Αρχική » Επιστήμες » DEAD AND ALIVE, Ένας παράδοξος αλλά απόλυτα αληθινός κόσμος

DEAD AND ALIVE, Ένας παράδοξος αλλά απόλυτα αληθινός κόσμος

Στην κβαντομηχανική, οι νόμοι της φυσικής που γνωρίζουμε παύουν να ισχύουν και τα γεγονότα, εξαρτώνται από τις πιθανότητες. Για παράδειγμα, ένα ραδιενεργό άτομο μπορεί να αποσυντεθεί εκπέμποντας ένα ηλεκτρόνιο, μπορεί όμως και να μην το κάνει.

Σε μια πειραματική διάταξη που είναι κατάλληλα φτιαγμένη, ένα άτομο κάποιου ραδιενεργού υλικού, διαθέτει πιθανότητα ακριβώς 50-50 να αποσυντεθεί ή όχι, σε κάποια καθορισμένη χρονική στιγμή. Αν η αποσύνθεση γίνει, ένας ανιχνευτής θα καταγράψει το γεγονός.

Ο διάσημος φυσικός Erwin Schrodinger, σε ένα νοητικό πείραμα το 1935, έδειξε το παράδοξο μιας φανταστικής γάτας που βρίσκεται σε κβαντική υπέρθεση. Στο νοητικό αυτό πείραμα, μια ζωντανή γάτα τοποθετείται σε ένα κουτί που περιέχει ένα ραδιενεργό υλικό και μια αμπούλα δηλητηρίου. Η ρύθμιση είναι τέτοια ώστε, αν γίνει αποσύνθεση, να σπάσει η αμπούλα με το δηλητήριο και να πεθάνει η γάτα.

Στον κόσμο μας, χωρίς να ανοίξουμε το κουτί, θα λέγαμε πως η γάτα έχει 50% πιθανότητες να είναι ζωντανή και άλλες τόσες να είναι πεθαμένη. Όμως, σύμφωνα με την κβαντική θεωρία, και τις εξισώσεις της κβαντομηχανικής, καμιά από τις δύο δυνατότητες που υπάρχουν (τόσο για το ραδιενεργό υλικό όσο και την γάτα) δεν είναι πραγματική, μέχρις ότου παρατηρηθεί. Σε ένα κβαντικό κόσμο, τίποτε δεν είναι πραγματικό μέχρι να μετρηθεί.

Έτσι η γάτα, βρίσκεται σε μια απροσδιόριστη κατάσταση. Μια ‘’υπέρθεση’’, όπου μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ζωντανή και νεκρή, αλλά σε διαφορετικούς κόσμους.

WANTED
Schrodinger’s cat

DEAD AND ALIVE

Το νοητικό αυτό πείραμα, είναι ένα στοιχείο που χρησιμοποιούν οι φυσικοί, για να αποδείξουν την ύπαρξη των πολλών κόσμων.

Δείτε και:

Πιο διάσημη από τον Garfield

Οι άπειρες εκδοχές του εαυτού μας

Ενέργεια. Απλώς δύναμη ή Θεϊκή δύναμη;

Από τι είμαστε καμωμένοι εμείς οι άνθρωποι;

Αν η εξέλιξη …. εξελίσσεται, τότε…..

Επιστήμη, μεταφυσική ή θεολογία;

Η γάτα της Αλίκης

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης