Αρχική » Γυναικολογικα » Εγκυμοσύνη και Κιρσοί. Ιδιαίτερη φροντίδα το καλοκαίρι

Εγκυμοσύνη και Κιρσοί. Ιδιαίτερη φροντίδα το καλοκαίρι

Η αγωγή σε περιπτώσεις κιρσών στην εγκυμοσύνη είναι συντηρητική. Ένα ειδικό ελαστικό καλσόν είναι συνήθως αρκετό για να αντιμετωπισθούν τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας. Η ελαστικότητα του καλσόν (διαβάθμιση) θα εξαρτηθεί από την κλινική εικόνα και το στάδιο των κιρσών.

Η έγκυος πρέπει επίσης να ακολουθεί ορισμένους απλούς κανόνες. Να αποφεύγει την ορθοστασία, να φορά παπούτσια με χαμηλό τακούνι ύψους 2 – 3εκ. , να ασκείται ή να περπατάει αρκετά, να αποφεύγει να κάθεται πολύ ώρα χωρίς να αναπαύει τα πόδια της σε κάποιο χαμηλό κάθισμα. Να κοιμάται κατά προτίμηση στο αριστερό πλευρό (μείωση πίεσης της μήτρας στην κάτω κοίλη φλέβα), να αποφεύγει το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Με τα μέτρα αυτά μειώνει σημαντικά τόσο τα ενοχλήματα όσο και τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Φάρμακα δεν χρειάζονται.  Σκληροθεραπεία επίσης. Εξαίρεση μπορεί να υπάρξει σε ειδική μορφή κιρσών (αιδοίο) ή επιπολής θρομβοφλεβίτιδα με επέκταση στη σαφηνομηριαία συμβολή. Σχετικά σπάνιες δηλαδή περιπτώσεις.Η χειρουργική αντιμετώπιση, σε περίπτωση που είναι αναγκαία, θα πρέπει να αναβάλλεται για ένα εξάμηνο μετά τον τοκετό ή να προηγείται μιας (προγραμματισμένης) εγκυμοσύνης.

Μετά τον τοκετό η απώλεια των περιττών κιλών και η άσκηση δεν πρέπει να παραμεληθούν.

Δείτε και: Φλεβική ανεπάρκεια. Κιρσοί κάτω άκρων

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης