Αρχική » Ιατρικές Συμβουλές » Είσαι ασθενής; Ενημερώσου. Έχεις δικαιώματα!

Είσαι ασθενής; Ενημερώσου. Έχεις δικαιώματα!

PATIENT RIGHTS

Προσωπικές αντεγκλήσεις, αντιδικίες και διαπληκτισμοί, ενίοτε και χειροδικίες, είναι δυστυχώς συχνή, σχεδόν καθημερινή κατάσταση στις μονάδες παροχής ιατρικών υπηρεσιών της χώρας μας. Εντούτοις, τις ποιο πολλές φορές μπορούν να ξεπεραστούν αν είμαστε ενήμεροι για τα δικαιώματα μας όπως αυτά ορίζονται από τις οργανωμένες κοινωνίες και αποτυπώνονται με νομική μορφή. Ενημερωθείτε και – αν σας στερούν αυτά τα δικαιώματα- αντιδράστε διεκδικώντας τα με τον νόμιμο τρόπο. Αυτό λειτουργεί για το συμφέρον σας και αναδεικνύει το επίπεδο του κοινωνικού πολιτισμού μας.

 

Η ισχύουσα νομοθεσία στη χώρα μας καλύπτει τα δικαιώματα του πολίτη και σε περίπτωση νοσηλείας του, κάθε άρρωστος έχει:


1. Το δικαίωμα να ενημερώνεται για την πραγματική κατάσταση της υγείας του και για τη σημασία των διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικών αγωγών στις οποίες θα υποβληθεί.

2. Το δικαίωμα να ενημερώνονται οι άμεσοι συγγενείς του για την πραγματική κατάστασή του, εφ’ όσον δεν υπάρχει αντίθετη γραπτή εντολή από τον ίδιο.

3. Το δικαίωμα να μην υποβάλλεται σε φαρμακευτικές και επεμβατικές κλινικές δοκιμές χωρίς προηγούμενη πλήρη ενημέρωσή του για τους κινδύνους που διατρέχει, τις εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους και χωρίς έγγραφη συγκατάθεσή του.

 4. Το δικαίωμα να μην υφίσταται άσκοπες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές αγωγές, που συνεπάγονται περιττή ταλαιπωρία και περιττά έξοδα.

5. Το δικαίωμα να τυγχάνει πάντα απ’ όλο το προσωπικό ευγενικής συμπεριφοράς, διακριτικότητας και κατανόησης λόγω της κατάστασής του.

6. Το δικαίωμα να παρακολουθείται στη διάρκεια της νοσηλείας του από κατάλληλα ειδικευμένο προσωπικό, ικανό ν’ αντιληφθεί και να φροντίσει όλες τις νοσηλευτικές του ανάγκες.

7. Το δικαίωμα να νοσηλεύεται σε κατάλληλα διαμορφωμένους και εξοπλισμένους χώρους, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης αποκατάσταση της υγείας του.

8. Το δικαίωμα να υποβάλλεται στην πρέπουσα θεραπευτική αγωγή, έστω και με επέμβαση της δικαστικής αρχής, αν ο ίδιος δεν είναι σε θέση να αποφασίσει, σε περίπτωση που οι συγγενείς για λόγους θρησκευτικούς, πολιτισμικούς ή άλλους, την αρνούνται.

9. Το δικαίωμα του απορρήτου όλων των πληροφοριών που περιέχει ο ιατρικός φάκελός του, καθώς και εκείνων που συγκεντρώθηκαν προφορικά με οποιοδήποτε τρόπο.

10. Το δικαίωμα να ενημερώνεται για κάθε περίπτωση συμμετοχής του σε ερευνητικό πρόγραμμα. Ο άρρωστος έχει δικαίωμα να αρνηθεί τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε έρευνα.

11. Σε περίπτωση που επιθυμεί να συμμετάσχει σε έρευνα θεραπευτική ή μη, πρέπει να ενημερωθεί κατάλληλα για το σκοπό και τους κινδύνους που ενδεχομένως διατρέχει. Η συγκατάθεσή του λαμβάνεται γραπτά και ενυπόγραφα από άτομο διάφορο της ερευνητικής ομάδας.

12. Ο άρρωστος έχει το δικαίωμα να διακόψει τη συμμετοχή του στην έρευνα, κάθε στιγμή που το κρίνει σκόπιμο, έστω και αν έχει δώσει γραπτή συγκατάθεση

Η ενημέρωση του πληθυσμού για τα δικαιώματα του στην περίπτωση μιας ασθένειας, είναι –επιεικώς- απαράδεκτη. Αν εξειδικεύσουμε το θέμα σε επίπεδα νοσημάτων που είναι ιδιαίτερα απειλητικά όπως ο καρκίνος, τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο άσχημα.

Δεν παραβλέπω την ευθύνη του οργανωμένου κράτους, αλλά πιστεύω πως δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από ένα μη ενεργό πολίτη που δεν γνωρίζει τα δικαιώματα του και δεν τα διεκδικεί.

Συνήθως αρκούμεθα στις στείρες διαμαρτυρίες και την μουρμούρα για τις αδικίες που υφιστάμεθα. Τι θα συνέβαινε όμως αν γνωρίζαμε και σθεναρά απαιτούσαμε το δίκιο μας;

Γιατί οι νόμοι υπάρχουν αλλά εμείς δεν τους γνωρίζουμε. Δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους δεν τους σέβονται να τους καταπατούν.

Μπορούμε εδώ να επαναλάβουμε πως στην πατρίδα μας χρείαν ενός μόνον νόμου έχουμε, αυτού ‘’περί τηρήσεως των κειμένων διατάξεων’’. Αλλά για τηρηθούν οι κείμενες διατάξεις, πώς να το κάνουμε, πρέπει όλοι να τις ξέρουμε.

Όμως μια και ο λόγος για τα δικαιώματα μας, ας μην ξεχάσουμε ότι δεν είμαστε τα μόνα όντα πάνω στον πλανήτη. Υπάρχουν και τα ζώα. Που μας υποστηρίζουν με χίλιους τρόπους  αλλά τους συμπεριφερόμαστε απαίσια. Έχουν όμως και τα ζώα δικαιώματα. Διαβάστε για όλα αυτά, στο:

Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

Απάντηση Ακύρωση απάντησης