Αρχική » Παθολογικα » Οστεοπόρωση. Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οστεοπόρωση. Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η οστεοπόρωση είναι ύπουλη και σιωπηρή νόσος. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι αυτοί που έχουν οστεοπόρωση πονούν. Το πολύ να παραπονιούνται για πονάκια στη ράχη ή εύκολη κόπωση.  Οι μεγάλοι πόνοι αφορούν τις περιπτώσεις που θα γίνουν κατάγματα αλλά αυτό θα χρειασθεί αρκετά χρόνια στη διάρκεια των οποίων η οστεοπόρωση συνεχώς χειροτερεύει. Επομένως η συλλογιστική ‘’δεν πονάω άρα είμαι καλά’’, δεν έχει αξία εν προκειμένω αλλά μας εκθέτει σε κίνδυνο.

Επειδή η διαταραχή αφορά όλα τα κόκαλα αλλά περισσότερο τους σπονδύλους, το μηριαίο και το αντιβράχιο, το κάταγμα των άκρων είναι βέβαιο ότι θα πονέσει αν συμβεί αλλά το κάταγμα σπονδύλων ίσως και όχι. Πόνος στη ράχη ή τη μέση θα υπάρχει αν πιεσθούν νεύρα ενώ κύφωση και απώλεια εκατοστών ύψους θα παρουσιαστούν αργότερα.

Η έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Όταν έχει συμβεί κάταγμα, η διάγνωση είναι εύκολη. Το ιστορικό, η κλινική εξέταση και η μέτρηση της οστικής πυκνότητας δεν αφήνουν αμφιβολία.

Το κυρίαρχο ερώτημα όμως είναι: Μπορώ να έχω διάγνωση της οστεοπόρωσης στο προ-συμπτωματικό ‘’σιωπηρό’’ διάστημα;

Πριν δηλαδή συμβεί το κάταγμα;

Η απάντηση είναι ναι. Η διάγνωση της οστεοπόρωσης μπορεί να γίνει έγκαιρα με μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Χρειάζεται να τονιστεί  εδώ ιδιαίτερα πως πρέπει να τηρούνται οι τεκμηριωμένοι ιατρικοί κανόνες που παρέχουν ενδείξεις για τη χρησιμοποίηση αυτής της διαγνωστικής μεθόδου. Δυστυχώς υπάρχει κατάχρηση. Έτσι τα ασφαλιστικά ταμεία για να προφυλαχτούν, εισάγουν περιορισμούς που βέβαια καταλήγουν να ταλαιπωρήσουν και αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας γίνεται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης πριν από την ηλικία των 60 ετών ή στο άνω άκρο του μηριαίου οστού στην ηλικία των 60 ετών και πάνω.

Για την εκτίμηση αυτή η πιο χρήσιμη και αξιόπιστη μέθοδος είναι η μέτρηση της απορρόφησης φωτονίων (διπλής ενεργειακής δέσμης), γνωστή ως DEXA. Πολλοί επιστήμονες εργάζονται επίσης για να επιτύχουν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις μικρότερου κόστους και ευκολότερης εκτέλεσης της εξέτασης.

Η μέτρηση θα πρέπει να γίνεται:

  • Σε γυναίκες (μετά την εμμηνόπαυση) μικρότερες των 65ετών, που έχουν  έναν επιπλέον (ή περισσότερους) παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση.
  • Σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 65 ετών και πάνω, ανεξάρτητα από ύπαρξη παραγόντων κινδύνου.
  • Σε γυναίκες και άνδρες που παίρνουν κορτιζόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα (ημερήσια δόση ίση ή μεγαλύτερη των 7,5 mg πρεδνιζολόνης για 3 μήνες ή περισσότερο).
  • Σε γυναίκες και άνδρες που θα μπουν σε αγωγή με κορτιζόνη σε τέτοια δοσολογία.
  • Σε γυναίκες και άνδρες με ακτινολογική παραμόρφωση σπονδύλων.
  • Σε γυναίκες και άνδρες που έχουν υποστεί κάταγμα μετά από ελαφρό τραύμα.
  • Σε γυναίκες και άνδρες που βρίσκονται σε θεραπεία για οστεοπόρωση (περιοδική αξιολόγηση του αποτελέσματος της θεραπευτικής αγωγής)

Δείτε και: 

Οστεοπόρωση. Ο σιωπηλός δολοφόνος

Η οστεοπόρωση και οι παράγοντες κινδύνου

Οστεοπόρωση. Πως και γιατί με απλά λόγια

Προλαβαίνω την οστεοπόρωση

Θεραπεία Οστεοπόρωσης. Συν Αθηνά και χείρα κίνει

Οστεοπόρωση. Εκτιμήστε τον δικό σας κίνδυνο

ασπιρίνη στην οστεοπόρωση;

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης