Κάθε είδος κουνουπιού έχει διαφορετικές συνήθειες ως προς τον τρόπο διαβίωσης και το περιβάλλον όπου αφήνει τα αβγά του και οι γνώσεις αυτές είναι πολύτιμες για την καταπολέμησή του.

Σήμερα λεπτομερείς κατάλογοι και χάρτες με τα είδη των κουνουπιών ανά περιοχή, που συντάσσονται από ειδικούς εντομολόγους, παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες.

Αν κάποιο είδος κουνουπιού γίνει απειλητικό για τη μετάδοση επιδημίας ή πολύ ενοχλητικό για τους κατοίκους  μιας περιοχής, εφαρμόζονται επιλεκτικά μέτρα για την εξόντωσή του. H δράση αυτή δεν είναι τόσο εύκολη γιατί πολλά είδη ανωφελών είναι εξαιρετικά πολύπλοκα & περιλαμβάνουν υπο-είδη που ενώ έχουν διαφορές στις συνήθειες δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου στην εμφάνιση ώστε να τα ξεχωρίσουμε.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όσο και αν ακούγεται περίεργο, πως το κουνούπι δεν θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με λογική «γενοκτονίας». Συμμετέχει στην περιβαλλοντική αλυσίδα και σε όλους τους υγροβιότοπους της χώρας αποτελεί μέρος της τροφής σπάνιων πουλιών και άλλων εκπρόσωπων του ζωικού κόσμου που εξασφαλίζουν την βιοποικιλότητα του πλανήτη.

Πώς θα αποφύγετε τα τσιμπήματα

·         Ο κλιματισμός εμποδίζει τα κουνούπια (δεν τα σκοτώνει).

·         Αν κοιμάστε σε δωμάτιο χωρίς κλιματισμό, η καλύτερη προστασία είναι μια εμποτισμένη με εντομοκτόνο κουνουπιέρα

·         Φοράτε κλειστά παπούτσια και ρούχα που καλύπτουν τα μπράτσα και τις γάμπες, σφίξτε τα στους καρπούς και τους αστραγάλους.

·         Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά που εφαρμόζονται στο δέρμα.

·         Το πιο αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό είναι το DEET (ΝΝ-diethyl-meta-toluamide). Διαβάστε τα όσα αναγράφονται στη συσκευασία και προτιμήστε συγκεντρώσεις ως 15% που ενδείκνυνται και για τα παιδιά και τις εγκύους. Παραπάνω περιεκτικότητα μπορεί να βλάψει το δέρμα. Μην το βάλετε σε μικρά μωρά. 

·         Αποτελεσματικά επίσης είναι : το γνωστό ως 3535, το έλαιο ευκαλύπτου και το έλαιο σιτρονέλας (από είδος κίτρου).

·         Ραντίστε τα ρούχα σας με εντομοαπωθητικό προτού τα φορέσετε για να βγείτε έξω.

·         Αποφύγετε τα αρώματα. Ο ιδρώτας και τα αρώματα προσελκύουν τα έντομα και διαλύουν τα εντομοαπωθητικά. Αντίθετα, θυμηθείτε πώς τα αντηλιακά δεν επηρεάζουν τη δράση των εντομοαπωθητικών

Πώς θα ανακουφιστείτε από τα τσιμπήματα

·         Πλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με νερό και απαλό σαπούνι

·         Προσπαθήστε να μην ξύνεστε. Χρησιμοποιήστε αντιισταμινική λοσιόν ή αλοιφή

·         Δεν χρειάζεται να δείτε γιατρό (εκτός αν νιώθετε ζάλη ή ναυτία που ίσως δηλώνουν  αλλεργική αντίδραση, πράγμα σπάνιο)

·         Αν δε έχετε αλοιφές αντιϊσταμινικές εναλλακτικά χρησιμοποιήστε αλοιφή με κορτιζόνη

·         Το ξύδι μπορεί να βοηθήσει (κομπρέσα με μισό ξύδι, μισό κρύο νερό)

 

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε περιοχές

με το κουνούπι τίγρης

 Ο Chikungunya είναι ένας ιός που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως από μολυσμένα κουνούπια Aedes albopictus και Aedes aegypti . Αυτά τα κουνούπια διακρίνονται από λευκές λωρίδες πάνω σε μαύρα σώματα και πόδια.

Ο ιός προκαλεί αιφνίδιο και υψηλό πυρετό, σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις, μυϊκό πόνο και πονοκέφαλο. Ο πυρετός Chikungunya δεν είναι συνήθως θανατηφόρος. Τα συμπτώματα παρουσιάζονται κατά μέσο όρο εντός 4 – 7 ημερών (αλλά η εμφάνιση τους μπορεί να ποικίλλει από 1 έως 12 ημέρες) μετά το τσίμπημα από το μολυσμένο κουνούπι. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε διάστημα από λίγες ημέρες έως μια ή δύο εβδομάδες. Μικρός αριθμός ασθενών μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές ή χρόνιες παθήσεις.

Επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, είναι σημαντικό να προστατεύεστε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών όταν ταξιδεύετε σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα, ώστε να αποφύγετε τυχόν μόλυνση.

Πού μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Chikungunya;

Ο ιός Chikungunya εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Τανζανία και την Ουγκάντα το 1953. Έκτοτε, έχουν σημειωθεί μολυσματικές εξάρσεις στην Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Ινδική Χερσόνησο και τον Ινδικό Ωκεανό.

Αν στις διακοπές σας θα πάτε σε αυτές τις περιοχές λάβετε μέτρα. Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο αναφέρθηκε έξαρση του ιού στην Ιταλία το 2007.

Περισσότερες πληροφορίες για το τι συμβαίνει τον καιρό του δικού σας ταξιδιού θα βρείτε στο Internet.

Δείτε και: Κουνούπια. Αλήθειες και υπερβολές

καθώς και: Κουνούπια Made in Greece

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading