Αρχική » Ιατρικά Θέματα » Γλαύκωμα! Αν δεν προλάβεις σημαίνει Τύφλωση.

Γλαύκωμα! Αν δεν προλάβεις σημαίνει Τύφλωση.

GLAUCOMA PROGRESS

800.000 Έλληνες το έχουν ή κινδυνεύουν να το εμφανίσουν και να τυφλωθούν

Το γλαύκωμα είναι η κύρια αιτία τυφλότητας η οποία όμως

μπορεί να προληφθεί.

Παρά ταύτα, ο αριθμός των τυφλών από γλαύκωμα σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέρχεται σήμερα στα 4,5 εκατομμύρια.

Εκτιμάται ότι το 2020, 80 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα υποφέρουν από τη νόσο. Εξ αυτών (αν δεν αλλάξουν τα πράγματα ως προς την ενημέρωση του κοινού και την εγρήγορση για έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία) τα 11,2 εκατομμύρια θα είναι τυφλοί και από τα δύο μάτια.

Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι πάνω από 800.000 άτομα είτε πάσχουν από γλαύκωμα, είτε πρόκειται να εμφανίσουν στη ζωή τους κάποιον παράγοντα κινδύνου που θα οδηγήσει σε εμφάνιση γλαυκώματος.

Το γλαύκωμα χαρακτηρίζεται από βαθμιαία και σιωπηρή οπτική έκπτωση, λόγω της εκφύλισης των νευρικών ινών που μεταφέρουν τις εικόνες από το μάτι στον εγκέφαλο.

Η προοδευτική καταστροφή  οδηγεί σε μόνιμες οπτικές βλάβες και τελικά σε τύφλωση. Η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να γίνει από τον οφθαλμίατρο στα πρώιμα (ασυμπτωματικά) στάδια και να οδηγήσει στην σωστή αντιμετώπιση.

 

Προοδευτική αύξηση ενδοφθάλμιας πίεσης

Δυστυχώς οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι στις ανεπτυγμένες χώρες, πάνω από τους μισούς που πάσχουν, δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν γλαύκωμα, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό αυτό φθάνει το 90%.

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου πρέπει να κάνουν μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια. Κάθε άτομο με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, κάθε άτομο άνω των 60 ετών και τα άτομα με υψηλή μυωπία ή υπερμετρωπία λέμε ότι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Η πάθηση μπορεί να παρουσιαστεί στο ένα μόνο μάτι, αλλά συνήθως εμφανίζεται και στα δύο. Δίχως διάγνωση και θεραπεία, η περιφερική όραση βλάπτεται πρώτα, και σε δεύτερο στάδιο μπορεί να επέλθει ολική τύφλωση. Η έγκαιρη θεραπεία γίνεται συνήθως με οφθαλμικές σταγόνες (ενίοτε με λέιζερ ή χειρουργική επέμβαση). Όμως ήδη υπάρχουσες βλάβες δεν αναστρέφουν και αυτό ακριβώς είναι που καθιστά την πρώιμη διάγνωση πολύτιμη.

Μερικά φάρμακα που λαμβάνονται για άλλες παθήσεις δεν πρέπει να δίδονται αν υπάρχει γλαύκωμα. Ο ασθενής από γλαύκωμα πρέπει να ενημερώνει τον κάθε γιατρό.

Όσοι λαμβάνουν φάρμακα για το γλαύκωμα ας γνωρίζουν ότι οι σταγόνες και τα χάπια μπορεί να έχουν παρενέργειες. Κόκκινα μάτια, τσίμπημα, θολερή όραση, πονοκέφαλο και αλλαγή στο ρυθμό της καρδιάς (οι σταγόνες) και μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα, νεφρολιθίαση, ανορεξία, υπνηλία, πεπτικά ενοχλήματα, αναιμία, (τα χάπια).

Αν λοιπόν κάτι από τα παραπάνω παρατηρηθεί ενημερώστε το γιατρό σας.

Δείτε και: Οξύ Γλαύκωμα. Καθυστέρηση = Τύφλωση

Απάντηση Ακύρωση απάντησης