Αρχική » Παιδιατρικα » Mωρό με πυρετό

Mωρό με πυρετό

BABY FEVER

Ο πυρετός είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε κάποια πυρετογόνο ουσία που συνήθως υφίσταται όταν υπάρχει μια λοίμωξη. Η λοίμωξη μπορεί να οφείλεται σε ιό ή και σε μικρόβιο.

Εν τούτοις καλό είναι να γνωρίζουμε ότι εκτός από τις λοιμώξεις, πυρετό στα μωρά μπορεί να έχουμε και μετά από έντονη άσκηση και δραστηριότητα στο παιχνίδι.

Η συναισθηματική αναστάτωση επίσης, μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία του μικρού παιδιού ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ή αιτία μπορεί να είμαστε εμείς οι ίδιοι διότι του φοράμε υπερβολικά πολλά ρούχα. 

Για να κατεβάσετε τον πυρετό, δεν είναι πάντα απαραίτητο να χορηγήσετε φάρμακα. Είναι πιθανό ότι αρκεί να το ντύσετε με άνετα και ελαφρότερα ρούχα.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα χλιαρό μπάνιο. Εάν διαπιστώσετε ότι ο πυρετός παρά ταύτα επιμένει, συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας πει ποιο φάρμακο χρειάζεται να δώσετε και με ποια δοσολογία. 

Η τήρηση των οδηγιών έχει μεγάλη σημασία και δεν πρέπει να αποφασίζετε από μόνοι σας.

Μετρήστε σωστά το φάρμακο που σας συνέστησαν να δώσετε. Αν είναι με σταγονόμετρο κρατήστε το στο ύψος των ματιών σας και μετρήστε καλά ώστε να μην αποκλίνετε από τη σωστή δοσολογία. Στη συνέχεια να πλύνετε καλά το σταγονόμετρο μέσα και έξω με ζεστό νερό και σαπούνι για να μην υπάρχουν μικρόβια στην επόμενη χρήση.

Μετρώντας με κουταλάκι, χρησιμοποιήστε κάποιο που είναι δοσιμετρικό και έχει χαρακιές (συνήθως ένα πλαστικό κουταλάκι περιέχει το κουτί του φαρμάκου). Έτσι δεν θα γίνει λάθος στην δοσολογία. Εξάλλου όλα τα μικρά κουτάλια (τσαγιού) δεν έχουν το ίδιο μέγεθος και δεν εξασφαλίζουν τη σωστή δόση.

Αν δυο ώρες μετά από το φάρμακο (και εφόσον το παιδί παρέμεινε ήρεμο) η θερμοκρασία μετρηθεί και πάλι αλλά δεν έχει πέσει, κάντε στο παιδί ένα χλιαρό μπάνιο.

Εάν έχετε θερμόμετρο για το μπάνιο φροντίστε την θερμοκρασία του νερού να είναι 37 έως 37,5 βαθμούς Κελσίου. Δοκιμάστε και με τον καρπό του χεριού σας ώστε να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό. Το νερό στην παιδική μπανιέρα δεν χρειάζεται να είναι παραπάνω από 5- 6  εκατοστά στο ύψος.

Βάλτε γυμνό το παιδί στην μπανιέρα στηρίζοντας το κεφάλι και την πλάτη με το χέρι σας ώστε να είναι ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα του.

Χρησιμοποιήστε σφουγγάρι ή μαλακό πανί και βρέξτε του όλο το κορμί με το ζεστό νερό. Συνεχίστε για 15 περίπου λεπτά. Όταν τελειώσετε, στεγνώστε το παιδί με καθαρή και μαλακή πετσέτα και τυλίξτε το με μια ελαφριά κουβέρτα.

Αν στην διάρκεια που το είχατε στην μπανιέρα εμφάνισε ρίγος, σταματήστε, τυλίξτε το με στεγνή πετσέτα και όταν το ρίγος πάψει συνεχίστε, φροντίζοντας να βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού είναι καλή.

Ελέγξτε την θερμοκρασία του παιδιού μισή ώρα μετά από το μπάνιο. Εάν δεν έχει πέσει μπορείτε να επαναλάβετε την διαδικασία από την αρχή.

Προσοχή. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μην αφήσετε ούτε στιγμή το παιδί μόνο του.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης