Στο ανθρώπινο κύτταρο, το μεγαλύτερο ποσοστό του DNA υπάρχει στον πυρήνα. Ένα πολύ μικρότερο μερίδιο το συναντούμε σε κυτταρικές δομές που λέγονται μιτοχόνδρια και βρίσκονται εκτός πυρήνα. Εν τούτοις, μιτοχονδριακές βλάβες που μπορεί να υπάρχουν σε μια υποψήφια μητέρα, μπορεί να προκαλέσουν ποικιλία από βλάβες (πχ στην πνευματική ανάπτυξη), που θα αφορούν το παιδί που θα γεννηθεί.
Λαμβάνοντας κατά νου αυτή την πιθανότητα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Newcastle, με επικεφαλής τον καθηγητή Patrick Chinnery, αφού προηγουμένως έλαβαν άδεια από τα αρμόδια όργανα εποπτείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Human Fertilisation and Embryology Authority – HFEA), προχώρησαν σε ένα καταπληκτικό εγχείρημα, δημιουργώντας έμβρυα από ένα πατέρα και δυο μητέρες.
Στην αρχή γονιμοποίησαν σπερματοζωάριο ανδρός και ωάριο από μητέρα με μιτοχονδριακά προβλήματα και στη συνέχεια από το νέο κύτταρο που προέκυψε παρέλαβαν τον πυρήνα, άφησαν πίσω σχεδόν όλα τα ‘’προβληματικά’’ μιτοχόνδια και έβαλαν το πυρηνικό υλικό σε κύτταρο μιας άλλης γυναίκας χωρίς φυσικά μιτοχονδριακό πρόβλημα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διαδικασία αυτή παρά το ότι δεν αφέθηκε να συνεχιστεί, μπορεί να επιτύχει και να εξελιχθεί σε ολοκληρωμένο (και κυρίως υγιές) έβρυο.
Κάτι τέτοιο στο μέλλον, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση ενός πλήθους γενετικών παθήσεων, ταυτόχρονα όμως στην γέννηση παιδιών που για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας θα έχουν ‘’ένα μπαμπά αλλά δύο μαμάδες’’. Αυτό είναι ένα μόνο από όσα θαυμαστά σχετίζονται με τις γνώσεις μας για το DNA. Υπάρχουν ήδη και πολλά και θα έλθουν περισσότερα. Θα επανέλθουμε σύντομα λοιπόν.