Αρχική » Γυναικολογικα » Κλιμακτήριος και Ορμονική υποκατάσταση

Κλιμακτήριος και Ορμονική υποκατάσταση

ΜΕΝΟ

Η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης των γυναικών έχει ως σκοπό όχι μόνο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ελάττωσης των επιπέδων των οιστρογόνων (εξάψεις, εφίδρωση, ξηρότητα κόλπου, αποφυγή σεξουαλικής επαφής λόγω δυσφορίας ή πόνου, γήρανση της επιδερμίδας κ.ά.), αλλά κυρίως την προστασία των γυναικών από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την οστεοπόρωση.

Τα επιδημιολογικά μας δεδομένα δείχνουν πως η υποκατάσταση:

  • Καθυστερεί την εμφάνιση οστεοπόρωσης και ελαττώνει κατά 50% τον κίνδυνο οστεοπορωτικών καταγμάτων, κυρίως του ισχίου.
  • Αλλάζει το λιπιδαιμικό προφίλ σε επίπεδα όπως τα προεμμηνοπαυσιακά (ελάττωση της ολικής χοληστερόλης, αύξηση της ‘’καλής’’ HDL, μείωση της «κακής» LDL).
  • Ελαττώνει κατά συνέπεια (30 – 70%), τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

 Δεδομένης όμως της σχέσης οιστρογόνων και καρκίνου του μαστού, υφίσταται προβληματισμός για τη χρήση της υποκατάστασης, ιδιαίτερα σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Όμως τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η χρήση ‘’δεσμευμένων’’ οιστρογόνων σε δόση ίση ή μικρότερη των 0,625 mg για χρονική περίοδο έως 5 χρόνια,

δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Για γυναίκες που έχουν κάνει υστερεκτομή δεν υπάρχει θέμα καρκίνου του ενδομητρίου. Σε όλες τις άλλες όπου η μήτρα παραμένει, συνιστάται η χορήγηση των οιστρογόνων μαζί με προγεστερόνη.

Αυτό αποτρέπει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ενδομητρίου.

Σε κάθε περίπτωση ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος με την μαστογραφία, το υπερηχογράφημα μαστών, την ψηλάφηση μαστών και την γυναικολογική εξέταση με υπέρηχο, είναι απαραίτητος σε όλες τις γυναίκες, και ασφαλώς εκείνες που λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης.

Δείτε και:

Εμμηνόπαυση και εξάψεις

Γυναίκα και πόνος στη σεξουαλική επαφή

Εκτός των θεμάτων ιατρικού ενδιαφέροντος που θα αναρτώνται ανελλιπώς, στο ιστολόγιο αυτό θα βρείτε και άλλα που ίσως σας ενδιαφέρουν. Σε κάθε ενότητα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι πληροφορίες να μην είναι αποσπασματικές, αλλά σιγά και μεθοδικά, να χτίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα. Επισκεφτείτε σελίδες με πληροφορίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες για παράδειγμα. Που ίσως δεν γνωρίζεται και είναι συναρπαστικές. Αν πάλι αντέχετε και στα δύσκολα, τα περιεχόμενα στην ‘’Φιλοσοφία’’ ίσως σας συγκινήσουν.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης