Αρχική » Παιδιατρικα » Τι τρώνε τα παιδιά σας; 12 ‘’ύπουλα’’ παραδείγματα

Τι τρώνε τα παιδιά σας; 12 ‘’ύπουλα’’ παραδείγματα

Όσοι εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες ή επιφυλάξεις, αλλά και όσοι θα βιαστούν να πουν πως δεν ‘’παραμυθιάζονται’’ και ελέγχουν τι τρώνε τα παιδιά τους που δεν μπορεί να τα επηρεάσει κανείς, ας διαβάσουν παρακάτω.

Η Ένωση Καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου, (Which), κατέγραψε 12 τρόπους “ύπουλης” διαφήμισης, που απευθύνεται, σε παιδιά και έχει στόχο να τα κάνει πελάτες των βιομηχανιών τροφίμων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα υγείας, που θα δημιουργήσει.

Το 2004, περίπου 78 εκατομμύρια μηνύματα κειμένου στέλνονταν, μέσω κινητών τηλεφώνων, κάθε μέρα (3,6 εκατομμύρια μηνύματα, ανά ώρα). Οι διαφημιστές χρησιμοποιούν μορφές και γλώσσα, που είναι προσφιλείς στα παιδιά. Μπορεί να περιέχουν άμεσες πληροφορίες, για ειδικές προσφορές ή πληροφορίες, για τα ίδια τα προϊόντα. Μπορεί να είναι διαγωνισμοί π.χ. “Αγόρασε την Χ σοκολάτα. Βρες τον κωδικό και στείλε τον στο… νούμερο τάδε. Θα κερδίσεις ένα δωρεάν ταξίδι, στην Eurodisney”.

Σε ένα τέτοιο διαγωνισμό, το 2001, η διαφημιστική εταιρία, που τον είχε αναλάβει, δήλωσε ότι δέχτηκε πάνω από 5 εκατομμύρια μηνύματα. Μπορούμε να φανταστούμε τις αυξήσεις των πωλήσεων.

Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο, το οποίο χρησιμοποιείται, από τους διαφημιστές, όταν στοχεύουν, σε μικρά παιδιά ή έφηβους. Υπολογίζεται ότι το 92% των παιδιών, ηλικίας 9-19 ετών, στην Ευρώπη, έχουν πρόσβαση, στο διαδίκτυο, είτε από το σπίτι τους, είτε από το σχολείο. Είναι ένας μεγάλος αριθμός χρηστών, που δεν μπορεί ‘’να μείνει αναξιοποίητος’’. Έτσι, δημιουργούν ιστοσελίδες ειδικές για παιδιά, και τα καλούν να μετάσχουν σε διαγωνισμούς. Π.χ. “Κέρδισε ένα πόντο, για κάθε διψασμένο πελάτη, που θα του σερβίρεις το υπέροχο αναψυκτικό “τύπου cola”. Πουθενά βέβαια δεν αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο αναψυκτικό περιέχει 36 γραμμάρια ζάχαρης, ανά κουτάκι, δηλαδή 9 κουταλάκια του γλυκού.

Τα βίντεο παιχνίδια είναι μια θαυμάσια ευκαιρία, για την προώθηση ανθυγιεινών τροφίμων, σε παιδιά. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι, υπήρχε εστιατόριο “fast food”, γνωστής αλυσίδας πολυεθνικής εταιρίας. Οι παίκτες, που είχαν την επιχείρηση ‘’κέρδιζαν’’ εικονικά χρήματα, για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και οι παίκτες, που έτρωγαν τα φαγητά, στο εστιατόριο αυτό, κέρδιζαν πόντους, γιατί “διασκέδαζαν” και “χόρταιναν”.

Οι βιομηχανίες τροφίμων πρέπει να συντηρούν το όνομα τους, τη φίρμα τους, στο μυαλό των παιδιών. Έτσι, δημιουργούν ιστοσελίδες, τις οποίες διαφημίζουν, τακτικά, σε νεανικά περιοδικά. Όταν το παιδί μπει, σε μια τέτοια ιστοσελίδα, βρίσκεται μπροστά, σε “ζουμερά” κουτσομπολιά, από το χώρο της τέχνης, διαγωνισμούς, παιχνίδια κ.λπ. Αλλά, πιο συχνά, βρίσκεται, μπροστά στο όνομα της εταιρίας, και στα τρόφιμα, που αυτή θέλει να πουλήσει.


