιστώνουμε μεγαλύτερη την επίπτωση της μετά την εμμηνόπαυση και την βλέπουμε να εντοπίζεται στα κάτω (κυρίως) αλλά και άνω άκρα. Αφορά επίσης το άνω μέρος των μαστών, την κοιλιά, τον αυχένα (συχνά), τη ράχη αλλά ενίοτε (σπάνια), και το πρόσωπο.

Στη συνέχεια: Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα;

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης