Πολλές φορές οι ασθενείς, ακούνε διάφορες «δύσκολες» λέξεις σχετικές με την υγεία και την κατάσταση τους και δυσκολεύονται να κατανοήσουν πλήρως τι ακριβώς θέλουν να δηλώσουν οι γιατροί.
Μια ανάλογη περίπτωση είναι εκείνη που ο οφθαλμίατρος ή ο οπτικός σας, σας λέει ότι «η οπτική οξύτητά σας είναι δέκα δέκατα (10/10)» ή πως έχετε ‘’υπερμετρωπικό αστιγματισμό’’, αρχόμενο καταρράκτη κλπ.
Η οπτική οξύτητα λοιπόν, είναι ένα μέγεθος μέτρησης του πόσο καλά βλέπουμε. Η περιγραφή αυτή βέβαια είναι πολύ απλουστευμένη διότι δεν αρκεί κανείς να έχει υψηλή οπτική οξύτητα για να πούμε ότι έχει σωστή όραση. Μπορεί να υπάρχουν παράμετροι που δεν μας το επιτρέπουν. Επομένως η οπτική οξύτητα δείχνει (μαζί με άλλα συνυπολογιζόμενα μεγέθη) την ποιότητα της όρασης μας.
Οπτική οξύτητα 10 στα 10 λοιπόν δεν είναι αρκετή εφόσον προσδιορίζει πόσο καθαρά βλέπουμε ένα αντικείμενο σε συγκεκριμένη απόσταση αλλά δεν περιλαμβάνει παράγοντες της όρασης όπως:
- την περιφερική όραση, δηλαδή το να βλέπω και τα αντικείμενα που με περιβάλλουν (πάνω, κάτω δεξιά, αριστερά)
- τον συντονισμό των δύο ματιών μου
- την αίσθηση του βάθους στο χώρο (τρεις διαστάσεις)
- την ικανότητα να εστιάζω σε κάποιο αντικείμενο
- την ικανότητα να βλέπω τα χρώματα
Δεν λέμε λοιπόν πως κάποιος έχει τέλεια όραση αν βλέπει δέκα δέκατα διότι μπορεί να υστερεί σε ένα ή περισσότερους άλλους παράγοντες. Πέρα από αυτό ή ίδια η μέτρηση είναι αδρή και εμπεριέχει υποκειμενικό χαρακτήρα αφού η ένταση του φωτός, η αντίληψη του εξεταζόμενου, το είδος του τεστ και άλλα, μπορεί να επιδρούν στην τελική βαθμολογία.
Όπως οι άνθρωποι διαφέρουν σε πολλά χαρακτηριστικά, έτσι μπορούν να διαφέρουν και στην οπτική οξύτητα. Άτομα με ικανοποιητική όραση που δεν χρειάζεται διόρθωση λέγονται εμμέτρωπες. Εν τούτοις άτομα με 9/10 δεν σημαίνει ότι έχουν ασθενή μάτια, όπως επίσης δεν σημαίνει ότι άτομα που έχουν οξύτητα 11,12 ή και 13/10 δεν είναι φυσιολογικά.
Σε τελευταία ανάλυση, εκείνο που έχει σημασία είναι το ερώτημα: αν κάποιος βλέπει λιγότερο, μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικά γυαλιά και να δει καλλίτερα; Αυτό ακριβώς είναι που χρειάζεται να συζητηθεί με τον αρμόδιο γιατρό, δηλαδή τον οφθαλμίατρο, σε κάθε περίπτωση όπου δεν είναι ευχαριστημένος από την όραση του.