Αρχική » Ελλάδα & Έλληνες » Αρχαία και ανεξήγητα 2

Αρχαία και ανεξήγητα 2

σπειρα αρχιμ

Ο Αρχιμήδης, γεννήθηκε το 287 π.Χ, και έζησε εβδομήντα πέντε χρόνια. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς, φυσικούς, γεωμέτρες και μηχανικούς της αρχαιότητος. Ένα από τα θέματα που τον απασχόλησαν, ήταν και αυτό της επίπεδης έλικας. Γνωστό και σαν ‘’σπείρα του Αρχιμήδη’’.

Πρόκειται για σπειροειδή καμπύλη, η οποία διατηρεί πάντα σταθερή την απόσταση μεταξύ δυο περιελίξεων.

Ο αρχαίος σοφός περιέγραψε λεπτομερώς τις ιδιότητες της επίπεδης έλικας, στο έργο του ‘’Περί ελίκων’’. Παρακάμπτοντας τον διαβήτη και τον κανόνα, κατάφερε με την χρήση της σπείρας να τετραγωνίσει τον κύκλο.

Όμως, μια σειρά από διακοσμητικές σπείρες διαμέτρου 32 εκατοστών, βρέθηκαν στην Θήρα της Σαντορίνης. Στόλιζαν τον δεύτερο όροφο μιας οικίας που θάφτηκε στις στάχτες του ηφαιστείου, μετά την έκρηξη του το 1650 π. Χ.!  Οι σπείρες αυτές, αποδεικνύουν πως η μαθηματική φόρμουλα, ή στην ελαχίστη περίπτωση η γνώση της διαίρεσης ενός κύκλου σε πολλά τμήματα (στo αρχαιολογικό εύρημα είναι 48), ήταν διαθέσιμη πολύ παλαιότερα από την εποχή του Αρχιμήδη.

Η κατασκευή έγινε με στάμπα (stencil). Οι αποκλίσεις των αποτυπώσεων, δεν είναι μεγαλύτερες από το ένα τρίτο του χιλιοστού.

Διαβαστε και:

Reggio di Calabria

Αρχαία και ανεξήγητα. Χάρτες

Αρχαία και ανεξήγητα 3. Μητιλήνη ή Μιτυλίνη;

Οι επτά κόρες της Εύας

Ναι! και Έλληνες και αυτόχθονες

Aρχαία και ανεξήγητα

Από πού κρατάει η σκούφια μας;

Οι Αστερίξ, Οβελίξ, Πανοραμίξ και…. οι Έλληνες.

Ατσαλένιοι. Μεταφορικά και κυριολεκτικά…

‘’Θαμμένος’’ στα έγκατα της γης

Από πού κατάγονται οι σημερινοί Έλληνες;

Έλληνες εσμέν. Σύμφωνοι, αλλά από πότε;

Κατά διαβόλου; Όχι, δεν θα Π.Α.ΜΕ

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης