Αρχική » Γυναικολογικα » Ο θηλασμός έχει πλεονεκτήματα

Ο θηλασμός έχει πλεονεκτήματα

Κάποτε ήταν αδιανόητο. Σήμερα, για πολλούς και διάφορους λόγους, οι νέες μανάδες σε σημαντικό αριθμό, δεν επιθυμούν να θηλάσουν. Ίσως όμως η απόφαση τους να άλλαζε, αν γνώριζαν τα οφέλη, τόσο για τις ίδιες όσο και για τα αγαπημένα τους μωρά. 

Τα οφέλη για τη μητέρα είναι η μείωση πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και καρκίνου του ενδομητρίου καθώς και η προστασία από την οστεοπόρωση. Πέραν αυτών η θηλάζουσα μητέρα έχει μικρότερη πιθανότητα μιας νέας (ανεπιθύμητης) εγκυμοσύνης.  

Για το μωρό, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι:

Το ξένο γάλα είναι τροποποιημένο και επεξεργασμένο γάλα αγελάδας, χωρίς τα μητρικά αντισώματα που θα εφοδιάσουν το παιδί με άμυνες για διάφορες λοιμώδεις νόσους. Συγκρινόμενο με το μητρικό έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές. Στατιστικά ευρήματα πιθανολογούν πως τα παιδιά που θήλασαν έχουν μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης κακοήθους νόσου όπως και μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν άσθμα, έκζεμα και διάφορες αλλεργίες. Ισχυρά πιθανό επίσης είναι το ενδεχόμενο ο θηλασμός να ανεβάζει το δείκτη ευφυΐας του παιδιού.

Το μητρικό γάλα (πάντα σε σταθερή θερμοκρασία), είναι εύπεπτο και χωνεύεται γρήγορα (2-3 ώρες) ενώ καλύπτει τέλεια το μωρό σε υγρά και θρεπτικές ουσίες.

Σε όλα αυτά προσθέστε το συναισθηματικό δέσιμο της μητέρας και του παιδιού και μην ξεχάστε και το οικονομικό όφελος για την οικογένεια.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης