Η Γ.Ο.Π στατιστικά, από την ώρα μιας σωστής θεραπείας και μετά, έχει την τάση να επαναφέρει σε έξαρση τα ενοχλήματα της, πάνω κάτω στον ένα χρόνο. Σωστό είναι λοιπόν να ξαναβλέπετε τότε το γιατρό σας.
Όμως αρκετοί ασθενείς μπορεί να ενοχληθούν ενωρίτερα, έχοντας συχνά συμπτώματα και στο μεσοδιάστημα του έτους. Αν είστε ένας από αυτούς, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας δώσει οδηγίες ώστε να μπορείτε να απαλλάσσεστε και να τα ξεπερνάτε χωρίς να έχετε ανάγκη μιας επίσκεψης κάθε λίγο.
Προσοχή τώρα στο εξής:
Υπάρχουν συμπτώματα της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης που μπορούν να σας μπερδέψουν.
Μπορούν να παραπλανήσουν ακόμα και γιατρούς. Άλλοτε γιατί είναι σπάνια και άλλοτε γιατί υποδύονται άλλη νοσολογική οντότητα.
Έτσι μπορεί να επισκεφτείτε καρδιολόγο για προκάρδιο πόνο, πνευμονολόγο για δύσπνοια και επίμονο ξερόβηχα, ΩΡΛ για πονόλαιμο, βραχνάδα, ή ‘’κάτι που αγκυλώνει σαν κόκαλο’’ στην κατάποση, στοματολόγο για δύσοσμη αναπνοή και άλλα πολλά.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αγγλοσάξονες αποκαλούν την Γ.Ο.Π, Μεγάλο Μίμο (Great Imitator).
Υπάρχουν δυστυχώς περιπτώσεις όπου ένας ασθενής, μπορεί να ταλαιπωρηθεί αφάνταστα ακόμα και για χρόνια, έως ότου να τεθεί η σωστή διάγνωση και να αρχίσει η πρέπουσα θεραπεία. Μέχρι τότε, με λανθασμένες εκτιμήσεις θα κάμει ποικίλες εξετάσεις, θα ακολουθήσει άσχετες με την πραγματική του νόσο θεραπείες, θα ξοδέψει άσκοπα τα χρήματα του και πάνω από όλα, θα περάσουν από το νου του, χίλιες φοβικές σκέψεις.
Δείτε και :
Πόνος ή δυσκολία καταπίνοντας; Οι διάφορες μορφές οισοφαγίτιδας.
Θεραπεία στην Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση. Φάρμακα ή χειρουργείο;
Δίαιτα και οδηγίες στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Γ.Ο.Π, οισοφάγος Barrett και αληθινό ρίσκο
Γ.Ο.Παλινδρόμηση. Ο Μεγάλος Μίμος
Οισοφαγική Παλινδρόμηση. Νομίζετε πως την ξέρετε; Κάνετε λάθος!
Οισοφαγική Παλινδρόμηση και Συνηθισμένα Λάθη
Καούρες; Απλές συμβουλές για να τις αποφύγετε.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ‘’καρδιά’’ και άσθμα. Τι σχέση έχουν;
Εκτός των θεμάτων ιατρικού ενδιαφέροντος που θα αναρτώνται ανελλιπώς, στο ιστολόγιο αυτό θα βρείτε και άλλα που ίσως σας ενδιαφέρουν. Σε κάθε ενότητα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι πληροφορίες να μην είναι αποσπασματικές, αλλά σιγά και μεθοδικά, να χτίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα. Επισκεφτείτε σελίδες με πληροφορίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες για παράδειγμα. Που ίσως δεν γνωρίζεται και είναι συναρπαστικές. Αν πάλι αντέχετε και στα δύσκολα, τα περιεχόμενα στην ‘’Φιλοσοφία’’ ίσως σας συγκινήσουν.
Παράθεση: γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π) – UltimateTraining