Αρχική » Διάφορα » Πες το Σάκχαρο ή και ”ζάχαρο”. Το ρυθμίζεις όμως σωστά;

Πες το Σάκχαρο ή και ”ζάχαρο”. Το ρυθμίζεις όμως σωστά;

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c), είναι ένωση της αιμοσφαιρίνης του αίματος με γλυκόζη. Η μέτρηση της μας δείχνει που κυμάνθηκαν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος στους τελευταίους δυο, τρεις μήνες. Όσο πιο κάτω θα είναι οι τιμές τόσο καλλίτερα έχει επιτευχθεί η ρύθμιση. Δεν πρέπει να την βρίσκουμε σε επίπεδα μεγαλύτερα από 7% στο σύνολο της αιμοσφαιρίνης.

Οι υπολογισμοί σωστής ρύθμισης με βάση την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη του αίματος είναι (σε παγκόσμιο επίπεδο) απογοητευτικοί. Στην Ελλάδα ακόμα περισσότερο. Μικρό ποσοστό Ελλήνων διαβητικών πραγματοποιεί την εξέταση. Οι περισσότεροι δεν την γνωρίζουν. Ούτε ως όνομα ούτε ως σημασία την οποία έχει.

Γλυκόζη αίματος νηστείας (πρωί)

Τιμές γλυκόζης αίματος νηστείας (το πρωί) από 95-120 που δηλώνουν καλή ρύθμιση, έχει μικρή μερίδα διαβητικών. Οι περισσότεροι κινούνται σε τιμές από 125-160 (μέτρια ρύθμιση) ενώ αρκετοί έχουν κακή ρύθμιση (161-195) ή και πολύ κακή ρύθμιση (200-280). Κάποιοι βρίσκονται  σε επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας ακόμα μεγαλύτερα. .

Γλυκόζη αίματος μετά το γεύμα

Τη μέτρηση της γλυκόζης αίματος 2 ώρες μετά το μεσημεριανό φαγητό την κάνουν λίγοι μόνο διαβητικοί. Ακόμη πιο λίγοι βρίσκουν ότι δεν έχουν ξεπεράσει το 180 ενώ για τους περισσότερους οι τιμές που ανευρίσκονται φθάνουν έως 260 ή και ακόμα παραπάνω δηλώνοντας κακή ρύθμιση.

Υπεργλυκαιμία

Το μεγαλύτερο ποσοστό διαβητικών δεν ξέρει ποια είναι τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας και αφού δεν τα αναγνωρίζει δεν λαμβάνει μέτρα προφύλαξης. Υπεργλυκαιμία υφίσταται όταν τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα είναι υψηλά και υπερβαίνουν τις φυσιολογικές τιμές.

Συμπτώματα υπεργλυκαιμίας:

είναι η διαρκής δίψα, η αίσθηση κόπωσης, η συχνοουρία, η θολή όραση, οι κράμπες στα πόδια, η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η πολυφαγία και οι εύκολες μολύνσεις.

Υπογλυκαιμία

Αδυναμία αναγνώρισης υπάρχει επίσης και για τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας. Λίγοι μόνο διαβητικοί είναι σε θέση να τα αντιληφθούν ειδικά όταν δεν είναι πολύ έντονα. Η αντίληψη των συμπτωμάτων της υπογλυκαιμίας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ακόμη και στο ίδιο άτομο, μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με το πόσο έχει μειωθεί η γλυκόζη στο αίμα ή αν το άτομο αυτό έχει πολλά χρόνια διαβήτη. Εάν συνυπάρχει και διαβητική νευροπάθεια η αντίληψη των συμπτωμάτων μπορεί να απουσιάζει εντελώς. Yπογλυκαιμία χωρίς συμπτώματα μπορεί επίσης να συμβεί τη νύχτα. Ο διαβητικός τότε, ξυπνάει με πονοκέφαλο το πρωί.

Συμπτώματα υπογλυκαιμίας:

εφίδρωση, έντονο αίσθημα πείνας, πόνος στην κοιλιά, μούδιασμα γύρω από το στόμα, ζαλάδα, πονοκέφαλος, τρέμουλο, αδυναμία και κούραση, άσχημη διάθεση, αδυναμία συγκέντρωσης.

Συμπεράσματα: Ο διαβητικός κινδυνεύει από την αρρώστια του και από τον εαυτό του. Με ανεπαρκή ρύθμιση του σακχάρου του είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή δυσάρεστες επιπλοκές. Μπορεί λοιπόν και πρέπει να αντιδράσει σωστά. Θα το επιτύχει σε στενή συνεργασία με το γιατρό του (παθολόγο και ειδικό διαβητολόγο) με τη σωστή δίαιτα, τα φάρμακα (συνήθως χάπια από το στόμα), την φυσική άσκηση και την αυτοσυγκράτηση στα διάφορα είδη πειρασμών.

Το αλκοόλ και το τσιγάρο παίζουν στην περίπτωση του μεγάλο ρόλο και πρέπει να το καταλάβει καλά.

Δείτε και:

Βότανα και σακχαρώδης διαβήτης. Θεραπείες ”εκ φύσεως”

Διαβήτης τύπου 2 και Κουρκουμάς (Turmeric)

   

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης