////////////////////////////////////
Τι είναι η μασταλγία;
Ο πόνος στο γυναικείο μαστό, αποκαλείται μασταλγία και μπορεί να εμφανιστεί με δυο μορφές.
Μια μορφή είναι εκείνη όπου ο πόνος εμφανίζεται με περιοδικό τρόπο. Η εγκατάσταση του δηλαδή είναι κυκλική και παρουσιάζει χρονική σχέση με την περίοδο και τις ορμόνες. Ως εκ τούτου αφορά γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση στις οποίες παρουσιάζεται συνήθως δυο τρείς ημέρες προ της περιόδου.
Μια άλλη μορφή είναι εκείνη που δεν σχετίζεται με τις ημέρες του κύκλου, δεν παρουσιάζει κυκλική επανεμφάνιση και είναι ανεξάρτητη από το ορμονικό επίπεδο. Μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή, να φύγει και να επανέλθει, και ούτω καθεξής.
Εκτός από τις δυο αυτές μορφές, πόνο στο μαστό μπορεί να έχουμε και από καταστάσεις που σχετίζονται με βλάβες ή παθήσεις που εντοπίζονται στο θωρακικό τοίχωμα ή σχετίζονται με τα αυχενικά νεύρα. Επί της ουσίας, σε αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος δεν προέρχεται από τον μαστό αλλά αντανακλά σε αυτόν.
χάρτης των δερμοτομίων, δηλαδή των περιοχών του σώματος όπου δίνουν νεύρωση οι νευρικές ίνες που ξεκινούν από την σπονδυλική στήλη.
Οι ‘’μασταλγίες’’ επομένως αυτές, αφορούν περισσότερο τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς να αποκλείονται και στις νεότερες, εάν αυτές πάσχουν από οστεοαρθριτικά προβλήματα. Θα μπορούσαν να ονομασθούν και ψευδείς μασταλγίες.
Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 70% περίπου των γυναικών θα εμφανίσουν στην ζωή τους το πρόβλημα, από κάποια από όλες τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν μασταλγία,
Ο πόνος στο μαστό μπορεί να προκληθεί από:
- Ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στην περίοδο
- Διάφορους τραυματισμούς στο μαστό
- Αρθρίτιδα στον αυχένα ή στα οστά του θώρακα
Παράγοντες κινδύνου
Με τον όρο ‘’παράγοντες κινδύνου’’ εννοούμε εκείνους που αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανίσουμε μια νόσο ή μια ενοχλητική κατάσταση.
Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης μασταλγίας.
- Σχετικώς υψηλά ορμονικά επίπεδα (οιστρογόνων και προγεστερόνης), κυρίως στο δεύτερο μισό του κύκλου.
- Ιστορικό αρθρίτιδας στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται τα νεύρα της περιοχής του μαστού ή ερεθισμός στη διαδρομή που ακολουθούν τα αυχενικά νεύρα
- Ιστορικό τραυματισμού στο μαστό που μπορεί να προήλθε από πτώση, τροχαίο, αθλητική κάκωση ή άλλους τρόπους
Οι βλάβες της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης που σχετίζονται με την ηλικία, μπορεί αρκετά συχνά (και όπως ήδη είπαμε σε μεγαλύτερες συνήθως γυναίκες) να προκαλέσουν πόνο που οι πάσχουσες τον αντιλαμβάνονται στο μαστό.
Περιγραφή του πόνου
H μασταλγία περιγράφεται με διαφορετική ένταση από την κάθε πάσχουσα. Μπορεί να κυμανθεί από την απλή ενόχληση μέχρι τον σοβαρό πόνο που θα χρειαστεί ισχυρό παυσίπονο. Αφορά άλλοτε τον ένα και άλλοτε και τους δυο μαστούς ή και ένα μόνο μέρος του μαστού αλλά όχι όλον. Η κάθε εμφάνιση μπορεί να διαφέρει ως προς την ένταση από την προηγούμενη φορά. Η εντόπιση του πόνου μπορεί να μην είναι μόνο στο μαστό αλλά να έχουμε επέκταση στη μασχάλη ή και στον βραχίονα.
Η διάγνωση
Ο γιατρός θα πάρει ιστορικό και θα προχωρήσει σε σχολαστική κλινική εξέταση, τόσο των μαστών όσο και της μασχαλιαίας, της υπερκλειδίου και της αυχενικής περιοχής. Τα άτομα με μαστοδυνία, προβληματίζονται όπως είναι φυσικό και αναρωτιούνται για το ενδεχόμενο ενός καρκίνου. Ο καρκίνος όμως στο μαστό, συνήθως δεν πονάει.
Εντούτοις, προκειμένου να αποκλειστεί κάθε υποψία αλλά και να ησυχάσει η ασθενής, θα γίνει (αλλά όχι πάντα) μια μαστογραφία.
Είναι πιθανό, στις περιπτώσεις εκείνες που σχετίζονται με οστεοαρθριτικά προβλήματα, να χρειαστούν και άλλες εξετάσεις όπως οι ακτινογραφίες στο θώρακα ή μια αξονική ή μαγνητική τομογραφία στον αυχένα.
Θεραπεία
Μετά από την ιατρική εκτίμηση και αφού ο γιατρός σχηματίσει ολοκληρωμένη αντίληψη των αιτίων μιας μασταλγίας, θα επιλεγεί ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Η ασθενής, έχοντας απαλλαγεί από τον φόβο ενός καρκίνου, στο ψυχικό επίπεδο είναι ήδη ανακουφισμένη.
Για την ύφεση του πόνου και την μείωση της ενόχλησης μπορούν να δοκιμαστούν τοπικές εφαρμογές μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Στην μασταλγία που σχετίζεται με την περίοδο μπορεί να αποδώσει και η χορήγηση τορεμιφένης, φαρμάκου δηλαδή που χρησιμοποιούμε και στην ορμονική θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Στις περιπτώσεις όπου η μασταλγία σχετίζεται με αρθριτικό πρόβλημα θα δοκιμαστούν και διάφορα αντιφλεγμονώδη φάρμακα (κυρίως ιμπουπρουφένη) αλλά στην χαμηλότερη κατά το δυνατόν δόση, ώστε να αποφύγουμε τις παρενέργειες που έχουν, κυρίως από το στομάχι. Καλό είναι να δώσουμε ταυτόχρονα, φάρμακα για γαστροπροστασία.
Υπόψη πως:
Η μασταλγία που θα προκληθεί από τραυματισμούς μπορεί να προληφθεί εάν η γυναίκα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Η υποστήριξη του στήθους κατά την άσκηση με ειδικό στηθόδεσμο είναι αναγκαία.
Η δίαιτα δεν φαίνεται να είναι αναγκαία. Μια μελέτη περιορισμού της πρόσληψης λίπους στη διατροφή έδειξε μείωση του πόνου αλλά δεν μπορούμε να στηριχτούμε σε αυτό και μας χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.
Κάποιες γυναίκες δηλώνουν πως αν σταματήσουν τον καφέ και όσα ακόμα ροφήματα περιέχουν καφεΐνη, βλέπουν να μειώνεται ο πόνος τους. Αυτό δεν διαπιστώθηκε να αληθεύει στατιστικά, σε ελεγχόμενες μελέτες.
Τα αντισυλληπτικά μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Αν μια γυναίκα αρχίζοντας τα, παραπονεθεί για μασταλγία, περιμένουμε κάποιο διάστημα και συνήθως η μασταλγία υποχωρεί. Αν παρά ταύτα επιμένει, μειώνουμε τη δοσολογία ή αλλάζουμε αντισυλληπτικό.
Συμβουλές: Aν έχετε ανάλογο πρόβλημα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας και μην το αποφεύγεται λόγω του φόβου ότι θα ακούσετε κάτι δυσάρεστο.
Όπως τονίσαμε ο καρκίνος του μαστού σπάνια προκαλεί πόνο.
Φροντίστε επίσης πριν πάτε, να κρατήσετε ημερολόγιο με όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με την εμφάνιση του πόνου, ώστε να διευκολυνθεί ο γιατρός σας.
Ελέγξτε το stress και το άγχος που επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Δώστε μεγάλη σημασία στο στηθόδεσμο σας που δεν πρέπει να είναι σκληρός, χαλαρός ή πολύ σφιχτός, με μεταλλικά ή άλλα σκληρά εξαρτήματα.
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Αν τα παραπάνω τα βρήκατε χρήσιμα, κοινοποιήστε τα. Μπορεί να ενημερώσουν και άλλους και να φανούν σωτήρια. Εσείς δε, στο καλό αποτέλεσμα θα έχετε ουσιώδη συμβολή.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Δείτε και:
Καρκίνος μαστού. Πότε μας ξεγελάει με ασυνήθιστα συμπτώματα;
Γυναίκα και Πόνος στην σεξουαλική επαφή
Καρκίνος του μαστού. Μειώστε το ρίσκο με βότανα της κουζίνας
…………
Εκτός των θεμάτων ιατρικού ενδιαφέροντος που θα αναρτώνται ανελλιπώς, στο ιστολόγιο αυτό θα βρείτε και άλλα που ίσως σας ενδιαφέρουν. Σε κάθε ενότητα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι πληροφορίες να μην είναι αποσπασματικές, αλλά σιγά και μεθοδικά, να χτίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα. Επισκεφτείτε σελίδες με πληροφορίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες για παράδειγμα. Που ίσως δεν γνωρίζεται και είναι συναρπαστικές. Αν πάλι αντέχετε και στα δύσκολα, τα περιεχόμενα στην ‘’Φιλοσοφία’’ ίσως σας συγκινήσουν.