Οι βιομηχανίες τροφίμων προσπαθούν να διατηρήσουν το μερίδιό τους, στην αγορά και να το αυξήσουν. Χρηματοδοτούν την παραγωγή παιχνιδιών, έτσι ώστε να ενσωματώσουν το όνομά τους, στα παιχνίδια των μικρών παιδιών. Έτσι, έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, πλαστικά χάμπουργκερ, πλαστικές πατάτες κ.λπ., που φέρουν το όνομα γνωστής πολυεθνικής εταιρίας fastfood.

Παζλ, εικόνες ινδαλμάτων, χάρτινα παιχνίδια φιγουράρουν, πάνω σε συσκευασίες τροφίμων, για να προσελκύσουν τα παιδιά, όχι μόνο να αγοράσουν το προϊόν, αλλά και να διαβάσουν τη συσκευασία, ώστε να “μείνει”, στο μυαλό τους, η φίρμα.

Η βιομηχανία δε σεβάστηκε ούτε τις παιδικές χαρές, που θεωρούνται ένας ασφαλής τόπος, για να διασκεδάσουν και να ασκηθούν τα παιδιά. Στήνει παιχνίδια, που παραπέμπουν, στις συσκευασίες των τροφίμων της. Σε παιδική χαρά, στήθηκε τσουλήθρα, με γιγαντιαία κουτάκια αναψυκτικού, που περιέχει 33 γραμμάρια ζάχαρης, σε κάθε κουτάκι.

Παρακολουθώντας μια παιδική ταινία, το παιδί βλέπει τον ήρωα να πίνει το Χ γάλα ή να τρώει το πρωινό Ψ. Έτσι, η ονομασία του προϊόντος περνάει, στο υποσυνείδητο του παιδιού, που γίνεται, αμέσως και χωρίς να το καταλαβαίνει, πελάτης της εταιρίας, που το παράγει. Αυτός ο τρόπος διαφήμισης, απαγορεύεται, στην Ευρώπη. Όμως, η αναθεώρηση της οδηγίας, για την τηλεόραση χωρίς σύνορα, θέτει, σε αμφισβήτηση αυτή την απαγόρευση. 

Πολλές ιστοσελίδες βιομηχανιών τροφίμων προσφέρουν, δωρεάν, φόντο, για οθόνες κινητών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ήχους κ.λπ. Είναι τα δολώματα, για τους νέους, ώστε να μπουν, στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες και να “εθιστούν”, στο όνομα της εταιρίας ή του προϊόντος.

’’Στην ιστοσελίδα μας, θα βρείτε τον Χ τραγουδιστή και μπορείτε να κατεβάσετε το τελευταίο του videoclip και να το στείλετε και στους φίλους σας’’. Αντί να στήνει η βιομηχανία μια πολυδάπανη διαφημιστική εκστρατεία, χρησιμοποιεί τον δικό μας ηλεκτρονικό υπολογιστή ή κινητό, σαν μέσο, για τη διαφήμισή της. “Κατεβάζουμε” το videoclip και το στέλνουμε σε ένα μεγάλο αριθμό φίλων μας. Όλοι γινόμαστε θύματα “ύπουλης” διαφήμισης.

Η χρήση αφηρημένων, ισχυρισμών, όπως: “Πιες το και θα νιώσεις δυνατός”, λειτουργούν ως κίνητρο, για την αγορά ενός τροφίμου, πολύ πιο έντονα στα παιδιά, από ότι στους ενηλίκους. “Ξεσηκώνουν”, λοιπόν, το παιδί, το οποίο θα πιέσει τους γονείς, για να αγοράσουν το προϊόν.

Η χρησιμοποίηση του star-system είναι μια συχνότατη πρακτική. Τα αστέρια της τέχνης χρησιμοποιούνται, ως κεντρικά πρόσωπα, σε άμεσες διαφημίσεις, ως παίκτες, σε βίντεο παιχνίδια, ως αποστολείς μηνυμάτων, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά. Οι βιομηχανίες τροφίμων γίνονται χορηγοί, σε εκδηλώσεις καλλιτεχνών, σε παιδικές θεατρικές παραστάσεις, σε τραγούδια δημοφιλών τραγουδιστών κλπ.

Πηγή: Which

Δείτε και:

Απειλούν την υγεία των παιδιών μας

Παιδική παχυσαρκία και αναψυκτικά με ζάχαρη

Παιδική παχυσαρκία και φυσικοί χυμοί 

Παχυσαρκία. Τίς …. πταίει;

Παχύσαρκοι και υπέρβαροι οι Έλληνες

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης