Αρχική » Επίκαιρα & Διαχρονικά » Ποιος χρειάζεται μια ευημερία που σκοτώνει;

Ποιος χρειάζεται μια ευημερία που σκοτώνει;

H Ελλάδα κατέχει μια θλιβερή πρωτιά. Είναι η πρώτη χώρα της EE σε συχνότητα παχυσαρκίας ενηλίκων και η δεύτερη (μετά την Ιταλία) σε συχνότητα παιδικής παχυσαρκίας.  Χρυσό και αργυρό μετάλλιο.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες στον δυτικό κόσμο (ακολουθεί ο καρκίνος). Διαθέτουμε πολλούς τρόπους για να τα προλάβουμε αλλά δυστυχώς δεν τους εφαρμόζουμε.

H υπέρταση, η παχυσαρκία, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα ερμηνεύουν το 75% και πλέον των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μπορεί εύκολα να λεχθεί ότι πολλοί άνθρωποι ‘’σκάβουν το λάκκο τους μόνοι τους’’.

Σήμερα υπάρχουν 1 δισεκατομμύριο υπέρβαρα άτομα στον κόσμο, ενώ τα παχύσαρκα άτομα φτάνουν τα 300 εκατομμύρια. Σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους στον πλανήτη δηλαδή. Αν βέβαια κοιτάξουμε την αναλυτική στατιστική, θα δούμε ότι οι περισσότεροι παχύσαρκοι, δεν βρίσκονται στις ‘’τρίτες χώρες’’ που η ανάπτυξη υπολείπεται αλλά κατανέμονται εκεί που οι άνθρωποι ‘’ευημερούν’’. Ποιος χρειάζεται μια ευημερία που σκοτώνει;H ελάττωση του βάρους κατά 30% προλαμβάνει ή θεραπεύει τον σακχαρώδη διαβήτη. Οι περισσότεροι βέβαια προτιμούν να πάρουν χάπια αλλά να μην στερηθούν τίποτα.

Μετά την ηλικία των 25 ετών, για κάθε χρόνο που περνάει ο οργανισμός χρειάζεται 1% λιγότερες θερμίδες. Όσοι είστε μεγαλύτεροι, σκεφτείτε το την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά σε ένα φορτωμένο τραπέζι.

Για να καεί 1 κιλό λίπους, πρέπει να πάρετε 7000 θερμίδες λιγότερες. Με άλλα λόγια αν, από το συνηθισμένο σας καθημερινό διαιτολόγιο αφαιρέσετε 500 θερμίδες για να χάσετε τα δέκα παραπανίσια σας κιλά (αν υποθέσουμε πως δεν θα γίνονται υπερβάσεις και θα καταναλίσκεται ενέργεια στα συνηθισμένα σας επίπεδα), θα χρειαστούν 140 ημέρες για το επιτύχετε. Αυτό ας το γνωρίζουν όσοι και όσες εξακολουθούν να πιστεύουν στις ‘’αστραπιαίες’’ επιτυχίες.

Γρήγορο περπάτημα για 4-5 ώρες την ημέρα έχει την ίδια επίδραση στο βάρος όσο και αν ελαττώσετε κατά 750-1000, τις θερμίδες που τρώτε. Δηλαδή, αν τρώτε ότι συνήθως αλλά γυμνάζεστε, αδυνατίζετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και καλό είναι να εφαρμοστεί από διαβητικούς κυρίως ενήλικες που θα μειώσουν το ρίσκο τους για ένα πρόωρο θάνατο.

Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν 2-5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό ή έμφραγμα προτού φτάσουν την ηλικία των 65 ετών. Οι μανάδες που ανησυχούν γιατί ‘’δεν τρώει το παιδί’’, καλό είναι να σταματήσουν. Το δικαιολογημένο ενδιαφέρον τους ας στραφεί στα φρούτα, κηπευτικά, ξηρούς καρπούς και σαλάτες που προσφέρουν υγεία και αυξάνουν την ζωή.

δείτε και:

Προσοχή στα trans λιπαρά οξέα

Πως μειώνω τα trans;

Χρωματίστε (…το φαγητό σας) και κερδίστε!

Πως ταΐζεις υγιεινά ένα παιδί, σε ανθυγιεινά διαμορφωμένο περιβάλλον;

Παιδική παχυσαρκία και φυσικοί χυμοί φρούτων

Παιδική παχυσαρκία και Αναψυκτικά με ζάχαρη

Παχυσαρκία. Τίς … πταίει;

Υπέρβαροι; 1 δις. Παχύσαρκοι; 300 εκατομμύρια παγκοσμίως

Ο χορτοφάγος και η φροντίδα του

Πρόσθετα τροφίμων. Δεν είναι πάντα αθώα

Τι τρώνε τα παιδιά σας; 12 ‘’ύπουλα’’ παραδείγματα

Απειλούν την υγεία των παιδιών μας

Το λίπος στη δίαιτα δεν είναι πάντα εχθρός μας

Τι ακριβώς (θα έπρεπε να) τρώμε;

Τι προκαλεί κυτταρίτιδα;

Παχύσαρκοι και υπέρβαροι οι Έλληνες

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης