Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο FamilyPractice, οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν να δίνουν στο παιδί τους πιπίλα, ειδικά όταν υπάρχει προδιάθεση για λοιμώξεις των αφτιών.
Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, κάνοντας πενταετή μελέτη με δείγμα σχεδόν 500 παιδιών, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος επαναλαμβανόμενης λοίμωξης των αφτιών ήταν σχεδόν διπλάσιος για τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν πιπίλα.
Η οξεία μέση ωτίτιδα είναι συχνή στα μικρά παιδιά και τα αντιβιοτικά γενικά δεν είναι αποτελεσματικά, ενώ η λοίμωξη τείνει να θεραπεύεται μόνη της εντός μερικών ημερών (αν και μερικά παιδάκια είναι επιρρεπή σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις).
Οι ερευνητές εξηγούν ότι «μερικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει τη σχέση μεταξύ χρήσης πιπίλας και ωτίτιδας αλλά δεν είχαν παρουσιάσει πολύ ακριβή στοιχεία».
Στην παρούσα μελέτη, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 476 παιδιά μικρότερα των τεσσάρων ετών, εκ των οποίων τα 216 χρησιμοποιούσαν πιπίλα. Καταγράφηκε 90% αυξημένος κίνδυνος επαναλαμβανόμενης ωτίτιδας στα παιδιά που είχαν πιπίλα, συγκριτικά με τα υπόλοιπα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αρχική λοίμωξη μπορεί να αυξάνει την επιρρέπεια για μελλοντικές ωτίτιδες. Και η χρήση πιπίλας μπορεί να επιτρέπει στα βακτήρια να μετοικίσουν ευκολότερα από τις εκκρίσεις της μύτης στο μέσο ους.
Οι παιδίατροι και οι γενικοί ιατροί θα πρέπει στην καθημερινή πρακτική τους να ενημερώνουν τους γονείς για την αποφυγή χρήσης πιπίλας, εφόσον υπάρχει διάγνωση μέσης ωτίτιδας, ώστε να προλαμβάνεται το ενδεχόμενο επαναλαμβανόμενης λοίμωξης.