Αρχική » Γυναικολογικα » Εμμηνόπαυση και εξάψεις. Τί κάνω;

Εμμηνόπαυση και εξάψεις. Τί κάνω;

HOT Flashes 1

ακόμα και μετά τα 60 χρόνια;

Σοβαρό και ενοχλητικότατο γυναικείο πρόβλημα που σχετίζεται με την διακοπή του κύκλου και απασχολεί πολύ κόσμο. Οι γυναίκες που το παθαίνουν το περιγράφουν σαν ένα αιφνίδιο αίσθημα (έξαψη), όπου το δέρμα (κυρίως στο κεφάλι και τον τράχηλο) είναι θερμό (φούντωμα) και κόκκινο.

Κρατάει μερικά δευτερόλεπτα αλλά μπορεί και 2-3 λεπτά και στη συνέχεια ακολουθεί η αίσθηση του ψυχρού (πάγωμα).

 

Οι εξάψεις μπορούν να συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών, ζάλη, πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης.

Όσες παραπονούνται για συχνά ενοχλήματα, λένε πως εξαιτίας τους παίρνουν βάρος ενώ ο ύπνος τους είναι κακός ή έχουν και αϋπνίες.

Ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη είναι πως εξάψεις παθαίνουν οι γυναίκες μόνο στα πρώτα χρόνια μετά την διακοπή του κύκλου. Δεν τις εμφανίζουν όλες, ενώ η ένταση των ενοχλήσεων διαφέρει από την μια στην άλλη.

Εν τούτοις επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Μια ενδιαφέρουσα έρευνα έδειξε ότι σοβαρές εξάψεις αφορούν μία  στις δέκα γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορούν μάλιστα να παραταθούν και για διάστημα μεγαλύτερο από 3 χρόνια. Στην μελέτη συμμετείχαν περίπου 3.200 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 67 χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι 12% από αυτές εμφάνιζαν συμπτώματα ενοχλητικών εξάψεων και αρκετές φορές στη διάρκεια των  6 μηνών που προηγήθηκαν της έρευνας. Νέα αξιολόγηση 3 χρόνια μετά, έδειξε πως οι εξάψεις επέμεναν περίπου στις μισές από τις γυναίκες αυτές.

Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Στις εξάψεις αυτές που τείνουν σε χρονιότητα και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές, η θεραπεία είναι η ορμονική υποκατάσταση με τη χορήγηση οιστρογόνων.

Για τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση έχουν εκφραστεί αρκετές επιφυλάξεις για ενδεχόμενες επιπλοκές (κυρίως φόβοι ανάπτυξης καρκίνου ενδομητρίου και μαστού). Έτσι πολλές ενδιαφερόμενες βρίσκονται σε δίλλημα και φοβούνται να κάνουν αυτή την θεραπεία. Όμως η σωστή ενημέρωση και η επιλογή των περιστατικών μπορεί να δώσει τη λύση. Εάν θέλετε λεπτομέρειες δείτε και: Κλιμακτήριος και ορμονική υποκατάσταση

Γυναίκα και πόνος στη σεξουαλική επαφή

Εκτός των θεμάτων ιατρικού ενδιαφέροντος που θα αναρτώνται ανελλιπώς, στο ιστολόγιο αυτό θα βρείτε και άλλα που ίσως σας ενδιαφέρουν. Σε κάθε ενότητα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι πληροφορίες να μην είναι αποσπασματικές, αλλά σιγά και μεθοδικά, να χτίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα. Επισκεφτείτε σελίδες με πληροφορίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες για παράδειγμα. Που ίσως δεν γνωρίζεται και είναι συναρπαστικές. Αν πάλι αντέχετε και στα δύσκολα, τα περιεχόμενα στην ‘’Φιλοσοφία’’ ίσως σας συγκινήσουν.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης