Αρχική » Παθολογικα » Παρωτίτιδα ή μαγουλάδες ή παραμαγούλες

Παρωτίτιδα ή μαγουλάδες ή παραμαγούλες

Είναι συνηθισμένη ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της παρωτίτιδας. Είναι επομένως μεταδοτική. Μετά από τη μόλυνση, υπάρχει μια περίοδος επώασης που διαρκεί 2 έως 4 εβδομάδες και στην συνέχεια, αρχίζει το πρήξιμο των σιελογόνων αδένων.

Πιο πολύ αφορά τις παρωτίδες, δηλαδή το μεγαλύτερου μεγέθους ζευγάρι σιελογόνων αδένων, που ανατομικά βρίσκονται στη γωνία της γνάθου (πίσω μέρος του σαγονιού, κάτω από το αυτί).   

Τα Συμπτώματα

Στην αρχή, παρουσιάζεται πρήξιμο στην παρωτίδα από τη μία πλευρά του προσώπου  και την επόμενη ημέρα μπορεί να πρηστεί και η παρωτίδα που βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Το πρήξιμο αυτό συνοδεύεται από πυρετό και ίσως διάρροια ενώ αυτός που πάσχει έχει μία γενική αίσθηση αδιαθεσίας. Είναι πιθανό να πρηστούν και οι σιελογόνοι αδένες που βρίσκονται κάτω από τη γνάθο. Σε αυτή την περίπτωση το άρρωστο παιδί παραπονιέται για πόνο όταν ανοίγει το στόμα ή όταν καταπίνει.  

Είναι επικίνδυνη η παρωτίτιδα;

Η παρωτίτιδα δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. Μικρή επομένως η πιθανότητα να αρρωστήσουν δύο ή περισσότερα μέλη μίας οικογένειας ταυτόχρονα.

Ένας αρκετά συχνός κίνδυνος σε περιπτώσεις παρωτίτιδας είναι η προσβολή και των όρχεων στα αγόρια ή των ωοθηκών στα κορίτσια. Η διόγκωση και η φλεγμονή, αν συμβεί, παρατηρείται 3-4 ημέρες μετά το πρήξιμο των αδένων του λαιμού. Είναι πάντως συνηθέστερη σε περιπτώσεις που η παρωτίτιδα αφορά ενήλικες ασθενείς.

Στα αγόρια, η διόγκωση είναι φανερή και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Κρατάει συνήθως 1-2 ημέρες. Στα κορίτσια μπορεί να υπάρχει ενόχληση στο κάτω μέρος της κοιλιάς που το λέμε υπογάστριο. Η φλεγμονή και η διόγκωση υποχωρούν χωρίς επακόλουθα τις περισσότερες φορές αλλά

σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί στειρότητα.

Πέρα από αυτό η παρωτίτιδα μπορεί (σπανίως) να κάνει μηνιγγίτιδα, ενώ ένας άλλος κίνδυνος που υπάρχει είναι η πρόκληση οξείας παγκρεατίτιδας. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε ‘’στομαχόπονο’’ που κρατάει 2-3 ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση που το παιδί θα παρουσιάσει συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν παρωτίτιδα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο που το παρακολουθεί. Για να ανακουφίσετε κάπως τον πόνο, τυλίξτε με μία πετσέτα μια παγοκύστη και βάλτε τη πάνω στην πρησμένη περιοχή.

Η παρωτίτιδα είναι σε γενικές γραμμές ήπια και το παιδί αναρρώνει πλήρως εντός 10 ημερών. Οι επιπλοκές που αναφέρθηκαν δεν είναι συχνές και, με εξαίρεση τη στείρωση αντιμετωπίζονται τις περισσότερες φορές.

Το εμβόλιο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη είναι το συνδυασμένο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς ( MMR ).

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης