Αρχική » Γυναικολογικα » Κύηση, τρία τρίμηνα

Κύηση, τρία τρίμηνα

Το 1ο Τρίμηνο

 Ο οργανισμός της γυναίκας προσαρμόζεται για να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις μεγάλες απαιτήσεις αυτής της περιόδου. Η συνήθης δραστηριότητα του ορμονικού συστήματος της μέλλουσας μητέρας τροποποιείται, η διάθεση της αλλάζει, η σεξουαλική της διάθεση επίσης (αύξηση ή και μείωση).

Αν δεν υπάρχει ναυτία, κερδίζονται έως και δυο κιλά που δεν αφορούν το έμβρυο (μόνο 50 γραμμάρια) αλλά κυρίως αφορούν τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό, την αύξηση του βάρους της μήτρας, την διόγκωση των μαστών και τον όγκο του αίματος. Στο ίδιο διάστημα που είναι κρίσιμο, το έμβρυο αναπτύσσεται σχηματίζοντας όλα τα κύρια όργανα του.

Το 2ο Τρίμηνο

Η κοιλιά της εγκυμονούσης “στρογγυλεύει”. Η κύηση είναι πλέον φανερή. Η μήτρα μεγαλώνοντας περνά πάνω από τη λεκάνη. Η σιλουέτα της γυναίκας αλλάζει και η γραμμή της μέσης σιγά-σιγά χάνεται.

Παρουσιάζονται πόνοι και ενοχλήσεις στο θώρακα και τα πλευρά που υφίστανται μηχανική επιβάρυνση από την προοδευτική αύξηση της εσωτερικής τάσης. Το στομάχι που επίσης πιέζεται, προκαλεί σε αρκετές γυναίκες καούρες.

Τον ίδιο καιρό το έμβρυο συνεχίζει να μεγαλώνει κερδίζοντας ύψος και βάρος. Οι κινήσεις του είναι πλέον γεγονός και γίνονται αντιληπτές από την εγκυμονούσα.

Σε αυτό το τρίμηνο η αύξηση βάρους κυμαίνεται περίπου στα 6 κιλά. Από αυτά το ένα μόνο αφορά το μωρό και τα άλλα πέντε τη μητέρα.

Το 3ο Τρίμηνο

Το μωρό ολοκληρώνει πλέον την ανάπτυξή του. Από τα 5 περίπου κιλά βάρους που κερδίζονται σε αυτό το τρίμηνο, τα τρία αφορούν το παιδί. Είναι πλέον αρκετά μεγάλο και ο γιατρός ή η μαία μπορούν με την ψηλάφηση να καθορίσουν τη θέση του στη μήτρα. Είναι  σχηματισμένο τελείως και τα διάφορα όργανα του συνεχίζουν να ωριμάζουν μέχρι τη γέννα. Σιγά – σιγά και ενώ κερδίζει βάρος, ‘’βολεύεται’’ μέσα στο στενό χώρο που διαθέτει.

Από την πλευρά της μητέρας η λεκάνη ‘’ανοίγει’’ και προκαλεί πόνο στη μέση. Η μήτρα σκληραίνει και δυναμώνει για να είναι ικανή για τις ωδίνες του τοκετού. Η γυναίκα δυσκολεύεται να βρει αναπαυτική στάση. Η αλλαγή στο κέντρο βάρους του σώματος την κουράζει εύκολα. Περπατά με χαρακτηριστικό τρόπο (υπερήφανο βάδισμα των εγκύων), ρίχνοντας το βάρος της μήτρας στη σπονδυλική στήλη.

Δείτε και:

Εγκυμοσύνη, ένα θαύμα 9 μηνών

Κύηση. Είναι ασφαλείς οι υπέρηχοι;

Ο θηλασμός έχει πλεονεκτήματα.

Εγκυμοσύνη και κιρσοί. Ιδιαίτερη φροντίδα το καλοκαίρι.

Συμβουλές για εγκύους (Των φρονίμων τα παιδιά …

είναι υγιέστερα)

Ακτινοβολία και εγκυμοσύνη

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading