Κάθε άνθρωπος γνωρίζει για την σκωληκοειδίτιδα και όλοι ξέρουν (αν δεν αφορά τους ίδιους), κάποιον που έχει κάνει χειρουργική επέμβαση για αυτό το λόγο. Η ανησυχία των γονιών για τα παιδιά τους όταν ‘’πονάει η κοιλιά’’ είναι γνωστή και σε κάθε περίπτωση κοιλιακής ενόχλησης σε όλους έρχεται στο μυαλό το ερώτημα: ‘’βρε μπας και υπάρχει καμιά σκωληκοειδίτιδα;’’
Τι είναι όμως η σκωληκοειδής;
Πρόκειται για απόφυση του παχέος εντέρου και ονομάζεται έτσι γιατί μοιάζει με γαιοσκώληκα (σκουλήκι της γης). Στα παιδιά, αυτή η απόφυση ‘’κρέμεται’’ από το τυφλό (αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου). Στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη μας, μετατίθεται λίγο αριστερότερα. Συνήθως κινείται ελεύθερα, αλλά σε ένα 10-20 % των ανθρώπων μπορεί να είναι καθηλωμένη στην πίσω επιφάνεια του εντέρου ή και να ακολουθεί πορεία προς τα πάνω. Αυτό είναι πιθανό σε περίπτωση φλεγμονής της, να δυσκολέψει λίγο τη διάγνωση.
Ποιος είναι ο ρόλος της στον άνθρωπο;
Κάποτε πιστεύαμε ότι δεν έχει κάποιο λόγο ύπαρξης και ίσως αποτελεί κατάλοιπο παλαιότερης φάσης της ανάπτυξης του ανθρώπου. Σήμερα αναθεωρήσαμε διότι τα λεμφικά θυλάκια (που η σκωληκοειδής φέρει άφθονα σε μικρές κυρίως ηλικίες) διαπιστώσαμε πως ‘’εκπαιδεύουν’’ και ‘’μανατζάρουν’’ τα σαπρόφυτα που είναι τα χρήσιμα μικρόβια του εντέρου μας.
Υπάρχει Χρονία σκωληκοειδiτις;
Ο πόνος που χρονίζει είναι συνηθισμένο πρόβλημα και όταν εντοπίζεται στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς, εύλογο είναι να μπερδεύει. Όχι όμως τους γιατρούς. Αν εξαιρέσουμε ελάχιστες περιπτώσεις υποτροπών ήπιας φλεγμονής της απόφυσης (που θα έλθουν με διαλείμματα σε διάστημα κάποιων μηνών), οι ασθενείς με χρόνιο κοιλιακό άλγος είναι βέβαιο πως έχουν άλλη αιτία για τα ενοχλήματα τους. Η νόσος του Crohn ή άλλες καταστάσεις (όπως για παράδειγμα η σαλπιγγίτις σε νεαρές κοπέλες) είναι πιο πιθανές και θα πρέπει να αναζητηθούν.