Αρχική » Γυναικολογικα » Οι πολυκυστικές ωοθήκες με απλά λόγια

Οι πολυκυστικές ωοθήκες με απλά λόγια

Πρέπει  από την αρχή να γίνει σαφές  ότι η παρουσία κύστεων στις ωοθήκες δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει το πρόβλημα που είναι γνωστό σαν ‘’σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών’’. Σήμερα που υπάρχει η δυνατότητα των υπέρηχων, πολύ συχνά διαπιστώνουμε κύστεις στις ωοθήκες και ενδεχομένως διαφοροποίηση στα επίπεδα ορμονών. Όμως η παρουσίαση τυπικών συμπτωμάτων είναι εκείνη που θα ξεχωρίσει τις γυναίκες που πάσχουν από αυτό που ονομάζουμε ‘’σύνδρομο’’ και αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Στο τυπικό σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών η γυναίκα παρουσιάζει ορμονικές διαταραχές  που έχουν επίπτωση στην εμφάνισή της, στην περίοδό της και στην ικανότητα εγκυμοσύνης.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

  • Υπογονιμότητα
  • Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα
  • Διαταραχές περιόδου
  • Παχυσαρκία (συνήθως)
  • Ακμή

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα  σε γυναίκα και να είναι από ελάχιστα έως πολύ έντονα.

Τα αίτια

Πρόκειται για διαταραχή στις σωστές αναλογίες  ορμονών που παράγουν οι ωοθήκες. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί. Στην ορμονική ανωμαλία συμμετέχει η υπόφυση (αδένας που βρίσκεται στο κρανίο). Στο αίμα τελικά, διαπιστώνεται αύξηση στην ωχρινοτρόπο ορμόνη.

Με υπερηχογραφικούς όρους, μία στις πέντε γυναίκες έχουν κύστεις στις ωοθήκες.  Όταν όμως αναφερόμαστε στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών τότε εννοούμε την κατάσταση εκείνη όπου εκτός από τα υπερηχογραφικά δεδομένα έχουμε και τα περιγραφέντα συμπτώματα.

Οι ανωμαλίες στην περίοδο μπορεί να εκδηλώνονται ως αμηνόρροια (απουσία περιόδου πάνω από 3 μήνες), ολιγομηνόρροια ή αραιομηνόρροια. Μερικές γυναίκες διαμαρτύρονται για πόνο στην πύελο. Η ακανόνιστη ωορρηξία έχει ως αποτέλεσμα δυσκολία στο να μείνει η γυναίκα έγκυος αλλά δεν το αποκλείει . Πλήρης όμως απουσία ωορρηξίας δεν επιτρέπει εγκυμοσύνη εκτός αν γίνει θεραπεία.

Υπάρχει επίσης μεγάλος κίνδυνος αποβολής.

Δερματικά και αισθητικά προβλήματα

Σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες λόγω μεγάλης παραγωγής τεστοστερόνης προκαλείται ακμή στο πρόσωπο και στην πλάτη και έντονη τριχοφυΐα (πηγούνι, «μουστάκι», στήθος, βραχίονες, γάμπες, επιγάστριο).

Ο ρόλος της παχυσαρκίας

Έχει  διαπιστωθεί ότι το σύνδρομο των  πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζεται πιο συχνά στην παχυσαρκία.  Έτσι η αποβολή του υπερβάλλοντος βάρους αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Χρήσιμες γνώσεις  για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών:

  • Δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν όλα τα συμπτώματα. Μια γυναίκα μπορεί να έχει το σύνδρομο έστω αν παρουσιάζει ένα η δυο από αυτά.
  • Κάθε γυναίκα με διαταραχές κύκλου ή παχυσαρκία ή ακόμα και ακμή, δεν είναι απαραίτητο να έχει το σύνδρομο. Υπάρχουν και πολλές άλλες ενδεχόμενες ερμηνείες.
  • Η γυναίκα με το σύνδρομο θα χρειαστεί θεραπεία. Αν αφήσει τα πράγματα έτσι, εκτός των συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν, θα αντιμετωπίσει σε μεγάλη ηλικία μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου μήτρας ή ωοθηκών, ενδεχόμενα δε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης