Η Τρίτη ηλικία έχει αρκετά προβλήματα που χρειάζονται φροντίδα. Για τη φροντίδα αυτή σημαντικός είναι ο ρόλος του γιατρού και της οργανωμένης πολιτείας. Το ίδιο κρίσιμος είναι και ο ρόλος του καθενός από εμάς που επιθυμεί να ζήσει περισσότερο και να μην αντιμετωπίσει ποιοτικά προβλήματα. Με την υπέρταση να εμφανίζεται στην 3η ηλικία (ενίοτε και πιο νωρίς), έχει ενδιαφέρον να μας απασχολήσει ο τρόπος που αυτή επιδρά στην σεξουαλική ζωή.
Είναι αρκετά συνηθισμένο, ο άνθρωπος με υπέρταση, είτε είναι είτε δεν είναι γνώστης του προβλήματος του, να μην έχει χαρακτηριστικά συμπτώματα τα οποία αντιλαμβανόμενος θα ζητήσει βοήθεια από το γιατρό. Εν τούτοις, σε κάθε περίπτωση, η επίδραση της υπέρτασης στην υγεία του είναι δεδομένη. Μεταξύ άλλων αφορά και την σεξουαλική του δραστηριότητα, στην οποία έχει συνήθως αντανάκλαση.Πρέπει εξαρχής να τονιστεί ότι η επίδραση αυτή της υπέρτασης, δεν σχετίζεται με άμεσο κίνδυνο καρδιακής κρίσης στην διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (κάτι που είναι ασύνηθες). Μειώνει όμως την ικανοποίηση του υπερτασικού καθώς και τις επιδόσεις του σε σύγκριση με το παρελθόν. Σήμερα, η σχέση αυτή (υπέρταση = μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης), έχει τεκμηριωθεί επαρκώς για τους άνδρες. Η αναζήτηση από τους ερευνητές, στοιχείων που θα καταδείξουν αν κάτι τέτοιο ισχύει και στις γυναίκες που παραπονούνται για μειωμένη ικανοποίηση στην σεξουαλική τους δραστηριότητα και είναι υπερτασικές, συνεχίζεται.
Όπως είναι γνωστό, η αύξηση της πίεσης μέσα στο αγγειακό μας σύστημα βλάπτει με την πάροδο του χρόνου τα τοιχώματα των αρτηριών και προκαλεί σκλήρυνση (αρτηριοσκλήρωση). Προοδευτικά, ο αυλός των αγγείων στενεύει. Όπως είναι φυσικό μειώνεται – από το σημείο της στένωσης και μετά – η ροή του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα αίματος που θα φθάσει στο ανδρικό μόριο είναι περιορισμένη και ανεπαρκής για να επιτύχει μια ικανοποιητική και με διάρκεια στύση, που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης σεξουαλικής επαφής.
Το φαινόμενο περιγράφεται σαν δυσλειτουργία στύσεως και είναι ευρύτατα διαδεδομένο μεταξύ των υπερτασικών. Ειδικότερα εκείνων που δεν ρυθμίζουν επαρκώς τα επίπεδα της πίεσης τους και δεν λαμβάνουν σωστά μέτρα.
Τα επακόλουθα
Για ένα άνδρα, ακόμα και ένα επεισόδιο δυσλειτουργίας και αποτυχίας μιας προσπάθειας σεξουαλικής επαφής είναι ικανό να προκαλέσει άγχος. Οι φόβοι για μια νέα αποτυχημένη προσπάθεια είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Υπάρχει πλήθος αναφορών για περιπτώσεις όπου η κατάληξη ήταν η αποφυγή του σεξ. Οι επιπτώσεις στην ζωή του προβληματισμένου ανδρός είναι αρκετές και επηρεάζουν τόσο τον ψυχισμό του, όσο και την σχέση του με την σύντροφο του.
Όπως αναφέρθηκε ήδη, η επίδραση στις γυναίκες και το ερώτημα αν η υπέρταση ευθύνεται για προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, βρίσκεται υπό διερεύνηση. Υπάρχουν πάντως ενδείξεις που υποδηλώνουν πως η αυξημένη πίεση μέσα στα αγγεία επιδρά και αλλάζει δυσμενώς την σεξουαλική τους ζωή.
Ο μηχανισμός εγκατάστασης της σεξουαλικής δυσλειτουργίας δεν είναι διαφορετικός από τους άνδρες και σχετίζεται με την περιγραφείσα αλληλουχία: υπέρταση = αρτηριοσκλήρυνση = στένωση αυλού αρτηριών = μείωση ροής αίματος = μείωση αιμάτωσης του κόλπου. Αυτό για μερικές γυναίκες φαίνεται να οδηγεί σε έκπτωση της σεξουαλικής επιθυμίας, ξηρό κόλπο, δυσάρεστη επαφή και αδυναμία επίτευξης οργασμού. Στις γυναίκες που το βιώνουν το αποτέλεσμα είναι, όπως και στους άνδρες, η δημιουργία άγχους και μια διαταραχή στην σχέση με το σύντροφο τους.
Αν και τα αίτια που θα οδηγήσουν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να είναι και αρκετά άλλα, οι υπερτασικές γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι σωστό να ενημερώνουν το γιατρό τους και να ζητούν μια αντικειμενική γνώμη.
Δείτε και : Έχουν επίδραση στο SEX τα φάρμακα της πίεσης;