Η βοτανική ιατρική τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια δημοφιλής μορφή ‘’υγειονομικής φροντίδας’’. Χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά, παίρνουν κάποιο βότανο. Για παθολογικές καταστάσεις και συμπτώματα, για ομορφιά και αναζωογόνηση, για παχυσαρκία ή ότι άλλο απασχολεί τον ενδιαφερόμενο, ή σκαρφίζεται ο διαφημιστής – πωλητής.
Φυσικά, χωρίς να γενικεύουμε όμως, στον τομέα αυτό ανθεί η απάτη, η παραπληροφόρηση, η υποβάθμιση, η άγνοια ή και η απόκρυψη δεδομένων.
Όμως, αν και οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα βότανα και τις συμβατικές φαρμακολογικές θεραπείες είναι σημαντικές, ένα φυτικό φάρμακο μπορεί να ελεγχθεί για την αποτελεσματικότητα του με την χρησιμοποίηση της συμβατικής μεθοδολογίας ελέγχου. Όπως δηλαδή γίνεται και με τα φάρμακα.
Έτσι, σε χώρες όπου υπάρχει επιστημονική σοβαρότητα και αυστηροί κανόνες εμπορίας, έχει διαπιστωθεί πως αρκετές φυτικές ουσίες είναι αποτελεσματικές για συγκεκριμένες παθήσεις όταν δίδονται σε σωστή μορφή και σωστή δοσολογία. Αυτές μόνο κυκλοφορούν στο εμπόριο και έτσι έχει προστατευθεί και ο ανυποψίαστος καταναλωτής.
Εν τούτοις στο παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα το Internet, όσοι πωλούν βότανα σε χίλιες δυο μορφές, αδιαφορούν για την τεκμηρίωση και δίνουν σημασία μόνο στις πωλήσεις.
Δυστυχές δε ότι το κοινό και όσοι (πολλοί) ενδιαφερόμενοι, συχνά παραπλανούνται όχι μόνο από τις ατεκμηρίωτες υποσχέσεις αλλά και γιατί οι ίδιοι θεωρούν ότι όλες οι ‘’φυσικές θεραπείες’’ είναι εξ ορισμού ασφαλείς.
Κάτι που φυσικά δεν είναι αλήθεια.
Ο φυτικός κόσμος στο παρελθόν αλλά και το παρόν, προμήθευσε τον άνθρωπο με πολλά χρήσιμα φάρμακα. Πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Όμως η άποψη ‘’έλα καημένε, βότανο είναι τι θα μου κάνει;’’ είναι επικίνδυνη.
Διαβάστε παρακάτω ένα παράδειγμα που θα σας πείσει για όσα λέμε. Αφορά το ταπεινό χαμομηλάκι που το πίνουμε, και όλοι ή σχεδόν όλοι καταναλίσκουν, πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζουν, σε κρέμες, αλοιφές, λοσιόν και εμποτισμένα χαρτομάντιλα.
Στην λίστα του Αμερικανικού FDA, τo χαμομήλι περιλαμβάνεται στα ‘’γενικώς ασφαλή’’ βότανα.
Αυτό, για τον άνθρωπο χωρίς ειδικές γνώσεις μεταφράζεται απλά: το χαμομήλι είναι ασφαλές, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορώ να κάνω χρήση, να το δώσω στους δικούς μου, να το συστήσω σε ένα φίλο.
Ας δούμε τώρα τι μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη διατύπωση ‘’γενικώς ασφαλές’’ και τι είδους εκπλήξεις μπορεί να επιφυλάξει ‘’ένα αθώο και αγνό χαμομηλάκι’’, που θα το πιούμε για το στομάχι ή θα το βάλουμε ‘’για τον ερεθισμό’’ στα μάτια του παιδιού ή τα δικά μας.
- 1. Εάν πίνετε μεγάλες ποσότητες ροφήματος με χαμομήλι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκληθούν συστολές της μήτρας εξαιτίας κάποιων από τα συστατικά του φυτού. Φυσικά, σε μερικές περιπτώσεις αυτό μπορεί να σημάνει πως θα χαθεί το παιδί.
- 2. Εάν χρησιμοποιείτε μαντηλάκια με χαμομήλι για να καθαρίσετε τα μάτια του παιδιού ή τα δικά σας, μπορεί να προκληθεί ερεθισμός. Βλέπετε, πολλά από αυτά τα μαντηλάκια περιέχουν και αλκοόλη.
- 3. Εάν το ζεστό σας ρόφημα με χαμομήλι, το κάνατε πολύ ‘’βαρύ’’, μπορεί να νοιώσετε ναυτία και τάση για έμετο.
- 4. Εάν είστε αλλεργικός σε άλλα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια της μαργαρίτας, όπως για παράδειγμα αγριόχορτο, ίνουλα (inula helenium ή elecampane) και άρνικα, μπορεί να είσαστε επιρρεπής σε διασταυρούμενη υπερευαισθησία με χαμομήλι.
- 5. Επίσης για τους ίδιους λόγους (αλλεργία), οι ασθενείς με άσθμα θα πρέπει να χρησιμοποιούν χαμομήλι με προσοχή. Γενικώς, το χαμομήλι μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, είτε από την άμεση επαφή με το φυτό, είτε με πλύσιμο των ματιών, είτε με εφαρμογή κρέμας. Φυσικά και πίνοντας το.
- 6. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν χρησιμοποιηθεί για κλύσμα, κάτι που συχνά θα γίνει σε ηλικιωμένους αλλά και παιδιά. Αν υπάρξει αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι επικίνδυνη.
- 7. Το χαμομήλι μπορεί επίσης να επηρεάσει την πήξη του αίματος. Σαν τα αντιπηκτικά. Επομένως δεν πρέπει να το πίνουν άτομα που ήδη λαμβάνουν φάρμακα με ανάλογη αντιπηκτική δράση όπως ασπιρίνη, βαρφαρίνη και άλλα. Μπορεί να δυσκολέψει ο καθορισμός της σωστής δοσολογίας του φαρμάκου, ακόμα δε και να προκληθεί εύκολη αιμορραγία.
- 8. Τέλος αν χρησιμοποιήστε το Χαμομήλι ταυτόχρονα με διαζεπάμη ή άλλα κατασταλτικά – ηρεμιστικά φάρμακα, μπορεί να αυξήσει τη δραστικότητα των φαρμάκων με πολλές και διάφορες δυσάρεστες συνέπειες.
Καταλήγοντας: Αν όσα διαβάσατε σας προβλημάτισαν, κρατήστε τα στο νου. Στο ιστολόγιο αυτό θα βρήτε σύντομα και άλλα τεκμηριωμένα στοιχεία και πληροφορίες για τα βότανα, που όπως είπαμε δεν πρέπει να περιφρονούνται μια και πολλές φορές είναι χρήσιμα σε ποικιλία καταστάσεων, παθήσεων ή συμπτωμάτων. Μόνα τους ή και σε συνδυασμό με τα φάρμακα της κλασικής ιατρικής.
Βότανα 1. – Δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν; (Ματθαίος Δ’ 23, Θ’ 35 και Ι’ 1)
Βότανα 2. – Δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν; (Ματθαίος Δ’ 23, Θ’ 35 και Ι’ 1)
Βότανα στην θεραπεία της ψωρίασης; Γιατί όχι;
Η ψωρίαση και το πεύκο της Θάλασσας