Αρχική » Γυναικολογικα » Κύστη στο μαστό

Κύστη στο μαστό

Η κύστη δεν εξελίσσεται σε καρκίνο, ούτε αυξάνει το ρίσκο του.

//////////////////////////////////

Στατιστικά δεδομένα  

Αφορούν το 10% των γυναικών 

Σε ποσοστό 50% βρίσκονται και στους δύο μαστούς 

Στο 30% δεν είναι μονήρεις αλλά πολλαπλές

Μια κύστη στο μαστό είναι ένα στρογγυλό ή σχήματος οβάλ ‘’σακουλάκι’’, γεμάτο με υγρό. Μπορεί να υπάρχουν (ένα ή περισσότερα) στον ένα ή και τους δυο μαστούς.

Όταν τα ψηλαφάμε μας δίνουν την εντύπωση μιας μαλακής ρόγας από σταφύλι ή ενός μικρού μπαλονιού γεμάτου με νερό. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι ότι τα όρια τους δεν είναι ασαφή αλλά προσδιορίζονται καλώς.

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου η αίσθηση που δίνουν στην ψηλάφηση δεν είναι αυτή που περιγράψαμε πιο πριν αλλά η σύσταση της κύστης είναι περισσότερο στερεά.

Πότε θα τις βρούμε και πως τις αντιμετωπίζουμε;

Τις συναντάμε πιο συχνά στις γυναίκες των 30 και 40 ετών και τις βλέπουμε να εξαφανίζονται μετά την διακοπή του κύκλου (εμμηνόπαυση). Σε περιπτώσεις που μια γυναίκα παίρνει μετά από την εμμηνόπαυση ορμόνες, παραμένουν.

Οι κύστεις του γυναικείου μαστού δεν απαιτούν κάποια θεραπεία εκτός από τις περιπτώσεις όπου είναι πολύ μεγάλες και επώδυνες ή προκαλούν έντονη δυσφορία και ενόχληση.

Σε αυτές τις κύστεις γίνεται παρακέντηση και αφαίρεση του υγρού για να πάψουν τα συμπτώματα.

Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα και τα ευρήματα των κύστεων είναι:

  • Μαλακά, σαφώς αφοριζόμενα στα όρια τους, ευκίνητα οβάλ ή στρογγυλά σακουλάκια
  • Πόνος στο μαστό ή αίσθημα τάσης στην περιοχή που υπάρχουν οι κύστεις, με επιδείνωση της ενόχλησης τις ημέρες προ της περιόδου
  • Αύξηση του μεγέθους στις ίδιες ημέρες και μείωση μετά την περίοδο

Γιατί οι γυναίκες κάνουν κύστεις;

Κάθε μαστός περιέχει αδενικό ιστό (λέγεται μαζικός αδένας), ο οποίος  σχηματίζει 15-20 λοβούς. Αυτοί με τη σειρά τους διαιρούνται σε μικρότερους οι οποίοι παράγουν το γάλα που θα χρειαστεί στην περίοδο του θηλασμού.

Το γάλα από κάθε λοβό εξέρχεται με ένα εκφορητικό πόρο και τελικά όλοι οι πόροι που ενώνονται, φέρνουν το γάλα κάτω από τη θηλή σε ένα είδος ρεζερβουάρ, ώστε να γίνει εύκολη η πρόσληψη από το βρέφος με το θηλασμό.

Οι λοβοί, μικρότεροι και μεγαλύτεροι, διαχωρίζονται και στηρίζονται από ινώδη συνδετικό ιστό. Εάν συμβεί μεγάλη ανάπτυξη λοβών, λοβίων και συνδετικού ιστού είναι πιθανό να αποφραχτούν οι εκφορητικοί πόροι τους. Τότε σχηματίζονται κύστεις που γεμίζουν με υγρό.

Διακρίνουμε α) μικρές κύστεις που δεν ψηλαφώνται αλλά διακρίνονται από τα ελαφρά ενοχλητικά συμπτώματα και αναδεικνύονται μόνο σε απεικονιστικές εξετάσεις και β) μεγάλες κύστεις που μπορεί να αποκτήσουν μέγεθος μέχρι και 5 εκατοστά. Οι μεγάλες κύστεις προκαλούν λόγω της τάσης που ασκούν στους γύρω ιστούς, πόνο και ευαισθησία.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προκαλεί την έναρξη της υπερπλασίας των λοβίων και του συνδετικού ιστού. Ίσως σχετίζονται με αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων αν και αυτό δεν είναι απόλυτα αποδεδειγμένο.

Ο δρόμος για την διάγνωση και η θεραπεία

Η αποκάλυψη και η οριστική διάγνωση των κύστεων του μαστού ξεκινάει από την ανίχνευση μιας διαφοράς που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν από την ίδια τη γυναίκα, ή από το γιατρό στη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης των μαστών.

Χρειάζεται να τονιστεί ότι ο γιατρός με την κλινική εξέταση, δεν μπορεί να είναι απόλυτος και μπορεί μόνο να πιθανολογήσει μια κύστη.

Επομένως είναι πιθανό να χρειαστεί έλεγχος με μαστογραφία (σπανιότερο), ή υπέρηχους στο μαστό (κυρίως).

Ενδεχομένως θα γίνει και παρακέντηση της κύστης με λεπτή βελόνα και αφαίρεση υγρού, οπότε η διάγνωση είναι ασφαλής. Αν το εξερχόμενο υγρό είναι καθαρό όλα τελειώνουν, αν είναι αιματηρό, κάνουμε έλεγχο στα κύτταρα που περιέχει και προχωράμε και σε απεικονιστικές εξετάσεις για παρακολούθηση.

Κατά την διενέργεια των εξετάσεων είναι εύκολη η διάγνωση όταν μια κύστη είναι γεμάτη με υγρό αλλά μπορεί να γίνει δύσκολη αν το εύρημα φαίνεται να έχει πλέον συμπαγή χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει πως πρόκειται για ινοαδένωμα αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο καρκίνου.

Δεν υπάρχει ανάγκη θεραπείας για τις απλές κύστεις στο μαστό και χρειάζεται μόνο μια παρακολούθηση. Είναι πιθανό να εξαφανιστεί από μόνη της. Σε περιπτώσεις πόνου ή έντονης ευαισθησίας, η παρακέντηση και αφαίρεση του υγρού ανακουφίζει την πάσχουσα.

Η παρακέντηση μπορεί να χρειαστεί να ξαναγίνει, είτε για την ίδια κύστη που παρήγαγε και πάλι υγρό, είτε για άλλες κύστεις που δεν είναι απίθανο ότι θα δημιουργηθούν στην ίδια γυναίκα.

Η χρήση αντισυλληπτικών μειώνει το ενδεχόμενο υποτροπών των κύστεων σε γυναίκες παραγωγικής ηλικίας. Σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που χρησιμοποιούν ορμόνες για υποκατάσταση, η διακοπή τους μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης κύστεων.

Χειρουργούνται οι κύστεις στο μαστό;

Μια κύστη στο μαστό δεν έχει ανάγκη χειρουργείου. Σπάνιο φαινόμενο να χρειαστεί (σε μια περίπτωση με πολύ συχνές υποτροπές) ή αν μετά από μια παρακέντηση με αιματηρό υγρό ο γιατρός έχει λόγους να είναι επιφυλακτικός και δεν επιθυμεί να αφήσει περιθώρια για ρίσκο.

Δείτε και:

Καρκίνος μαστού. Πότε μας ξεγελάει με ασυνήθιστα συμπτώματα; 

Γυναικείο στήθος και πόνος 

”κάτι πιάνω στο στήθος μου”

Καρκίνος του μαστού. Μειώστε το ρίσκο με βότανα της κουζίνας

Εκτός των θεμάτων ιατρικού ενδιαφέροντος που θα αναρτώνται ανελλιπώς, στο ιστολόγιο αυτό θα βρείτε και άλλα που ίσως σας ενδιαφέρουν. Σε κάθε ενότητα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι πληροφορίες να μην είναι αποσπασματικές, αλλά σιγά και μεθοδικά, να χτίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα. Επισκεφτείτε σελίδες με πληροφορίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες για παράδειγμα. Που ίσως δεν γνωρίζεται και είναι συναρπαστικές. Αν πάλι αντέχετε και στα δύσκολα, τα περιεχόμενα στην ‘’Φιλοσοφία’’ ίσως σας συγκινήσουν.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης