Ποιοι και πως το κάνουν
( Βλέπεις Μαμά; Οι φυσιολογικοί άνθρωποι, τρώνε αυτά τα νόστιμα γαριδάκια 5 φορές την ώρα.)
Το έχουμε ξαναπεί και δεν θα σταματήσουμε να το λέμε. Ιδιαίτερα όταν όλο και νεώτερα επιστημονικά δεδομένα, το επιβεβαιώνουν.
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ένα στα πέντε παιδιά, ηλικίας 11-12 ετών, στη Σκωτία είναι παχύσαρκο. Επίσης 14,5% των παιδιών, ηλικίας κάτω των 11 ετών και 21,5% των παιδιών, ηλικίας 12-16 ετών, στη Μεγάλη Βρετανία, είναι παχύσαρκα. Στη χώρα μας δεν υπάρχει ουσιώδης διαφορά. Ένα στα πέντε Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκο.
Αυτά τα παιδιά κινδυνεύουν να αναπτύξουν χοληστερίνη, ουρικό οξύ, σακχαρώδη διαβήτη. Και είναι βέβαιο ότι, όταν ενηλικιωθούν, θα κινδυνεύουν από καρδιοαγγειακές παθήσεις πολύ περισσότερο, από τους συνομήλικούς τους, που ως παιδιά, είχαν κανονικό βάρος.
Σε προηγούμενο ένθετο δημοσιεύσαμε τα ανησυχητικά στοιχεία της έρευνας που έγινε σε παιδιά στην Αττική και απέδειξε ότι το πρόβλημα είναι ήδη υπαρκτό και όχι μια θεωρία. Ποιος έχει όμως την ευθύνη για όλα αυτά; Τι ακριβώς συμβαίνει και που πρέπει να ζητήσουμε υπαιτιότητα;. Θα ήταν άδικο βέβαια να θεωρήσουμε πως φταίνε όλοι οι άλλοι έξω από εμάς. Στο κάτω – κάτω σε εμάς τους γονείς πέφτει όλη η ευθύνη. Όμως αυτό δεν απαλλάσσει και όσους άλλους, που με τους τρόπους τους, τις ενέργειες ή τις παραλήψεις τους, κάνουν το έργο μας πιο δύσκολο. Αυτούς που, στο ‘’οργανωμένο’’ κράτος, ανέλαβαν να μας φυλάνε και αυτούς που χάριν του κέρδους, μας κατατάσσουν στα αναλώσιμα και δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα.
Marketing, promotion, Advertising
Η, επί το Ελληνικότερο, έρευνα αγοράς και προώθηση του προϊόντος με διαφήμιση.
Είναι σε όλους γνωστό ότι η προώθηση τροφίμων σε παιδιά, επηρεάζει, σημαντικά, τις διατροφικές τους προτιμήσεις και κατευθύνει τις επιλογές τους. Όμως, όλο και συχνότερα, η διαφημιστική πρόταση αφορά τροφές που περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης, μεγάλα ποσά αλατιού και πλεόνασμα λιπαρών, κάκιστων για την υγεία.
Εν τούτοις σε πολλούς, για την υγεία των παιδιών ‘’δεν καίγεται καρφί’’ και αποκλειστικό τους μέλημα είναι η αύξηση των πωλήσεων και η εμπορική επιτυχία. Έτσι η διαφήμιση για τα παιδιά, έχει μετατραπεί σε επιστήμη, συχνά όμως, επιστήμη παραπλάνησης, που χρησιμοποιεί πολύ αποτελεσματικά τις νέες τεχνολογίες.
Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην άμεση διαφήμιση που από παλιά γνωρίζουμε, αλλά σε εκείνη που σκαρφίζεται συνειδητά έμμεσους τρόπους ώστε, όχι μόνο το παιδί, αλλά ακόμα και ο ενήλικας να μην μπορούν να αναγνωρίσουν πως δέχονται μήνυμα διαφημιστικό που αποσκοπεί να επηρεάσει τις αποφάσεις του.
Η έμμεση διαφήμιση μάλιστα, είναι και ένας τρόπος για την βιομηχανία που ενδιαφέρεται, να κάνει τη δουλειά της χωρίς να κινδυνεύσει να κατηγορηθεί πως λέει σκόπιμα ψέματα ή πως κρύβει την αλήθεια.
Δείτε και:
Τι τρώνε τα παιδια σας; 12 ”ύπουλα” παραδείγματα
Παιδική παχυσαρκία και αναψυκτικά με ζάχαρη
Παιδική παχυσαρκία και φυσικοί χυμοί
Παχύσαρκοι και υπέρβαροι οι Έλληνες