Αρχική » Παιδιατρικα » Παιδική παχυσαρκία και φυσικοί χυμοί φρούτων

Παιδική παχυσαρκία και φυσικοί χυμοί φρούτων

Σε αντίθεση με την διαδομένη αντίληψη πως οι χυμοί φρούτων παχαίνουν, σε Αμερικανικό συνέδριο Παιδιατρικών Εταιρειών δείχτηκε πως η κατανάλωση 100% φυσικού χυμού φρούτων δεν κάνει τα παιδιά υπέρβαρα και δεν τα θέτει σε κίνδυνο απόκτησης περιττών κιλών.

Ο φυσικός χυμός φρούτων παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά και όταν καταναλώνεται με μέτρο και λογική μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Η έρευνα ανέλυσε τη σύσταση του χυμού που έπιναν 3.618 παιδιά ηλικίας 2-11 ετών χρησιμοποιώντας στοιχεία από την National Health and Nutrition Examination Study. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της, ο 100% φυσικός χυμός φρούτων είναι πολύτιμος.  Συμβάλλει στην παροχή θρεπτικών συστατικών στη διατροφή των παιδιών και δεν έχει σχέση με τα περιττά κιλά.

Το ίδιο αποδείχτηκε και σε επτά ακόμα μελέτες με το ίδιο αντικείμενο.  Ακόμα και τα παιδιά που έπιναν τη μέγιστη ποσότητα χυμού δεν έδειξαν σχέση με τα περιττά κιλά ή τον κίνδυνο να καταλήξουν υπέρβαρα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση χυμών δεν είναι υπερβολική στην ηλικιακή ομάδα 2-11 ετών. Η μέση ημερήσια κατανάλωση αγνού χυμού φρούτων στον πληθυσμό της μελέτης ήταν περίπου μισό ποτήρι και η ποσότητα αυτή, συμβαδίζει με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Εντούτοις στα λίγα παιδιά (13%) που έπιναν τις μέγιστες ποσότητες χυμού (1/3 του λίτρου ή περισσότερο), η αυξημένη κατανάλωση δεν συσχετίστηκε με περιττά κιλά ή κίνδυνο παχυσαρκίας. Απεναντίας τα παιδιά 2-3 ετών που έπιναν τις περισσότερες ποσότητες χυμού είχαν σχεδόν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή να εξελιχθούν μελλοντικά σε υπέρβαρα, συγκρινόμενα με τα παιδιά που δεν έπιναν καθόλου χυμούς.

Τα παιδιά που έπιναν οποιαδήποτε ποσότητα 100% φυσικού χυμού, αποδείχτηκε πως έτρωγαν λιγότερα λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά, λιγότερο νάτριο καθώς και προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης και λιπαρών. Είχαν επίσης υψηλότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνη C, μαγνήσιο, φιλικό οξύ, βιταμίνη Β6, σίδηρο και κάλιο.

Δείτε και: Παιδική παχυσαρκία και αναψυκτικά με ζάχαρη

όπως και: Απειλούν την υγεία των παιδιών μας

όπως και: 12 ”ύπουλα” παραδείγματα

όπως και: Παχύσαρκοι και υπέρβαροι οι Έλληνες

Υπέρβαροι 1 δις. Παχύσαρκοι 300 εκατομμύρια παγκοσμίως

Παχυσαρκία. Τις … πταίει;

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης