Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 80 χρόνια και οι άντρες 75 Αυτό σημαίνει ότι μεταπολεμικά ο μέσος όρος ζωής των Ελλήνων αυξήθηκε κατά 14 χρόνια.
Τα αίτια αυτής της αύξησης οφείλονται στην πρόοδο της Ιατρικής, στο διαγνωστικό και το θεραπευτικό επίπεδο και στις καλλίτερες συνθήκες ζωής που πέτυχαν οι αναπτυγμένες χώρες.
Αυτό ακούγεται ενδιαφέρον αλλά δεν είναι αρκετό για να μας ενθουσιάσει μια και η ‘’ποσότητα’’ χωρίς ‘’ποιότητα’’ δεν είναι αρκετή. Σε παλαιότερους καιρούς, τότε δηλαδή που ζούσαμε λιγότερο, κάποιες έννοιες που σήμερα είναι πασίγνωστες, ακούγονταν σπάνια. Σήμερα οι αρρώστιες που συνοδεύουν τα γηρατειά, μας απασχολούν όλο και περισσότερο.
Μας απασχολεί η αύξηση των περιστατικών του καρκίνου, μας απασχολούν οι πιθανότητες να πάθουμε Alzheimer και Parkinson, μας ταλαιπωρούν τα ‘’ρευματικά’’ και τα ‘’αρθριτικά’’ μας. Εκείνο που είναι εντυπωσιακό είναι πως παρά το ενδιαφέρον μας, λίγα γνωρίζουμε για τις ασθένειες που συνοδεύουν τη γήρανση και ελάχιστα κάνουμε για να προλάβουμε. Κλασσικό παράδειγμα η οστεοπόρωση.
Με την ανάρτηση αυτή που θα ακολουθήσουν και άλλες, ας προσπαθήσουμε να μάθουμε και να προφυλαχτούμε. Μην την παίρνετε αψήφιστα, η οστεοπόρωση όπως θα δείτε, είναι πράγματι ένας σιωπηλός δολοφόνος.
Φανταστείτε τα οστά και την εσωτερική τους δομή. Έχουν δοκίδες, όπως σε ένα σφουγγάρι. Στην οστεοπόρωση χάνουν προοδευτικά την οστική τους μάζα και οι δοκίδες αραιώνουν. Έτσι τα κόκαλα μας γίνονται αδύνατα έχουν μικρότερες αντοχές και σπάνε ευκολότερα.
Η οστεοπόρωση εμφανίζεται σε άτομα πάνω των 45-50 ετών και αφορά και τα δυο φύλα. Προσβάλλει ιδιαίτερα τις γυναίκες μετά την κλιμακτήριο (οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση). Σε άτομα που πέρασαν τα 70-75 χρόνια (γεροντική οστεοπόρωση) η επίπτωση σε άνδρες και γυναίκες τείνει να εξισωθεί.
Μύθος λοιπόν πως: Οι άνδρες δεν παθαίνουν οστεοπόρωση.
Η οστεοπόρωση διακρίνεται σε κατηγορίες και αυτές είναι:
- Πρωτοπαθής οστεοπόρωση ( η οποία προέρχεται από εμμηνόπαυση ή και γήρανση)
Και
- Δευτεροπαθής οστεοπόρωση (η οποία συνοδεύει άλλες παθήσεις και προκύπτει εξ αιτίας τους)
Η οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση είναι η πιο συχνή μορφή. Σχετίζεται με τη μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων που είναι φυσιολογική σε αυτή την ηλικία. Προσοχή όμως: Μια γυναίκα που δεν θα παρουσιάσει οστεοπόρωση εξαιτίας της εμμηνόπαυσης, μπορεί να την παρουσιάσει λόγω γήρατος μετά τα 70.
Επομένως μην εφησυχάσετε επειδή βρέθηκαν φυσιολογικές τιμές στις μετρήσεις, όταν ήσασταν νεώτερη.
Στην δευτεροπαθή οστεοπόρωση υπάρχει υπόστρωμα κάποιων παθήσεων (δείτε τη σχετική λίστα)
Προσοχή: Οστεοπόρωση από φάρμακα
Η χρόνια λήψη κορτιζόνης, η θυρεοειδική ορμόνη σε δόση μεγαλύτερη από ό,τι χρειάζεται για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού, τα αντιεπιληπτικά φάρμακα και η ηπαρίνη μπορούν να προκαλέσουν οστεοπόρωση. Είναι επομένως φρόνιμο, ο έλεγχος για οστική πυκνότητα να γίνεται σε άτομα που παίρνουν αυτά τα φάρμακα χρονίως (π.χ κορτιζόνη για αποφρακτική πνευμονοπάθεια)
Δείτε και:
Η οστεοπόρωση και οι παράγοντες κινδύνου
Οστεοπόρωση. Πως και γιατί με απλά λόγια