Αρχική » Γυναικολογικα » ‘’Φαγούρα’’ στα γεννητικά όργανα της γυναίκας

‘’Φαγούρα’’ στα γεννητικά όργανα της γυναίκας

Η φαγούρα  στα γεννητικά όργανα της γυναίκας οφείλεται συνήθως σε κολπίτιδα, δηλαδή ένα ερεθισμό στον κόλπο ή και το αιδοίο που προκαλούν  μικροοργανισμοί.

Τις περισσότερες φορές αιτία είναι οι μύκητες. 

Φυσιολογικά, στα γεννητικά όργανα της γυναίκας (δηλαδή κόλπο και αιδοίο) υπάρχουν μύκητες, αλλά ανευρίσκονται σε πολύ μικρούς  αριθμούς. Η περιοχή που οι μύκητες  βρίσκονται σε αφθονία είναι η  περιοχή του πρωκτού και το έντερο.

Από εκεί μετακινούμενοι εγκαθίστανται στον κόλπο και προκαλούν την κολπίτιδα. Την μετακίνηση αυτή των μυκήτων μπορούν να ευνοήσουν οι κακές συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής καθώς και οι σεξουαλικές συνήθειες. Ο σεξουαλικός σύντροφος, εφόσον έχει μύκητες στα γεννητικά του όργανα, έστω και αν ο ίδιος δεν έχει συμπτώματα και δεν πάσχει, μπορεί να τους μεταδώσει και να μολύνει τη γυναίκα.

Η ανάπτυξη μυκήτων στον κόλπο και το αιδοίο ευνοείται περισσότερο στην διάρκεια της περιόδου, για αυτό ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών έχει τότε περισσότερο έντονα και ενοχλητικά συμπτώματα.

Υπάρχουν όμως και  μικρόβια που προκαλούν κολπίτιδα,  όπως είναι οι τριχομονάδες και η garderella vaginalis. Επειδή και τα δυο δεν υπάρχουν φυσιολογικά στην γυναίκα, είναι αναγκαίο να μεταφερθούν με την σεξουαλική επαφή από τον ερωτικό σύντροφο.

Η φαγούρα  στα γεννητικά όργανα είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα της κολπίτιδας και  παρουσιάζεται με εξάρσεις στη διάρκεια της ημέρας. Είναι δυνατό κάποιες  γυναίκες να έχουν και πόνο στην σεξουαλική επαφή.

Ειδικά στην μυκητιασική  κολπίτιδα παρατηρούμε λευκό σαν κρέμα έκκριμα που καλύπτει τα γεννητικά όργανα και κυρίως τον κόλπο.

Η φαγούρα  όμως στα γεννητικά όργανα δεν  προκαλείται μόνο από από τους μικροοργανισμούς.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες που απουσιάζει η σεξουαλική δραστηριότητα, μπορεί να πρόκειται για ατροφία του κόλπου ορμονικής αιτιολογίας ενώ και ο καρκίνος μπορεί να είναι υπεύθυνος. Διάφορες επίσης καταστάσεις δερματολογικής αιτιολογίας μπορεί να φταίνε.

Η γυναίκα  με φαγούρα στην γεννητική περιοχή,  πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτεί το γιατρό της, ο οποίος συνήθως θα ζητήσει καλλιέργεια κολπικού υγρού.

Στις  περισσότερες περιπτώσεις όπου το αίτιο  είναι μύκητες, η θεραπεία θα γίνει  με αλοιφές που τοποθετούνται  ενδοκολπικά και ίσως χρειασθούν και  χάπια από το στόμα.

Εάν υπάρχει  σταθερός σεξουαλικός σύντροφος,  πρέπει και αυτός να λάβει θεραπεία για να μην υπάρξει ενδεχόμενο επαναμόλυνσης.

Δείτε και:

Κολπίτιδες και πρακτικές θεραπείες

”Φαγούρα” στα γεννητικά όργανα του Άνδρα. Μήπως είναι άγχος; 

ενώ για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε και:

Κολπίτιδες. Το συχνότερο γυναικείο πρόβλημα

Φαγούρα πρωκτού (ή Πρωκτικός κνησμός ή κνησμός δακτυλίου)  

επίσης αν σας ενδιαφέρει δείτε και:

Sex: 300.000 Έλληνες ‘’δεν’’

Στυτική δυσλειτουργία και Εναλλακτικές Θεραπείες. Τι ΠΡΕΠΕΙ να ξέρω.

και: Αφροδισιακά. Η  αβάσταχτη και επικίνδυνη ελαφρότητα του διαδικτύου.

Εκτός των θεμάτων ιατρικού ενδιαφέροντος που θα αναρτώνται ανελλιπώς, στο ιστολόγιο αυτό θα βρείτε και άλλα που ίσως σας ενδιαφέρουν. Σε κάθε ενότητα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι πληροφορίες να μην είναι αποσπασματικές, αλλά σιγά και μεθοδικά, να χτίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα. Επισκεφτείτε σελίδες με πληροφορίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες για παράδειγμα. Που ίσως δεν γνωρίζετε και είναι συναρπαστικές. Αν πάλι αντέχετε και στα δύσκολα, τα περιεχόμενα στην ‘’Φιλοσοφία’’ ίσως σας συγκινήσουν.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης