Των φρονίμων τα παιδιά δεν κινδυνεύουν

Δεν χρειάζεται πολύ. Ένα λεπτό είναι αρκετό για να συμβεί μια τραγωδία.

Τα βρέφη λοιπόν και τα νήπια δεν πρέπει να μένουν στιγμή χωρίς επίβλεψη ενηλίκου.

Κάποιοι νομίζουν πως, η ασφάλεια του παιδιού στο σπίτι είναι δεδομένη. Κι όμως, υπάρχουν κίνδυνοι που τους βλέπουμε μόνο μετά από ένα ατύχημα. Διαβάστε λοιπόν τα παρακάτω και πάρτε τα μέτρα σας. Δεν πρόκειται για σχολαστικότητα. Όσα ακολουθούν είναι ‘’προϊόντα’’ δυστυχούς εμπειρίας και έχουν συμβεί στο παρελθόν σε άλλους.

Ρίξτε μια ‘’υποψιασμένη’’ ματιά στο περιβάλλον του σπιτιού σας. Υπάρχει κάτι που είναι επικίνδυνο; Το παιδί είναι ασφαλές; Θυμηθείτε ότι χρειάζονται δευτερόλεπτα για να τραυματιστεί ή να καταπιεί κάτι και να πνιγεί.

Επομένως:

Μην αφήνετε μικρά αντικείμενα κοντά του, μπορεί να τα βάλει στο στόμα. Κάθε τι που κόβει ή τρυπάει απομακρύνατε το. Όχι σπίρτα κοντά στα παιδιά. Προσοχή να μην έχουν πρόσβαση σε φάρμακα. Προσοχή να μην έχουν πρόσβαση σε γυαλικά που μπορεί να τα σπάσουν ή βαριά πράγματα που μπορεί να τα ρίξουν και να τραυματιστούν. Προσοχή σε βαρειά έπιπλα που μπορεί να πέσουν.

Μην μεταγγίζετε ένα χημικό υγρό (π.χ. νέφτι, διαλυτικό, ακουαφόρτε) από το δικό του μπουκάλι σε ένα άλλο. Αυτό ισοδυναμεί με παγίδα που απειλεί όχι μόνο παιδιά αλλά ακόμα και μεγάλους.

Συνήθως στις συσκευασίες υπάρχουν εικόνες και επισημάνσεις. Μην πιστέψτε ποτέ ότι το παιδί θα διστάσει επειδή υπάρχουν ετικέτες ή μεγάλα γράμματα και προειδοποιητικά αποτρεπτικά σήματα.

Τα παιδιά πίνουν εκτεθειμένα υγρά χωρίς δισταγμό. Αλκοόλ, οικιακά καθαριστικά, χλωρίνη, πετρέλαιο, βενζίνη, αντισηπτικά διαλύματα,   νέφτι, και ότι άλλο μπορεί να βρουν.

Όλα αυτά να φυλάσσονται και ακόμα καλλίτερα να κλειδώνονται μακριά τους. Είναι φοβερά επικίνδυνα. Ακόμα και αν δεν προκαλέσουν τον θάνατο, μπορεί να έχουν συνέπειες για όλη την υπόλοιπη ζωή.

Για τα φάρμακα ειδικά, φροντίστε ώστε να έχουν ειδικά πώματα που δεν είναι εύκολο να τα ανοίξουν τα παιδιά.

 Φροντίστε ακόμα

Να μην παίζουν με πλαστικές σακούλες γιατί έχουν περιγραφεί πνιγμοί όταν τις φοράνε στο κεφάλι τους. Για το λόγο αυτό, αν προσέξετε, θα δείτε αρκετούς προμηθευτές να έχουν κάνει τρύπες στο κάτω μέρος, στις σακούλες που κατασκευάζουν.

Κορδόνια, σπάγκοι και κορδέλες, μπορεί να τυλιχτούν στο λαιμό και να προκαλέσουν ασφυξία. Ιδίως στον ύπνο. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και μεγάλα, πολύ μαλακά μαξιλάρια. Απομακρύνατε τα.

Όταν βάζετε το παιδί στο πάρκο του, φροντίστε να μην υπάρχουν μικρά αντικείμενα που μπορεί να τα βάλει στο στόμα και να πνιγεί. Κέρματα, κομμάτια παιχνιδιών και ότι άλλο, μπορεί να αποδειχτούν θανάσιμα.

Δένοντας το μωρό σε καρεκλάκι φροντίστε να μην γλιστρά από κάτω. Αν πέσει κινδυνεύει. Μην το έχετε κοντά σε τραπέζι ή άλλο έπιπλο. Μπορεί να αρπάξει πράγματα ή κλοτσώντας να ρίξει την καρέκλα του προς τα πίσω. Αν το βάζετε σε ‘’περπατούρα’’ με ρόδες, θυμηθείτε πως αν η επιφάνεια κύλισης δεν είναι λεία, μπορεί να τουμπάρει.

Στην μπανιέρα, μην το αφήσετε μόνο έστω και για λίγα δευτερόλεπτα. Αν χρειαστεί να σταματήσετε, αν σας διακόπτουν τηλέφωνα ή χτυπήματα στην πόρτα, βγείτε παίρνοντας το παιδί μαζί σας.

Κουβάδες και λεκάνες με νερό δεν πρέπει να είναι σε μέρος που το παιδί έχει πρόσβαση. Ο πνιγμός ενός μωρού δεν χρειάζεται πολύ νερό. Αν μάλιστα πρόκειται για καυτό νερό, τα εγκαύματα θα είναι άσχημα.

Σε περίπτωση που στο σπίτι έχετε τζάκι αναμμένο, σόμπα ή κεριά, φροντίστε ώστε τα παιδιά να μην πλησιάζουν. Μην τους φοράτε εύφλεκτα ρούχα που αρπάζουν αμέσως. Βάλτε στο τζάκι προστατευτική σχάρα.

Αν κρατάτε τηγάνι με καυτό λάδι, καυτά υγρά (νερό, τσάι, καφέ, σούπα κλπ) προσέξτε πολύ μην σκοντάψετε.

Φροντίστε ώστε το μικρό παιδί να μην αγγίζει την εστία της κουζίνας και να μην γυρίσει πάνω του την κατσαρόλα, τον βραστήρα ή το τηγάνι. Κρατήστε τα χερούλια των σκευών αυτών προς τον τοίχο ώστε να μην μπορούν να τα πιάσουν.

Βάλτε ειδικό διακόπτη ασφαλείας στον ηλεκτρικό πίνακα. ‘’Ρίχνει’’ αυτομάτως το ρεύμα ώστε να μην προκληθεί ηλεκτροπληξία. Τα καπάκια ασφαλείας στις πρίζες δεν είναι ιδανική λύση. Οι μπόμπιρες θα αποπειραθούν να σκαλίσουν όταν εσείς δεν βλέπετε.

Έπιπλα αφημένα στην μέση του δωματίου ή εκτός της συνηθισμένης θέσης τους είναι επικίνδυνα για τα παιδιά που τρέχουν ανέμελα. Καλώδια τηλεόρασης, ατμοσίδερου, φορτιστή τηλεφώνου κλπ, μπορεί να είναι αιτία να σκοντάψουν. Χώρια που θα τα βάλουν στο στόμα.

Στη θάλασσα κολυμπήστε μαζί τους. Αν δεν ξέρετε τα νερά μείνετε στην ακτή. Αν δεν είστε πολύ καλός κολυμβητής μην εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. Μην αφήσετε το παιδί να φάει και να μπει στην θάλασσα αν δεν περάσουν 3 ώρες. Ποτέ μην επιτρέψτε να απομακρυνθεί από την παραλία.

Παιδιά που κάνουν βουτιές κινδυνεύουν από σοβαρές κακώσεις αν τα νερά δεν έχουν το σωστό βάθος, αν υπάρχουν βράχια ή ο βυθός έχει σκουπίδια με μέταλλα και γυαλιά.

Σε παραλίες που πλησιάζουν ταχύπλοα ή κάποιοι χρησιμοποιούν ψαροτούφεκα, πάρτε μέτρα. Μην διστάσετε να ειδοποιήσετε το λιμενικό.

Αν εμπιστευτείτε στο παιδί ποδήλατο, ελέγξτε τα φρένα. Μην τα αφήσετε να κυκλοφορήσουν σε δρόμους με κίνηση τροχοφόρων.

Ένα μωρό που ‘’μπουσουλάει’’ εύκολα μπορεί να κατρακυλήσει σε μια σκάλα. Βάλτε ένα ασφαλές εμπόδιο στην κορυφή.

Σε πόρτες ή μπαλκόνια με τζάμια  να βάζετε σημαντήρες που προειδοποιούν. Τα σπασμένα τζάμια προκαλούν πολύ σοβαρά έως θανατηφόρα ατυχήματα.

Όταν παίζουν κοντά σε οικοδομές, λάβετε υπόψη πως τα ατυχήματα ελλοχεύουν. Σανίδες με πρόκες, ασβέστης ακάλυπτος, φρεάτια ασανσέρ, πηγάδια ακάλυπτα παραμονεύουν.

Τα παιγνίδια τους να είναι κατάλληλα για την ηλικία τους. Στο μέγεθος και κυρίως το βάρος. Βαριά παιγνίδια (πχ. Μπάλες) προκαλούν ορθοπεδικές κακώσεις στα χέρια, τα πόδια και τα δάκτυλα.

Στις παιδικές χαρές, ελέγξτε πρώτα την ακεραιότητα των διαφόρων οργάνων και μετά επιτρέψτε το παιγνίδι. Κακο-συντηρημένα ή σπασμένα όργανα προκαλούν τραυματισμούς.

Το σκαρφάλωμα σε δένδρα έχει ρίσκο. Το παιδί δεν γνωρίζει ποιο είναι ένα σίγουρο κλαδί. Προσέξτε ιδιαίτερα.

Στην εξοχή ή στην βεράντα και όπου αλλού, προσέξτε τα βρεγμένα πατώματα που γλιστρούν, ιδίως όταν το υπόδημα δεν κρατά καλά το πόδι (πχ. Σαγιονάρα, λεπτά πέδιλα). Προσέξτε για αιτίες που μπορεί να γίνουν αφορμή να γλιστρήσουν. Αποφύγετε επίσης μικρά χαλάκια και βάλτε αντιολισθητικά στην μπανιέρα.

Αν περιφέρονται ελεύθερα ζώα στην εξοχή σας, μπορεί να αποβούν επικίνδυνα. Τα παιδία συνηθίζουν να τα πειράζουν και τα ζώα δεν αντιδρούν πάντα υπομονετικά.

Βάζοντας φωτιά για να ψήσετε, μην εμπιστευτείτε στο παιδί το μπουκάλι με το οινόπνευμα ή ότι άλλο εύφλεκτο υλικό. Είναι πολύ εύκολο να πάρει φωτιά.

Αφήνοντας παιδί στο μπαλκόνι, να είστε βέβαιοι πως δεν μπορεί να σκαρφαλώσει στα κάγκελα ή να τρυπώσει ανάμεσα σε αυτά. Φροντίστε επίσης να μην υπάρχουν σκαμνάκια ή καρέκλες για να ανέβει.

Αν στο χώρο σας υπάρχουν μεγάλα ψυγεία φροντίστε να μπορούν να ανοίξουν και από μέσα. Ακόμα και αν δεν λειτουργούν, ο εγκλεισμός θα προκαλέσει ασφυξία.

Αν υπάρχουν όπλα στο σπίτι, να μένουν απροσπέλαστα σε παιδιά, να είναι άδεια και να μην υπάρχουν διαθέσιμα φυσίγγια. Δώστε μεγάλη προσοχή.

Πυροτεχνήματα και εκρηκτικά δεν έχουν καμιά δουλειά στα χέρια μικρών παιδιών. Όσοι το παραβλέπουν, συχνά πληρώνουν βαρύ τίμημα.

Όταν ξεκινάτε το αυτοκίνητο σας βεβαιωθείτε πρώτα ότι γύρω και κάτω του δεν βρίσκονται παιδιά.

Δείτε και: Παιδιά και μπάνια. Μέτρα πρόληψης των πνιγμών

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading