Το λέμε κάθε ημέρα πως δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός και ότι, η νέα γρίπη και κάθε νέα γρίπη, δεν φέρνει τέλος του κόσμου. Εν τούτοις πάμπολλοι είναι αυτοί που τρέχουν στα νοσοκομεία για το παραμικρό, πανικοβάλλονται με ένα φτέρνισμα, καταπίνουν χαπάκια χωρίς λόγο και σπεύδουν να προμηθευτούν ειδικά φάρμακα. Στους περισσότερους δεν θα χρειαστούν. Θα μείνουν στο συρτάρι ή θα λείψουν από κάποιους που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.  

Έτσι, αξίζει σήμερα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο μιας νόσησης, όχι μόνο από τον Η1Ν1 αλλά και κάθε άλλο ιό από αυτούς που μας απειλούν το φθινόπωρο και το χειμώνα, περιλαμβανομένου του ιού του απλού κρυολογήματος.

Αυτό που πρέπει να έχουμε στο νου είναι το πώς θα κρατήσουμε ψηλά την φυσική μας άμυνα και πως μπορούμε να την ενισχύσουμε.

Έχει αποδειχτεί χωρίς αμφιβολία, πως μια καλή ‘άμυνα μας προφυλάσσει, ακόμα και αν έλθουμε σε επαφή με τον ιό και είτε δεν αρρωσταίνουμε είτε ‘’την παίρνουμε ελαφρά’’ και ‘’την περνάμε στο πόδι’’ όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Επομένως               

 

Να πλένετε συχνά τα χέρια σας.

Να αποφεύγεται την επαφή με ύποπτες επιφάνειες (ξένα γραφεία, μπάρες, πάγκους εργασίας που συρρέουν πολλοί κλπ).  Η αλληλουχία γεγονότων είναι η εξής:  Αγγίζουμε κάτι ήδη μολυσμένο από κάποιον που πάσχει. Στη συνέχεια βάζουμε το χέρι στη μύτη (μία τουλάχιστον φορά κάθε τρία λεπτά, σύμφωνα με ιατρική μελέτη), και μεταφέρουμε τον ιό στον εαυτό μας. Νοσούμε και τώρα είμαστε εμείς που με το βήχα, τον πταρμό και τις ρινικές εκκρίσεις μας μεταδίδουμε τον ιό σε τρίτους.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών μας επομένως (με σαπούνι και ζεστό νερό), είναι πολύ χρήσιμο και μειώνει τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε (φυσικά δεν τις αποκλείει).

Αν είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε σε ξενοδοχείο: Να είμαστε σίγουροι πως προηγήθηκε καθαρισμός, άλλαξαν σεντόνια και μαξιλάρια. Ένα ιός από τον προηγούμενο ένοικο μπορεί να είναι εκεί.

Αποδείχτηκε ότι οι ιοί δεν πεθαίνουν αλλά επιβιώνουν περισσότερο από όσο μέχρι σήμερα νομίζαμε. Καθαρίστε με τα ειδικά μαντηλάκια την επιφάνεια στα κομοδίνα, τα μπάνια και τις βρύσες, το τηλεκοντρόλ, το τηλέφωνο, τα στυλό, τους διακόπτες και τα χερούλια από ντουλάπες και ψυγείο. Θα σας πάρει λίγο χρόνο αλλά αξίζει τον κόπο. Έρευνα με εθελοντές που έμειναν μια νύχτα σε δωμάτια που είχαν παραμείνει για ένα τετραήμερο άνθρωποι ασθενείς, έδειξε ότι ένας στους δυο ‘’κόλλησε’’ ίωση.

Φυσικά, μια και οι ιοί δεν είναι μόνο αόρατοι αλλά και πάμπολλοι (πάνω από 250 γνωστά είδη), το να τους αποφύγουμε μοιάζει λιγάκι δύσκολο. Όμως ακόμα και αν έρθουμε σε επαφή δεν είναι βέβαιο πως θα νοσήσουμε και αυτό σημαίνει ότι, όσοι δεν θα το αποφύγουν τελικά, είχαν μια ευκαιριακή ή μόνιμη κάμψη στην άμυνα του οργανισμού τους. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως ότι μπορεί να αυξήσει αυτή την άμυνα είναι χρήσιμο και μπορεί να αποδειχτεί πολύ ωφέλιμο σε εμάς.

Τι ενισχύει την άμυνα μας ;

Να τρώτε υγιεινά φαγητά. Να αποφεύγεται τα βαρεία γεύματα και το αλκοόλ και να προτιμάτε την ελαφριά κουζίνα.

Η αυξημένη κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι πολύ χρήσιμη.

Ορισμένων μέταλλα και ιχνοστοιχεία, είναι επίσης ωφέλημα. Τέτοια για παράδειγμα είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο.

Σίδηρο βρίσκουμε στο κόκκινο κρέας, τα ψάρια, το συκώτι, τα φασόλια, τις φακές, τα εμπλουτισμένα για πρωινό δημητριακά. Υπάρχει αρκετός και σε  δαμάσκηνα και σύκα. Ο σίδηρος από φυτικά προϊόντα απορροφάται πιο δύσκολα από τον οργανισμό απ` όσο εκείνος που υπάρχει σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα. Προσθέτοντας ένα ποτήρι πορτοκαλάδα ξεπερνάτε αυτό το πρόβλημα και λαμβάνεται ταυτόχρονα και βιταμίνη C που επίσης είναι χρήσιμη.

Το κόκκινο κρέας, το γάλα, το τυρί και τα δημητριακά ολικής άλεσης αλλά και η κολοκύθα, οι ηλιόσποροι. και οι φακές έχουν αρκετό ψευδάργυρο. Μια από τις πλουσιότερες πηγές του είναι τα στρείδια. Αν σας αρέσουν μην διστάζετε.

Για σελήνιο, προτιμήστε ψάρια και οστρακόδερμα. Φάτε επίσης σόγια.

Ασκηθείτε καθημερινά. Ελαφρά γυμναστική ή και περπάτημα. Οι αγύμναστοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν γρίπη. Αυτό αποδείχτηκε σε ιατρική μελέτη. Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι εξαντλητική. Η εξαντλητική άσκηση οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα και ευνοεί την εμφάνιση γρίπης.

Μην εκτίθεστε στην παγωνιά και το κρύο. Μπορεί να εξασθενήσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας κάνουν ευάλωτο. Φροντίστε να ντύνεστε ζεστά, αποφύγετε τα ψυχρά μέρη, μην εκτίθεστε σε ρεύματα.

Μην επισκέπτεστε κλειστούς χώρους, με πολυκοσμία και πνιγηρή ατμόσφαιρα.

Γρίπη, ψυχική διάθεση και σεξ.

Μπορεί να μοιάζει παράδοξο αλλά κάποιες μελέτες (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας) έδειξαν σχέση μεταξύ τους. Το σεξ (όχι πέρα από 2 φορές την εβδομάδα) μειώνει σημαντικά την πιθανότητα γρίπης γιατί τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ίδιο και η χαρούμενη διάθεση. Εκμεταλλευτείτε επομένως .. την ευκαιρία της εποχής.

Αν πάλι στο σπίτι ο (η) σύντροφος σας είναι μουρμούρης και αδιάφορος, πέστε πως έχετε … συνταγή γιατρού.

Γρίπη και Διατροφικά συμπληρώματα.

Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις στην επιστημονική κοινότητα αλλά αρκετές μελέτες λένε πως:

Η echinacea, (Βότανο σε χάπια ή σιρόπι), δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα και το βοηθά να αντισταθεί σε ιώσεις (κέντρο φαρμακευτικής έρευνας Ζυρίχης).

Το Ginseng.  Μελέτες έδειξαν πως μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο κρυολογήματος. Δεν έχει συχνές ή πολύ σημαντικές παρενέργειες και μπορεί να αποβεί χρήσιμο. Εντούτοις υπάρχουν και άλλες, φτηνότερες μάλιστα λύσεις, όπως:

Το Σκόρδο. Εθελοντές που έπαιρναν για τρείς μήνες συμπληρώματα σκόρδου (σε μια μελέτη), είχαν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν ή να πάθουν γρίπη.

Η Βιταμίνη C. Η ανασκόπηση 60 μελετών για τη βιταμίνη αυτή, που δημοσιεύθηκε το 2000 στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας», έδειξε ότι ένα γραμμάριο βιταμίνης C την ημέρα μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading