Αρχική » Φιλοσοφία » Επιστήμη, μεταφυσική ή θεολογία;

Επιστήμη, μεταφυσική ή θεολογία;

Tο 1964 προτάθηκε από το Ρώσο αστρονόμο Nikolai Kardashev μια κλίμακα που κατατάσσει έναν πολιτισμό ανάλογα με την ενέργεια που είναι σε θέση να ελέγχει και να καταναλώνει.

Η κλίμακα, που πήρε το όνομα της από αυτόν, ταυτίζεται επίσης με το βαθμό εξάπλωσης του πολιτισμού αυτού, στον Κόσμο.

Η βαθμονόμηση γίνεται με βάση 3 ενεργειακές θέσεις οι οποίες αντιστοιχούν στην ικανότητα πλήρους διαχείρισης των ενεργειακών πόρων:

α) ενός πλανήτη που κατοικείται από τον πολιτισμό αναφοράς (Τύπος Ι),

β) του άστρου του ηλιακού συστήματος του (Τύπος ΙΙ)

γ) του γαλαξία στον οποίο ο πλανήτης ανήκει. (Τύπος ΙΙΙ)

Μερικά χρόνια αργότερα ο Carl Sagan, διάσημος αμερικανός αστρονόμος και αστροφυσικός, επεξέτεινε την κλίμακα Kardashev και πριν από τη μονάδα (τύπος 0). Έτσι προέκυψε μέτρο αξιολόγησης και του ανθρώπινου πολιτισμού στην διαδρομή του και μέχρι σήμερα.

Τύπος 0 (προέκταση κλίμακας Kardashev)

Ένας πολιτισμός που στηρίζεται στην ενέργεια που υπάρχει αποθηκευμένη στον πλανήτη στον οποίο κατοικεί και την αντλεί από τις πηγές στις οποίες βρίσκεται, ονομάζεται τύπος μηδέν και στη λογαριθμική κλίμακα βαθμολογείται κάτω της μονάδας. Ο δικός μας πολιτισμός, χρησιμοποιεί σήμερα κυρίως πηγές όπως το κάρβουνο, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.

Το 2011, ο ανθρώπινος πολιτισμός βρισκόταν στο 0,72 της κλίμακας, και το 1900 στο 0,58 ενώ σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς, μπορεί να φτάσουμε τον Τύπο I σε 100 έως 200 χρόνια, τον Τύπο II σε μερικές χιλιάδες χρόνια και τον Τύπο III σε 100.000 έως 1 εκατομμύριο χρόνια.

Ας δούμε όμως τι θα συμβαίνει σε αυτά τα επίπεδα, όπως τουλάχιστον εκτιμούν σήμερα οι επιστήμονες.

Τύπος Ι. Ο πολιτισμός έχει πλήρη έλεγχο στην ενέργεια που του προσφέρει ο πλανήτης του.

Η θερμοκρασία και το κλίμα ρυθμίζονται κατά βούληση.

Έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, τυφώνες ) όχι μόνο ελέγχονται πλήρως αλλά και δίνουν την ενέργειά τους στον πολιτισμό αυτό.

Ηφαίστεια και σεισμοί μπορούν να σταματήσουν ή να τροποποιηθούν κατά βούληση.

Κατοικούνται οι ωκεανοί (πλωτές πόλεις) και άλλες περιοχές απρόσιτες σήμερα, όπως οι μεγάλες έρημοι.

Για την σημερινή ανθρωπότητα στο πλαίσιο μετάβασης από τον τύπο 0 στον τύπο Ι εντάσσονται οι τάσεις παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, η ελεγχόμενη πυρηνική ενέργεια, η σταδιακή άνοδος του μορφωτικού επιπέδου, η δυνατότητα επικοινωνίας με ενιαία γλώσσα και ασφαλώς το Internet με τις πολλαπλές υπηρεσίες που παρέχει.

Τύπος ΙΙ

Ο πολιτισμός Τύπου ΙΙ ελέγχει την ενέργεια του άστρου του (στην περίπτωση μας ο Ήλιος) και των πλανητών που ήδη έχει αποικίσει στο αστρικό του σύστημα. Καταναλώνει 10 δισεκατομμύρια φορές περισσότερη από την παραγόμενη ενέργεια ενός πολιτισμού Τύπου I.

Κανένα σημερινό όπλο μαζικής καταστροφής δεν μπορεί να τον εξαφανίσει. Είναι επομένως αθάνατος.

Είναι σε θέση να σταματήσει τις πυρηνικές αντιδράσεις και να μην επιτρέψει την μετατροπή του άστρου του σε υπερκαινοφανή (supernova που θα ήταν μοιραίο να εκραγεί).

Εναλλακτικά μπορεί και να μετακινήσει τον ίδιο του τον πλανήτη ώστε να διαφύγει μιας επερχόμενης έκρηξης και φυσικά, μπορεί πάντα να μετοικήσει σε ένα άλλο ηλιακό σύστημα.

Τύπος ΙΙΙ

Ο πολιτισμός Τύπου ΙΙΙ ελέγχει συνολικά τους πόρους σε γαλαξιακό επίπεδο. Η ενέργεια που καταναλώνει είναι 10 δισεκατομμύρια φορές περισσότερη από την παραγόμενη ενέργεια ενός πολιτισμού Τύπου II.

Είναι ενδεχόμενο να έχει αποικίσει έναν ή περισσότερους γειτονικούς γαλαξίες.

Πειραματίζεται ενεργειακά με φαινόμενα όπως οι μαύρες τρύπες και οι  σκουληκότρυπες.

Είναι σε θέση να πραγματοποιεί ταξίδια στο χώρο και το χρόνο, μέσα στο ίδιο σύμπαν. Επομένως έχει τη δυνατότητα να διαφύγει στο παρελθόν σε περίπτωση που στο σύμπαν του επέλθει θερμικός θάνατος.

Υπάρχουν όρια;

Ο Zoltan Galantai (Associate professor of the Innovation Management and History of Technology Department Technical University of Budapest) έχει ορίσει μία θεωρητική προέκταση της κλίμακας Kardashev με πολιτισμό τύπου IV ο οποίος μπορεί και ελέγχει την ενέργεια ολόκληρου του ορατού σύμπαντος καθώς και της σκοτεινής ύλης.

Ο πολιτισμός αυτός, είναι πιθανό πως θα μπορεί να ταξιδέψει σε άλλα σύμπαντα (παράλληλα) ή να στείλει την αναγκαία πληροφορία σε αυτά, ώστε να εκκολαφθεί πολιτισμός Τύπου 0, με προοπτική να εξελιχθεί περαιτέρω σε ανώτερα επίπεδα.

Ένας τέτοιος πολιτισμός με βάση τις σημερινές μας επιστημονικές γνώσεις, κινείται στα υπέρτατα όρια μιας επιστημονικής φαντασίας, και ίσως να είναι αδύνατο να υπάρξει. Ο ίδιος ο επιστήμων μάλιστα έχει παραδεχτεί ότι ένας τέτοιος πολιτισμός δεν θα ήταν ανιχνεύσιμος, καθώς οι πράξεις του δεν θα διέφεραν από τις ίδιες τις φυσικές διεργασίες.

Μετά από αυτά, αναρωτιέται πλέον κανείς αν τα όρια ανάμεσα στον επιστημονικό και αποκαλυπτικό λόγο έχουν γίνει δυσδιάκριτα. Ίσως τελικά ο επιστήμων και ο θεολόγος να μην διαφέρουν και τόσο πολύ.

δείτε και:

Αν η εξέλιξη …. εξελίσσεται, τότε…..

Ενέργεια. Απλώς δύναμη ή Θεϊκή δύναμη;

Η γάτα της Αλίκης

Από τι είμαστε καμωμένοι εμείς οι άνθρωποι;

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης