Αρχική » Παθολογικα » Ποιές παθήσεις προκαλούν ίλιγγο;

Ποιές παθήσεις προκαλούν ίλιγγο;

Α.Ίλιγγος από βλάβες περιφερικές 

Σύνδρομο Meniere. (αποκαλείται και Ενδολεμφικός ύδρωψ). Προκύπτει όταν έχουμε διάταση του ενδολεμφικού χώρου του έσω ωτός. Η κάκωση στο κεφάλι και η σύφιλη είναι γνωστά αίτια πρόκλησης του συνδρόμου. Σε πολλές περιπτώσεις όμως στο ιστορικό δεν υπάρχει πρόδηλη αιτία.

Στην τυπική μορφή του έχουμε επεισοδιακό ίλιγγο που διαρκεί 1-8 ώρες, βαρηκοΐα (στις χαμηλές συχνότητες ήχου), βουητά που ο ασθενής περιγράφει σαν φύσημα και εντύπωση πίεσης στα αυτιά.

Θεραπευτικά περιορίζουμε το αλάτι και ίσως χρειασθεί να δοθούν και διουρητικά. Αν τα συμπτώματα δεν μειωθούν θα επιχειρηθεί χειρουργική αποσυμπίεση του ασκού της έσω λέμφου.  

Λαβύρινθος.Το αίτιο ιλίγγου λαβυρινθικής αιτιολογίας παραμένει άγνωστο. Γνωρίζουμε όμως ότι αρκετά συχνά προηγείται κάποια λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Οι ασθενείς παρουσιάζουν συνεχόμενο και διαρκώς έντονο ίλιγγο που διαρκεί από λίγες μέρες έως μία εβδομάδα. Ο ίλιγγος συνοδεύεται από έκπτωση ή απώλεια της ακοής και βουητά. Μετά από την ανάρρωση (που διαρκεί λίγες βδομάδες) η ακοή είναι δυνατόν να επανέλθει αλλά μπορεί και να παραμείνει μόνιμα μειωμένη.

Θεραπευτικά χορηγούνται φάρμακα εναντίον του ιλίγγου (Συμπτωματική δηλαδή αγωγή) και μόνο αν πιθανολογηθεί λοιμώδες αίτιο θα χορηγηθούν αντιβιοτικά. 

Αιθουσαία νευρωνίτις.Το αίτιο που την προκαλεί δεν έχει διευκρινιστεί. Ίσως είναι ιογενές. Εκδηλώνεται με τη μορφή παροξυσμικής μορφής ιλίγγου και δεν κάνει βαρηκοΐα. Είναι δυνατόν να επιμένει για μερικές μέρες ή και εβδομάδες. Θεραπευτικά και την αιθουσαία νευρωνίτιδα την αντιμετωπίζουμε συμπτωματικά

Ίλιγγος από τραύμα. Προκύπτει από τραυματισμό της κεφαλής και  διάσειση του λαβύρινθου. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σε λίγες ημέρες. 

Ίλιγγος θέσεως. Εξαιρετικά συχνό ενόχλημα. Οφείλεται σε ελλειμματική αιμάτωση ή σε δυσλειτουργία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Ο ίλιγγος παρουσιάζεται αιφνίδια, λίγα δευτερόλεπτα μετά την αλλαγή της θέσεως του κεφαλιού (έγερση, απότομη στροφή κλπ).  

Ακουστικά νευρινώματα.Είναι καλοήθεις όγκοι του αιθουσαίου νεύρου συνήθως ετερόπλευροι (και σε κληρονομικές καταστάσεις αμφοτερόπλευροι). Αν διαγνωσθούν έγκαιρα και χειρουργηθούν, η ακοή μπορεί να διασωθεί. Τα συμπτώματα τους είναι αστάθεια, απώλεια ισορροπίας, ίλιγγος, βουητά και βαρηκοΐα του αυτιού που πάσχει.

Β. Ίλιγγος από βλάβες κεντρικές

Συνήθη αίτια: 

·         αγγειακή βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος

·         Σκλήρυνση κατά πλάκας 

·         Όγκοι στο εγκεφαλικό στέλεχος

·         Όγκοι στην παρεγκεφαλίδα

Η θεραπεία στις περιπτώσεις ιλίγγου κεντρικής αιτιολογίας είναι ανάλογη με το αίτιο που ευθύνεται.

Εκτός από τις περιφερικές και κεντρικές βλάβες του συστήματος της ισορροπίας στον άνθρωπο, υπάρχουν και περιπτώσεις που ίλιγγος μπορεί να προκληθεί από άλλα αίτια όπως:

  • Υπογλυκαιμία
  • Συστηματικά νοσήματα
  • Παρενέργειες φαρμάκων
  • Αλκοόλ

Δείτε και:

Ίλιγγος. Τι ακριβώς είναι;

Οδηγίες για ασθενείς με ίλιγγο.

Ίλιγγος. Όταν ο κόσμος χάνεται !

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης