Αρχική » Διάφορα » Καρδιά και αιφνίδιος θάνατος

Καρδιά και αιφνίδιος θάνατος

Ο ξαφνικός θάνατος εξαιτίας της καρδιάς δεν αφορά μόνο άτομα που έχουν ιστορικό εμφράγματος αλλά και άλλα που δεν έχουν εμφανίσει ποτέ καρδιολογικό σύμπτωμα.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από 3.000 άνθρωποι χάνουν ξαφνικά τη ζωή τους σε ένα καρδιακό επεισόδιο που διαρκεί ελάχιστο χρόνο.

Περίπου 600.000 άνθρωποι ανά έτος στις ΗΠΑ, πεθαίνουν επίσης αιφνιδίως.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου, στα άτομα δηλαδή που θα πρέπει να προσέχουν για να μην είναι υποψήφια θύματα, περιλαμβάνονται οι παχύσαρκοι, οι υπερτασικοί, οι διαβητικοί, οι καπνιστές και αυτοί που έχουν οικογενειακό ιστορικό με τέτοιες παθήσεις.

Όλοι αυτοί θα έπρεπε να υποβάλλονται συχνά σε καρδιολογικό έλεγχο και φυσικά να λάβουν δραστικά μέτρα για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους απειλούν.

 Τι είναι όμως ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος;

Είναι ο φυσικός θάνατος λόγω καρδιακών αιτίων, με απότομη απώλεια των αισθήσεων που επέρχεται μέσα σε διάστημα μιας ώρας από την έναρξη των οξέων συμπτωμάτων. Μπορεί να προϋπάρχει ή όχι καρδιακή νόσος, αλλά ο χρόνος και ο τρόπος θανάτου είναι απρόσμενος.

Καρδιακή ανακοπή είναι η αιφνίδια διακοπή της καρδιακής λειτουργίας, επομένως παύση της αντλίας που επιτυγχάνει την κυκλοφορία του αίματος.

Η ανακοπή, αν υπάρξει άμεση παρέμβαση μπορεί να είναι αναστρέψιμη, διαφορετικά οδηγεί στον Θάνατο.

Δείτε και:

10 κινήσεις για να έχετε καλή πίεση

Παχύσαρκοι και υπέρβαροι οι Έλληνες

Σάκχαρο. Το ρυθμίζω σωστά;

Σάκχαρο. Άγνοια και ελαφρότητα ίσον…

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης