Αρχική » Γυναικολογικα » Ακτινοβολία και εγκυμοσύνη

Ακτινοβολία και εγκυμοσύνη

Απόλυτη αντένδειξη για εξετάσεις με ακτινοβολία είναι η εγκυμοσύνη.

Τόσο ο παραπέμπων όσο και ο εξετάζων ιατρός, οφείλουν να ελέγχουν πριν κάθε τέτοια εξέταση, σε γυναίκες που είναι σε παραγωγική ηλικία. Ποια όμως είναι τα όρια της ‘’παραγωγικής ηλικίας’’;

Οι ερωτήσεις πρέπει να είναι σχολαστικές και ο γιατρός να λαμβάνει υπόψη πολλές παραμέτρους πριν κρίνει τελεσίδικα. Για παράδειγμα: Η απόφαση με βάση την εκτίμηση του γιατρού για την ηλικία της εξεταζόμενης είναι επιπόλαιη. Έχουν συμβεί λάθη σε αρκετές περιπτώσεις με σκεπτικό του τύπου ‘’είναι πιτσιρίκα’’ ή και ‘’είναι πολύ μεγάλη για να έχει εγκυμοσύνη’’.

Ας μην ξεχνάμε και τις διαταραχές του κύκλου που μπορούν να ξεγελάσουν (συνύπαρξη εγκυμοσύνης και αίματος ενίοτε)  ή και ποιο απίθανες περιπτώσεις. Ο γράφων θυμάται περίπτωση εγκυμοσύνης μετά από 7 χρόνια πλήρους διακοπής εμμήνου ρήσεως. Η γυναίκα προσήλθε για εξέταση λόγω ‘’ενοχλημάτων στην κοιλιά και τάσης για εμετό!!!’’

Τώρα, αν η ίδια η γυναίκα δεν γνωρίζει, της εξέτασης με ακτινοβολία πρέπει να προηγηθεί έλεγχος. Σε περίπτωση λάθους, ο κίνδυνος για το έμβρυο είναι σημαντικός (μικρός μεν αλλά ενδεχόμενος).

Σε περίπτωση πάντως που το έμβρυο θα εκτεθεί σε ακτινοβολία, ο μικρός κίνδυνος που υφίσταται από την έκθεση δεν δικαιολογεί , ακόμη και αν οι δόσεις ήταν υψηλές, μια επεμβατική διαγνωστική εξέταση (πχ. αμνιοκέντηση), και πολύ περισσότερο μια βιαστική διακοπή κύησης.

Εάν συμβεί μια τέτοια ακούσια έκθεση, θα πρέπει να γίνει ακριβής υπολογισμός της δόσης, αξιολόγηση του κινδύνου και τα συμπεράσματα να παρουσιαστούν στον ενδιαφερόμενο ώστε να παρθεί μια από κοινού απόφαση.

Στο σημείο αυτό θα ήταν σωστό να απαντηθεί και ένα αρκετά συνηθισμένο ερώτημα. Μπορούν άφοβα οι εγκυμονούσες να ταξιδεύουν αεροπορικώς; Το ερώτημα προκύπτει διότι στα μεγάλα ύψη με την αραιότερη ατμόσφαιρα που απορροφά λιγότερο την κοσμική και ηλιακή ακτινοβολία, προσλαμβάνουμε μεγαλύτερες δόσεις.

Θεωρητικά, στις εγκύους, ιδιαίτερα σε αρχική φάση εγκυμοσύνης με το έμβρυο να σχηματίζεται ακόμα και να είναι ευάλωτο σε αλλοιώσεις στο DNA, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κίνδυνος. Στην πράξη όμως, αυτό θα μπορούσε να ισχύει μόνο για περιπτώσεις εγκύων που ταξιδεύουν αεροπορικώς πολύ συχνά και για προορισμούς που χρειάζονται πολύωρες πτήσεις.

Δείτε και: Υπάρχει κίνδυνος από ιατρικές εξετάσεις; Ακτινοβολία

Συμβουλές για εγκύους (των φρονίμων τα παιδιά είναι…υγειέστερα)

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης