Αρχική » Παιδιατρικα » Παιδική παχυσαρκία και Αναψυκτικά με ζάχαρη

Παιδική παχυσαρκία και Αναψυκτικά με ζάχαρη

FAT AND SUGAR

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, εάν αντικαταστήσουμε με νερό τα ζαχαρούχα αναψυκτικά που πίνουν τα παιδιά μας θα προκύψει μια θεαματική μείωση στην ποσότητα των θερμίδων που το παιδί καταναλώνει και αυτό με τη σειρά του θα βοηθήσει στην μάχη κατά της παιδικής παχυσαρκίας.

Οι Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής (Columbia Mailman – Νέα Υόρκη) απέδειξαν  ότι όταν τα παιδιά διακόπτουν τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη και αντί αυτών πίνουν νερό, παρατηρείται όπως είναι αναμενόμενο σημαντική μείωση στην συνολική πρόσληψη θερμίδων χωρίς όμως (και αυτό είναι το πλεονέκτημα), αντισταθμιστική αύξηση στην κατανάλωση άλλων αναψυκτικών ή τροφής.

Με άλλα λόγια, εφόσον τα παιδιά σήμερα καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα θερμίδων που στην ουσία  δεν είναι απαραίτητες (10-15% του συνόλου της ημερήσιας πρόσληψης) η απόσυρση τους (και το ξεδίψασμα με νερό), είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος περιορισμού των περιττών θερμίδων. Ένα ακόμα πλεονέκτημα μιας τέτοιας ρύθμισης είναι ότι παράλληλα έχουμε βελτίωση της ποιότητας της διατροφής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα διατροφικά δεδομένα σε περισσότερα από 3.098 παιδιά και εφήβους 2-19 ετών που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα (National Health and Nutrition Survey) και διαπίστωσαν ότι  για κάθε μείωση της τάξης του 1% των αναψυκτικών με ζάχαρη η συνολική ημερήσια πρόσληψη μειωνόταν κατά 6,6 θερμίδες τις οποίες ο οργανισμός του παιδιού δεν έσπευδε να τις συμπληρώσει από άλλες πηγές.    

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αντικατάσταση όλων των αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη με νερό μπορεί να μειώσει (κατά μέσο όρο) 235 θερμίδες από την διατροφή του παιδιού σε καθημερινή βάση και όπως είναι εύλογο θα μειώσει το ενδεχόμενο παχυσαρκίας, ενώ στα ήδη παχύσαρκα παιδιά θα ωφελήσει με την απώλεια περιττού βάρους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από την δεκαετία του ’70 η κατανάλωση ζαχαρωδών αναψυκτικών (μεγάλη προσφορά και διαφήμιση), έχει αυξηθεί σε εφήβους και παιδιά και πιστεύεται ότι είναι σημαντικός συμμετοχικός παράγων στην παχυσαρκία.

Δείτε και: Παχύσαρκοι και υπέρβαροι οι Έλληνες

όπως και: Παιδική παχυσαρκία και φυσικοί χυμοί φρούτων

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης