Υπάρχουν περιπτώσεις όπου παρέχεται η εντύπωση αιματουρίας λόγω του χρώματος των ούρων, χωρίς πραγματικά να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ανάλογο με το αίμα χρώμα στα ούρα, προέρχεται και από άλλες αιτίες. Άλλες αθώες και άλλες όχι.
Το φαινόμενο θα το δούμε σε περιπτώσεις όπως η αιμοσφαιρινουρία, ο βαθύς ίκτερος, οι πορφυρινουρίες, ενίοτε η ελονοσία, η αλκαπτονουρία (σπάνια κληρονομική νόσος) κ.λ.π. Μπορούμε επομένως εύκολα να συμπεράνουμε ότι η απουσία ερυθρών στα ούρα, δεν θα μας εφησυχάσει.
Πέρα από τα παθολογικά αυτά αίτια ψευδούς ‘’αιματουρίας’’ υπάρχει πιθανότητα να σχηματιστεί η εντύπωση πως ουρούμε αίμα και από τη λήψη διαφόρων φαρμάκων (όπως πχ αντιφυματικά) ή την λήψη κάποιων καθαρτικών και βιταμινούχων σκευασμάτων.
Εκτός φαρμάκων υπάρχουν και τροφές που περιέχουν χρωστικές όπως πατζάρια, βατόμουρα, αυγοτάραχο και άλλα, η κατανάλωση των οποίων μπορεί να δώσει αφορμή για παρερμηνείες.
Αρκετό ενδιαφέρον για τους γονείς κυρίως οι οποίοι κατατρομάζουν άδικα, έχουν οι περιπτώσεις όπου τα μικρά παιδιά τους μπορεί να εμφανίσουν κόκκινα ούρα, συνήθως το πρωί, και αφού την προηγούμενη ημέρα προηγήθηκε υπερκατανάλωση σε γλειφιτζούρια, καραμέλες και άλλα γλυκά, που περιέχουν χρωστικές όπως είναι η ροδαμίνη.
Δείτε και: Τι σημαίνει αιματουρία, τι την προκαλεί