Αρχική » Επιστήμες » May the Force be with us

May the Force be with us

Θυμάστε την ταινία Star Wars που έσπασε ταμεία το 1977;

Σε ένα από τα επεισόδια της, η μονομαχία με τα ‘’φωτόσπαθα’’ μεταξύ του Darth Vender και του Luke Skywalker κατέληξε στον ακρωτηριασμό του Luke.

Αργότερα βέβαια, ο ήρωας μας δέχεται ιατρική φροντίδα ρομποτικής (κυριολεκτικά) ιατρικής και ένα μηχανικό χέρι αποκαθιστά την βλάβη που έγινε. Ούτε γάτα ούτε ζημιά λοιπόν.

Το μηχανικό αυτό χέρι δεν ξεχώριζε διόλου από το ανθρώπινο, ήταν απόλυτα λειτουργικό και διέθετε όλες τις αισθήσεις. Έτσι Luke μπορούσε να επιστρέψει στα κατορθώματα του και να κατατροπώσει με την βοήθεια της ‘’δύναμης’’ τους κακούς.

Ωραίο ακούγεται, θα έλεγε κάποιος, αλλά αυτά γίνονται μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Εσείς συμφωνείτε;

Μην βιαστείτε να απαντήσετε. Η επιστήμη και η τεχνολογία καλπάζουν. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

  • Σήμερα, μόλις μερικές δεκαετίες μετά από την ταινία, τα προσθετικά μέλη που κάποτε ήταν άχαρα αφύσικα και υποτυπωδώς λειτουργικά, είναι πλέον απόλυτα φυσικά, εντελώς (σχεδόν) λειτουργικά και επιπλέον εφοδιασμένα με αισθήσεις, αφού αισθητήρες στο τεχνητό δέρμα συλλαμβάνουν ερεθίσματα και συνδεδεμένα με τα κατάλληλα νεύρα, τα μεταφέρουν στον εγκέφαλο (Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή Λωζάνης όπως και πλέον πρόσφατα η ερευνητική κοινοπραξία Lifehand 2).
  • Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η απευθείας σύνδεση με το κεντρικό νευρικό σύστημα, θα επιτρέψει και την εκτέλεση λεπτών και ελεγχόμενων κινήσεων ακριβείας.
  • Το τεχνητό δέρμα που είναι φτιαγμένο από πλαστικό πολυμερές, έχει ενισχυθεί με μικροσωματίδια νικελίου, ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό και να είναι αγώγιμο στον ηλεκτρισμό. Με αυτό τον τρόπο απέκτησε την ικανότητα της αφής και της πίεσης.
  • Μπορεί, ακόμα και αν κοπεί, να επουλωθεί μόνο του χωρίς να χάσει τίποτα από την ελαστικότητα και την αντοχή του. (Ερευνητής: Chao Wang, δημοσίευση:  Nature Nanotechnology).

Μετά από όλα αυτά τι άλλο να ζητήσει κανείς; Είναι φανερό ότι για όσους είχαν την ατυχία να χάσουν ένα μέλος, ξημερώνει μια νέα εποχή με δυνατότητες που θυμίζουν όχι μόνο το Star Wars αλλά και κάτι από … τον εξολοθρευτή του Arnold Schwarzenegger.

Δείτε και:

Τεχνητό πόδι αντικαθιστά επιτυχώς το κανονικό.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης