Αρχική » Παθολογικα » Λιποθυμία (την λέμε και συγκοπή)

Λιποθυμία (την λέμε και συγκοπή)

ΣΥΓΚΟΠΗ

============================================================================

Εάν σας συγκινούν τα μυθιστορήματα περιπέτειας, εάν σας αρέσουν οι δύσκολοι γρίφοι και σας συναρπάζει η επιστημονική φαντασία, τότε:

διαβάστε το πρώτο βιβλίο της σειράς Έλληνες

του Γιάννη Καφέζα

με τίτλο Η Επιστροφή των Θρύλων

Αγοράστε και μεταφορτώστε το e-book εδώ

============================================================

Λιποθυμία και Συγκοπή = Ένα και το αυτό

Όπως και αν το πούμε, πρόκειται για  την αιφνίδια, πρόσκαιρη  απώλεια των αισθήσεων.

Συνήθως συμβαίνει  όταν προκύπτει πτώση  της αρτηριακής πίεσης με επακόλουθο την  διακοπή (ή μείωση) της παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Μπορεί να κρατήσει μερικά δευτερόλεπτα.

Κάποιοι ασθενείς δεν λιποθυμούν εντελώς. Βρίσκονται όμως κοντά στην συγκοπή και έχουν  μειωμένο επίπεδο συνείδησης με αμυδρή ιδέα των όσων συμβαίνουν γύρω τους. Αυτό το λέμε προ-συγκοπτική κρίση.

Η κατάσταση  συγκοπής δεν είναι σπάνια. Το ένα  τρίτο των ανθρώπων θα την βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή  του.

Μεγάλος ο αριθμός εισαγωγών  στα επείγοντα και μεγαλύτερος  ο αριθμός των επισκέψεων σε ιατρεία.

Ποια είναι τα αίτια;

Υπάρχουν αίτια  που κατατάσσονται σε 3 μεγάλες  κατηγορίες

·         Τα καρδιακά,

·         Τα μη έχοντα σχέση με καρδιά

·         Τα άγνωστης αιτιολογίας

Είναι λοιπόν σαφές ότι η έρευνα (για να μην υπάρξουν ξαφνιάσματα και δυσάρεστες εξελίξεις) πρέπει να ξεκινάει από τον καρδιολόγο.

 

Ειδικότερα:

Διάφορες καταστάσεις και ανωμαλίες της καρδίας αν προκαλέσουν παροδική μείωση της παροχής θα κάνουν συγκοπή .

Ταχυκαρδίες (πάνω από 100 κτύπους),

Βραδυκαρδίες (κάτω από σαράντα κτύπους) και

Αρρυθμίες,

συνήθως ευθύνονται για αυτό.

Μπορεί να φταίνε φάρμακα ή γηρατειά.

Το ίδιο θα συμβεί και σε στενώσεις βαλβίδων που εμποδίζουν την έξοδο του αίματος ή και σε υπερτροφίες του καρδιακού μυός. Ιδιαίτερα στην περίπτωση άσκησης ή λήψης φαρμάκων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση ή τον καρδιακό ρυθμό.

Για όλα τα περιστατικά, αναζητάμε την  αιτία  και  παρεμβαίνουμε θεραπευτικά όταν την  αποδείξουμε. Άλλοτε με φάρμακα άλλοτε με ηλεκτροφυσιολογικές  μεθόδους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η  κατάσταση η οποία λέγεται  κοιλιακή ταχυκαρδία καθώς και η κοιλιακή μαρμαρυγή.

Εδώ η αρρυθμία απειλεί τη ζωή. Εκδηλώνεται κυρίως σε ασθενείς με γνωστό ιστορικό και θέλει άμεση αντιμετώπιση.

Μετά την επείγουσα θεραπευτική παρέμβαση, ο γιατρός θα προχωρήσει σε μελέτη της ηλεκτροφυσιολογίας της καρδιάς. Είναι πιθανή η ανάγκη εμφύτευσης απινιδωτή.

Αιτίες  πέρα από την καρδιά. (ευτυχώς  οι πιο πολλές)

Αγγειοκινητικά  προβλήματα που εκδηλώνονται όταν υπάρχει ανισοκατανομή του όγκου αίματος και αυτό μαζεύεται στα πόδια. Πέφτει η πίεση και μειώνεται η παροχή αίματος – οξυγόνου στον εγκεφαλικό ιστό.

Η ορθοστατική υπόταση  είναι συχνή αιτία, ενώ η παρασυμπαθητικοτονία είναι ακόμα συχνότερη.

Τα αγγειοκινητικά αντανακλαστικά  μπορεί να ενεργοποιηθούν από μια ποικιλία αιτίων όπως ο πολύ δυνατός πόνος, η παρατεταμένη ορθοστασία σε ένα ζεστό περιβάλλον με συνωστισμό (π.χ Εκκλησία ή άλλες συγκεντρώσεις), το αντίκρισμα αίματος, η αιμοληψία, το ζεστό ντους, η διούρηση (ειδικότερα το άδειασμα μιας πλήρους ουροδόχου κύστεως), η αφόδευση, η ταχύπνοια και η υπέρπνοια του πανικού και της υστερίας καθώς και άλλα αίτια.

Το άτομο που  θα λιποθυμήσει, πέφτοντας  θα οριζοντιωθεί. Το αίμα που ήταν μαζεμένο στα πόδια  θα κυκλοφορήσει και έτσι θα συνέλθει πάλι. Εντούτοις η πτώση είναι δυνατόν να προκαλέσει κακώσεις (ενίοτε σοβαρές) από κτυπήματα.

Η συγκοπή συνήθως έχει προειδοποιητικά συμπτώματα (χασμουρητό, ναυτία, ζαλάδα, εφίδρωση) Μπορεί να υπάρχει βουητό στα αυτιά και μείωση της αίσθησης του φωτός. Είναι γνωστή η έκφραση ‘’έχασα το φώς μου’’.

Μετά από μια συγκοπτική (λιποθυμική) κρίση, συνήθως ακολουθεί ένα  αίσθημα έντονης κούρασης και  εξάντλησης. Οι ασθενείς εκείνοι που παρουσιάζουν συχνά  συγκοπτικά  επεισόδια αγγειοκινητικού τύπου, έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημεία και φροντίζουν ξαπλώνοντας να αποφεύγουν τη συγκοπή.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης